Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vstsi2

Marketing

Debakl šibenskog visokog školstva

Debakl šibenskog visokog školstva

Ne čudi odluka Stručnog vijeća Sveučilišta u Zadru kojom je prelaz dozvoljen tek trinaestorici studenata šibenskog Veleučilišta. Naime, Zadar ne dozvoljava bezuvjetne upise u više godine studija, niti podliježe raspravama o uvjetima upisa. Oni su jednaki za sve...


Stručno vijeće Studija menadžmenta Sveučilišta u Zadru donijelo je prošlog četvrtka odluku o prelasku studenata s šibenskog Veleučilišta na taj sveučilišni studij. Odluka Stručnog vijeća, međutim, rastužila je mnoge šibenske studente koji nisu zadovoljavali kriterije zadarskog Sveučilišta pa se nisu mogli niti prijaviti za prebačaj. Zeleno svjetlo za nastavak studiranja na zadarskom Sveučilištu dobilo je tek trinaest šibenskih studenata.
Kako smo uspjeli doznati sa zadarskog Sveučilišta, razlog zbog kojeg je većina šibenskih studenata odbijena jest nezadovoljavanje kriterija koje pretpostavlja Bolonjski proces, a prema kojemu se ravna ta visokoobrazovna institucija.
Štoviše, iz Zadra stižu jako konkretne informacije – poručili su kako je uprava šibenskog Veleučilišta toliko smanjila kriterije u protekle dvije godine, da oni sada nisu prihvatljivi ostalim Sveučilištima. Privremeni dekan Marko Radačić, poručuju, lani je najprije donio odluku kojom je studentima omogućio bezuvjetan upis u višu godinu studija, što je nekim studentima omogućilo da, ne položivši niti jedan jedini ispit iz tekuće godine, upišu višu godinu.
Obzirom da je malo koji student stigao na višoj godini položiti sve ispite s prethodne i tekuće godine, privremeni je dekan morao ugasiti požar s nepoloženim ispitima. Ove godine Stručno vijeće Veleučilišta, pod pritiskom studenata, donijelo je novu odluku kojom je uvjet za upis treće godine studija sa 120, smanjen na 66 ECTS bodova. Drugim riječima, studenti su za upis treće godine morali položiti tek jedan predmet više od polovice predmeta s prve i druge godine.
Stoga ne čudi odluka Stručnog vijeća Sveučilišta u Zadru kojom je prelaz dozvoljen tek trinaestorici studenata šibenskog Veleučilišta. Naime, Zadar ne dozvoljava bezuvjetne upise u više godine studija, niti podliježe raspravama o uvjetima upisa. Oni su jednaki za sve i podrazumijevaju da student prve godine da bi upisao drugu, mora ostvariti minimum od 45 ECTS bodova. Također, student druge godine, kako bi upisao treću mora položiti sve ispite s prve godine i ostvariti minimum od 45 ECTS bodova s druge godine, te ukupno prikupiti 105 ECTS bodova, dok je šibenskim studentima prag spušten na tek 66 bodova.
No, ova informacija, izgleda, nije zabrinula privremenog dekana Radačića. On i dalje tvrdi kako ne vidi većih problema u odljevu studenata s Veleučilišta, niti načinu studiranja. Čak se hvali kako će u Šibenik dovesti neke profesore koje ne želi niti jedno sveučilište, a zaboravlja, pri tom obrazložiti kako to da još uvijek obnaša funkciju privremenog dekana, premda je s nje trebao odstupiti prije gotovo pola godine



Zašto su odgođena predavanja iz kolega osnove ekonomije?
Zašto su odgođena predavanja iz kolegija matematika?
Zašto su odgođena predavanja iz kolegija menadžment?
Zašto su odgođena predavanja iz kolegija turističke agencije i turoperatori?

Nije li razlog što je tajnica privremenog dekana nazvala nositelje ovih kolegija i rekla im da više ne dolaze u ovu ustanovu?

Pitajte kolege u Zadru da li su njima predavanja odgođena. Da, ma što oni znaju, oni su svi nevaljalci i glumci koji su razorili ovo Veleučilište i otišli u Zadar. Marko je naš idol.

Ministarstvo i Marko misle na razinu kvalitete studiranja. Ministarstvo i Marko brinu o svojim studentima. Hvala vam zbog toga.







Post je objavljen 27.10.2007. u 14:02 sati.