Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/amerikanac

Marketing

Hamburgera i kockanja

Jedan od gradova koji oslikava drustvo u kojem obitavam je Las Vegas. Grad grijeha kako ga mnogi ovdje vole nazvati, grad svjetla i neonskih reklama, grad Elivis-a Presley-ija, grad s najvecim hotelima na svijetu, grad "drive trough" vjencanja i razvoda, grad u kojem su dozvoljeni svi poroci koji nisu dozvoljeni drugdje. Zasto?

Pa, jos je davno tamo neki rimski car spoznao sto narodu treba da bi bio miran i poslusan te uredno placao porez: Kruha i igara. Prevedeno na jezik Vegasa: hamburgera i kockanja.
I kad se upita prosjecnog stanovnika ove drzave o mjestu najboljeg provoda i idealnog godisnjeg odmora, odgovor je jasan : Vegas. Dakle u cemu je tajna uspjeha?
Da bih otkrio misterij Las Vegasa morao sam otici na par dana u izvid situacije. Doduse, vec mi je bilo dosta pokusa sa stakorima u labu pa sam odlucio, kao pravi znanstvenik :-), uraditi malo drugacije eksperimente.

I kako to izgleda Vegas iz moje perspektive?
Najprije me ugodno iznanadila cijena aranzmana, let se moze naci za 200 -300 dolara, hoteli su iznenadjujuce jeftini u usporedbi s drugim popularnim turistickim destinacijama u zemlji, rent a car samo 15-tak dolara dnevno. Kako to? Pa lijepo, grad ne zivi od hotela i rent a car-a. On zivi od kocke i ostalih poroka. Zato sve ostalo mora biti jako jeftino da bi privuklo ljude i bilo dostupno za svaciji dzep.
U avionu zapocnem pricu sa svojom suputnicom, srednjovjecnom gospodjom ugodne vanjstine. Upitam je koji je razlog njezina odlaska u Vegas. Njezin odgovor je bio znakovit. Ide po dobitak na kocki. Drugo pitanje: Je li kad sta dobila?. Naravno nikad nista. Onda jos jedno pitanje: Koji joj je to put u Vegasu? Ona se glasno nasmijala jer je to davno prestala brojiti. Obicno ide jednom godisnje.
Zanimljivo. Desetak i vise puta u Vegasu, uvjek ide s ciljem dobitka na kocki, nikad nista nije dobila. Zbilja jadna zena, rodila se pod nesretnom zvijezdom…. Vjerojatno kao i vecina onih u Vegas-u.

Na aerodromu aparati za kockanje na svakom koraku. Nesto nevidjeno. Valjda da ne zaboravis gdje si dosao. Po izlasku iz aerodroma, sjaj i bljestavilo Vegasa. Wow. Boli glava. Mase ljudi setkaju se gore dolje po Stripu (glavna ulica u Vegasu), desetine hotela koji se takmice koji ce biti veci, ljepsi, sjajniji, svjetiliji, luksuzniji. S nekih jumbo plakata smjeskaju se zgodni komadi s porukom: “Hotel XY…Platis jednu dobis dvije” Djevojke za zabavu, ne nocenja u hotelu kako ste vjerojatno pomislili. Na par kilometara te ulice naslo se mjesta za sve svjetske atrakcije: sfinge i piramide Luxora, dvorac Excalibur, malo Pariza s Eifel-ovim tornjem, Venecije s trgom Sv. Marka, malo i Monte Carla, Cezarove palace, otoka s blagom i gusara… Impresivno. Zasto trositi na putovanja po bijelom svjetu kad je dovoljno doci u Vegas i vidjeti sve sto se treba vidjeti?

A kockanje?
Uvjek sam mislio da se kockaju samo imucniji i da oni siromasniji nemaju sto raditi u kockarnicama. No Vegas me je uvjerio u suprotno. Tamo je najveci broj oni koji kockaju ipak srednja, niza i najniza klasa (kako ih volimo zvati “white trash”). Doduse kockaju i nase holivudske zvjezde, samo se njih ne moze vidjeti u kockarnicama medju tom pustom ruljom. Oni dolete helikopterom na krov hotela, zakupe cijeli kat, za njih specijalno dovuku aparate te se onda oni malo opustaju od svog stresnog i teskog zivota u Hollywoodu. Neki si malo vise popiju pa se i udaju za promjenu (zar ne, Britney?)

Najveci broj ostalih smrtnika trosi svoje mukom zaradjene pare u brojnim ogromnim kockarnicama, sa savrsenim reklamama. Imas osjecaj da jack pot samo sto nije uletio svaki cas. U casinu pice je za kockare besplatno! Besplatno, zar je ista besplatno? Pa ovdje jest, jer kad si pijan lakse trosis i lakse povjerujes u bajku da ces nesto dobiti.

Tko u Vegasu dobija? Vlasnici kockarnica i drzava. Koji s malo hamburgera, piva, svjetlecih reklama i igrica kupe srecu pojednaca, unatoc cinjenici da su u prosjeku koju tisucu dolara laksi.

I je li to dovoljno za biti sretan?...

Jos jedna vecer u Sin City-ju


What happens in Vegas, stays in Vegas


Ne nije Venecija :-)


O sole Mio, na Vegaski nacin


New York copycat


Post je objavljen 27.10.2007. u 17:31 sati.