Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 170.

Bilo je odmah jasno gdje rješenje treba tražiti. Bijeli kamenovi su u čvrstom okruženju i nije bilo šanse za dogradnju bijelim kamenovima u smnislu izlaska iz okruženja. Trebalo je pokušati zarobiti neke crne kamenčiće iz okruženja i tako ostvariti izlaz ili prostor podjeljen u dva oka minimum.
Ovo rješenje je vrijedno naučiti, jer često se može u partiji desiti oblik koji rješenje ima takovom, kombinacijom. Naravno iz razne moguće sličnosti.
Bijeli kreće manevrom sažimanja djelatnog prostora crnome, a ujedno pojačanjem svojih izoliranih kamenčića.
Prvi potez bijeloga je 1. B7. Napada dva crna kamenčića i crni ih mora braniti s 2. A6.
Bijeli kamenčić ma D2 je vrlo slab i lako napadljiv. Potezom 3. C2 bijeli snaži spomenuti kamenčić, a ujedno i dalje sažima crnu skupinu u kut.
Crni sada mora na 4. B2. Da to ne odigra, bijeli bi tu stavio i crnima nebi bilo izlaza. Spomenuti treba da velika ugrožena skupina bijelih ima četiri slobode.
Bijeli sada igra krunski potez na 5. A2!!! Njegova je prijetnja bijeli na A7, crni na A4, bijeli B3. To bi bio povratni udarac, jer kada crni zarobi taj kamen igrom na A3, bijeli ponovo stavi na B3 i zarobi deset crnih. Od toga se crni brani s 6. A4.
Bijeli sada oblikuje završni oblik rješenja. Igra 7. B1.
Crni nesmije spojiti taj napadnuti kamen na B2 igrom na B3, jer bi bijeli odigrao na A7 i ostala bi samo jedna sloboda crnome i on bi pao.
Ctni pribjegava poslijednjoj slamci spasa i igra na 8. A3. Napao je bijeli kamen na A2, ali nije obranoi svoj na B2. Sada bijeli igra 9. B3. To je sada ko-borba, ali crni u postavi problema nema ko-prijetnju. Prijetnja je, vidite, uzimanje svih napadnutih kamenčića crnoga s A7.
Tak! To je to! Ste vidli. Ni bilo teško, kaj ne.
Strpite se do petka, do novoga problema.
bl. Muradenu - Luzer


Post je objavljen 29.10.2007. u 09:14 sati.