Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skiceslavonije

Marketing

Malo o trenutačnim aktivnostima


Radi se...



Malo oko podpapučkih nošnji, malo oko martinjske mise i protokola, malo oko novih "starijih" odora "Požeške građanske straže", a malo i oko samice (malo ali kvalitetno).

Jedva čekam više slobodnog vremena kada će moći otići kod mog vinara i odličnog samičara Šimuna Čorka malo na čašicu - dvije mlade graševine (po mom skromnom poznavanju graševina, mislim da sam probao većinu graševina koje se proizvode u Požeškoj dolini, Šimunova je jedna od najboljih) i frankovke koje će se u mom domu sigurno piti u dobrom društvu uz drage nam prijatelje. Šimun je samouk samičar i najzaslužniji je za moj interes i ljubav prema toj "prvoj" tamburi. Pošto sviram i gitaru, nije mi bio problem savladati osnovne "pozicije" (hvatove, ako vam je draže), ali samica traži puno više jer je ona instrument koji nema nikakvu pratnju i potporu, pa sada dograđujem sa načinima sviranja drugih samičara.

No da ne davim time, jako sam zadovoljan što sam nakon dobrih par mjeseci letanja, telefoniranja i traženja konačno uspio pronaći i djelomično kompletirati dokumentaciju (opise, tehnologiju i narise) koja može posužiti za obnavljanje podpapučke narodnih nošnji, kojih nema više puno, a i sam prvotni izgled (koji je egzistirao do prije I. svjetskog rata) kasnijim migracijama stanovništva iz ostalih krajeva u podpapučka sela, dosta se izmjenio do početka II. svjetskog rata. Naknadno ću vjerovatno (nakon sređivanja nabacanih papira) nešto i postaviti na blog.

Pošto se Martinje već opasno bliži, a ove godine imamo više nastupa na "krštenjima" nego prošle ubrzano radimo i uvježbavamo novu inačicu "misnog slavlja i krštenja mošta" čiju prethodnu varijantu ste mogli pročitati prije. Ove godine imat ćemo i nove ministrantske albe, pa će "štih" biti znatno svečaniji - očekujte slike...

Toliko o aktivnostima, a za kraj ovog objavka (ne sviđa mi se riječ "post") evo jedna prekrasna narodna (zapisana i sačuvana pažnjom stanovite gospođe Anke Katušić iz Pleternice):


Alaj ova tamburica znade,
gdjegod koja curica imade,

Alaj moja tamburica znade,
alaj znade rastjerati jade.

Tamburice od jelova panja,
nema meni u 'vom selu stanja.

Sviraj svirče kao što si svir'o,
al' da nisi u curice dir'o.

Ko bi ovo veselio kolo,
Da ni mene i ovi' do mene.

U'vati me, diko, oko struka,
tvoja mi je najmilija ruka.

Ja večerah, pa opazih diku,
od veselja izgubih kašiku.

Ja večerah, pa opazih luče,
varah mamu da j' u sobi vruće.

Šipak mami što u kolo brani,
a dva tati što stoji na vrati.

U mog dike male usne lijepe,
kad poljube samo se prilijepe.

Usta moja kutija bombona,
dika mladi, pa se njima sladi.



Puno pozdrava i jedno pitanjce:
što mislite šta znači riječ

ZAOBLICA

- inače čista požeška riječ
(bar koliko ja znam).



I, evo, uz zdravicu vama i gutljaj doooooobrog domaćeg vinjaka meni i ovaj objavak (ne znam da li "post" itko još tako zove, ali meni se sviđa) je gotov.




Post je objavljen 25.10.2007. u 20:32 sati.