Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Preporucamo.....Uspomene iz Oratorija.......!!!!!

Ivan Bosco
Uspomene iz Oratorija svetog Franje Saleškoga od 1815. do 1855.
Zagreb, 2007.
Format: 17 x 24 cm
260 str.,

Uspomene iz Oratorija svetog Franje Saleškoga od 1815. do 1855. temeljno je djelo za upoznavanje don Boscova života i rada. Ovaj prvi hrvatski prijevod.
Don Bosco je naime i u tom tekstu prvenstveno odgajatelj mladih, svećenik i utemeljitelj. Pišući to djelo, on se izravno obraća prvenstveno svojim duhovnim sinovima, redovnicima salezijancima. Njegova je misao međutim mnogo obuhvatnija. Stoga će to djelo sa zanimanjem i radošću čitati i njegove duhovne kćeri, redovnice odgajateljice salezijanke, laici i svi ostali članovi brojne Salezijanske obitelji, kao i svi oni koji su zainteresirani za don Boscov odgojni sustav. U opisanim događajima i susretima javljaju se i brojni don Boscovi suvremenici, a posebno mjesto među njima zauzima don Boscova majka mama Margareta.
Ovo je djelo mnogo više od običnih sjećanja ili štiva za razbibrigu. Iako će naime i sâm don Bosco osobno već na početku spomenuti kako bi ovo njegovo djelo moglo poslužiti kao ugodno i zabavno štivo, ipak su njegove Uspomene iz Oratorija mnogo više od toga. Don Bosco tu bilježi mnoge događaje i sjećanja iz prva četiri desetljeća svoga života, od rođenja do stalnog nastanjivanja u torinskom predgrađu Valdoccu i organiziranja svoje karizmatske i složene ustanove, oratorija. Ujedno, upravo zahvaljujući činjenici što je djelo nastalo nekoliko desetljeća nakon samih događaja, don Bosco gotovo na svakoj stranici svojih Uspomena daje i naputke iskusna pedagoga i duhovnog učitelja. Tako je ovo djelo uistinu i lako i zanimljivo štivo koje se može čitati u trenucima opuštanja, ali i znalački napisan tekst duhovnoga i pedagoškog sadržaja koji potiče na daljnje razmišljanje i djelovanje.
Uspomene iz Oratorija poziv su svima koji su zainteresirani za don Bosca, njegov život i djelo, da nastoje upoznati izvornoga don Bosca, koji je mnogo više od vrsnog akrobata i pripovjedača zanimljivih priča i snova. Taj istaknuti torinski odgajatelj i svećenik iz 19. st. zasigurno ima što poručiti i nama koji živimo na početku 21. stoljeća.




Post je objavljen 25.10.2007. u 20:19 sati.