Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vladimirjordan

Marketing

MOJE PRVO JAVNO CHAT-anje

U redakciju Jutarnjeg lista obavio sam svoj prvi javni chat. Očito je da, kako moje, tako i stavove HSU-a žele znati sve generacije. Uvjerite se.


Vladimir Jordan: Dobar dan svima! Ja sam Vladimir Jordan.

Penzić: Da li je točno da je suradnja s Koordinacijom udruga umirovljenika uspješna i nikada bolja?

Vladimir Jordan: Točno je, jer članovi Koordinacije umirovljenika u svim pregovorima i radnim grupama na nivou države po pitanju materijalnog položaja umirovljenika rade zajedno.

mario123: Koje uvjete će morati ispuniti oni koji će trebati podršku HSU-a u Saboru da bi sastavili vladu?

Vladimir Jordan: Naši uvjeti su sadržani u programskim načelima HSU-a, koji su zajednički učinjeni s udrugama umirovljenika i na javnom pozivu pojedinaca za programska načela. Najbitniji je materijalni položaj umirovljenika, a to znači vraćanje formule usklađenja.

tanja: Zbog starenja stanovništva u EU se planira produženje radnog vijeka. Hrvatska se po starenju stanovništva uklapa u europske trendove. Kako ćete se kao stranka odrediti prema tome pitanju?

Vladimir Jordan: Kada vidimo kakva je struktura u Hrvatskoj, sagledavši i koliko treba mladih uključiti u proces rada, onda ćemo zauzeti stav.

intrusa: Recite vi meni što ćemo mi mladi imati od toga ako glasamo za vašu stranku i ako vi npr. dođete na vlast?

Vladimir Jordan: Moto Hrvatske stranke umirovljenika jest sretna mladost, zadovoljna starost. U narednom periodu, ako dođemo u vlast, zauzimat ćemo se za razvoj gospodarstva, a to znači za boljitak naše mladeži.

Penzić: Zašto vas ima tako malo na državnim medijima, i nacionalne novinske kuće vas zaobilaze?

Vladimir Jordan: Vaša konstatacija je djelomično točna, no vjerujem da i svojim današnjim prisustvom polako to oslobađamo. Činjenica je da nas se u prošlom razdoblju samo pitalo oko materijalnog položaja umirovljenika, a nije nas se uzimalo po ostalim pitanjima koja su od životnog problema, kao npr. gospodarstvo, obrazovanje i sl.

Diname: Gledao sam prije nekoliko tjedana emisiju Otvoreno, gdje je Mislav Bago imao izuzetno podcjenivački stav prema vama i vašoj stranci. Mislite li da mediji favoriziraju HDZ i SDP, te tako utječu na biračko tjelo manjih stranaka?

Vladimir Jordan: Točna je vaša konstatacija, a to je odraz civilizacijskog odnosa.

dužnikdjece: Što mislite o zaduživanju svojih unuka da biste vi danas imali za mirovinu? Ne želim biti nekulturan niti provocirati, stvarno me zanima vaš definitivan stav kao osobe, ne kao političara!

Vladimir Jordan: Kao osoba mislim da cijeli ovaj period između mladih i starih postoji solidarnost. To potkrepljujem činjenicom da smo sav svoj radni vijek mi doprinjeli stvaranju bogatstva ove zemlje koju danas koriste naši mladi.

Penzić: Koliko mladih imate u HSU-u?

Vladimir Jordan: Oko 12.000 mladih do 40 godina.

istinaboli: Koji je vaš predizborni program glede povećavanja zaposlenosti, tj. kako biste vi postigli da brojčano slabija radna snaga može uzdržavati penzionere koji dobivaju penziju u iznosu prosječne plaće u Hrvatskoj?

Vladimir Jordan: Naš izborni program u narednom periodu će biti prvenstveno posvećen reindustrijalizaciji, jer time osiguravamo veću zaposlenost s jedne strane, a s druge u pitanju je rješavanje hrvatskog identiteta. To nisu puste fraze, nego imamo točno razrađena područja gdje se može odmah pristupiti povećanju zaposlenosti. Tu mislim na energetiku, projekte komunalne infrastrukture, projekti šuma-drvo-papir-celuloza, projekti razvoja poljoprivredno-prehrambenog kompleksa u svezi smanjenja uvoza...

Diname: Koja je bila vaša uloga u Drugom svjetskom ratu?

Vladimir Jordan: Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio sam maloljetnik, jer sam rođen 1940. godine.

poeta: Je li tvoj dida bio patizančina?

Vladimir Jordan: Ja sam imao dva dide. Oba su bili prestari da budu partizančine.

istinaboli: Tito je zločinac!

Vladimir Jordan: Za mene Tito nije zločinac jer niti jedan proces protiv njega nije pokrenut. Tito je u vremenu u kojem je živio bio neprikosnovena svjetska ličnost.

Diname: Danas je i Bush svjetska ličnost, gospodine Jordan.

Vladimir Jordan: Pa ne možemo pobiti to da je Bush svjetska ličnost, ali će nakon 40 godina, kao i Tito, dobiti svoje mjesto u povijesti.

istinaboli: Koliko ste dugo već penzioner?

Vladimir Jordan: Penzioner sam od 1. 1. 1995. godine.

istinaboli: Znači, u penziju ste otišli s 55 godina... Koliko je iznosio vaš radni staž do onda?

Vladimir Jordan: Imao sam 40 godina staža. Otišao sam u mirovinu s punim radnim stažom, kao tehnološki višak u Ini, s tim da su mi otkupili četiri godine staža.

andy: Bi li cijelu Upravu HEP-a trebalo smijeniti zbog urušavanja Kupske ulice?

Vladimir Jordan: Ne. HEP je samo investitor, a greške su kod izvođača radova i oni su odgovorni jer nisu učinili potrebne predradnje za izgradnju objekta.

poeta: Je li mirovinski sustav za vrijeme Jugoslavije bio bolji od sadašnejga?

Vladimir Jordan: Glede odnosa umirovljenika u odnosu na zaposlene, jer nam je prosječna mirovina bila 70 posto prosječne plaće, bio je povoljniji. No on je bio povoljniji iz razloga što je odnos umirovljenika i zaposlenih bio jedan na tri. Naš cilj glede gospodarskog razvoja ide za tim da se postigne barem odnos jedan naprema dva. Drugim riječima, trebamo povećati zaposlenost.

Bojko77: MMF upozorava da smo pred slomom gospodarstva i da su nam ekonomski pokazatelji gori od pojedinih azijskih država koje su takav slom doživjele. Vlada tvrdi da krize nema, a ja se bojim da se uslijed tog sloma neću moći nositi niti s obvezama za svoju obitelj, a di tek za roditelje... Koje je vaše stajalište oko inozemnog duga?

Vladimir Jordan: Konstatacije su vam točne glede inozemnog duga i to je suštinsko pitanje koje ćemo mi, ako budemo u mogućnosti da sudjelujemo u vladi, tražiti da se izradi dugoročna strategija gospodarskog razvoja Hrvatske, osobito s aspekta smanjenja zaduženja prema inozemstvu.

Mario: Je li moguća koalicija s SDP-om?

Vladimir Jordan: Ako predsjednik SDP-a dobije mandat i ako budu htjeli koalirati s nama, zašto ne?

Vjeko: Je li vam Michael Jordan iz Chicago Bullsa rođak?

Vladimir Jordan: Nije, ali me s njim poistovjećuju glede žongliranja u pregovorima sa Sanaderom.

Mario: Što mislite o osobama s invaliditetom, čuo sam da u mladeži imate takvu osobu?

Vladimir Jordan: Suosjećam s njima glede invaliditeta. Zato smo u stranci pokrenuli poseban odbor, koji bi sagledao njihove probleme i kao takve ih u narednom periodu prezentirao u Hrvatskom saboru kako bi se njihov materijalni položaj riješio.

zoran: Kad će biti isplata razlike za "nove umirovljenike". Nisu mi jasni postoci od-do.

Vladimir Jordan: Prva isplata za tzv. nove umirovljenike bit će početkom studenog na mirovinu od listopada. Visina dodatka kreće se od 4 do 27 posto, ovisno o godini umirovljenja.

poeta: Što s mirovinama ljudi koji su je zaradili u Srbiji ili u BiH? Oni imaju sramotno male mirovine.

Vladimir Jordan: Ako mislite na ljude koji sada žive u Hrvatskoj, točno je da imaju sramotne mirovine, a točno je i to da je HSU u saborsku proceduru podnio zakonski prijedlog da se taj problem riješi.


Rikikiki: Kakvo je vaše mišljenje o tome da će Vlada novcem poreznih obveznika, dakle svih građana, financirati gradnju megalomanskih sportskih dvorana samo zato da se može održati SP u rukometu? Bi li možda bilo pametnije taj novac iskoristiti za neke potrebnije stvari, recimo pomoć umirovljenicima, socijalu, zdravstvo, školstvo...?

Vladimir Jordan: Problem sportskih dvorana, što se tiče financiranja, nije u korelaciji s isplatom mirovina i sigurno je da Hrvatska svoj imidž u svijetu mora graditi da dobije SP, a te dvorane će ostati budućim generacijama na raspolaganju.

mario123: Smatrate li da zastupnici u Saboru imaju prevelike plaće i prevelike mirovine?

Vladimir Jordan: Plaće nemaju prevelike. Druga je stvar kako se u javnosti prezentira njihov dosadašnji rad. A što se tiče saborskih mirovina, naš je stav da ih treba ukinuti. Međutim, pitajte zastupnike zašto to nisu prihvatili u Saboru. Rad saborskih zastupnika je cijenjen i odgovoran posao, imaju razmjerno visoke plaće, ali one trebaju biti dio njihovog radnog vijeka.

siromasan: Koliko je zdravo za državu u tranziciji da više novca ulaže u umirovljenike, nego u mlade ljude, studente i djecu?

Vladimir Jordan: Prvo, nije točno da država ulaže u umirovljenike, jer umirovljenici dobivaju mirovinu kao svoje pravo za minuli rad, a sigurno da to ne koči razvoj zemlje, nego su druga pitanja što se tiče problema mladih, prije svega gospodarski razvoj za koji ćemo se u narednom periodu zauzimati.

siromasan: Prije je novac išao u Beograd i JNA. Sad ide umirovljenicima.

Vladimir Jordan: Ovo je zločesto pitanje i na njega najradije ne bih odgovorio. Ali da se razumijemo, hrvatski umirovljenici su dio društva, oni su stvarali dobra koja vjerojatno i vi uživate, ali isto tako svoje znanje i iskustvo, koje imamo kao politički organizirani, želimo zajedno sa sinovima i unucima doprinjeti boljitku Lijepe naše.

poeta: Slažete li se s tezom da trebamo uvoziti jeftinu radnu snagu?

Vladimir Jordan: Ne treba uvoziti jeftinu radnu snagu nego treba kompletan obrazovni sustav prilagoditi razvoju Hrvatske, a to znači da nadležna ministarstva trebaju sačiniti dugoročni plan razvoja i na njemu graditi obrazovni sistem, tako da nam se ne dogodi da školujemo ljude koji ne mogu naći zaposlenje u Hrvatskoj.

poeta: Nije li pronatalitetna politika usko povezna s budućim mirovinama?

Vladimir Jordan: Nije. Usko je povezana sa standardom svih građana. Osobito u ovoj zemlji treba dati prioritet obitelji u materijalnom, socijalnom i duhovnom pogledu.

siromasan: Kolika će biti vaša mirovina?

Vladimir Jordan: Moja mirovina je već sada 5.100 kuna.

Vjeko: Je li, po vama, cijena od 2.200 eura po metru kvadratnom u Zagrebu pretjerana i zašto država dopušta zaradu od 60% od ukupne cijene stana? Zar ne bi bilo dovoljno i 30%?
Vladimir Jordan: Teško mi je to komentirati, ali to je pitanje regionalnog razvoja Hrvatske. To znači, ne sve koncentrirati u Zagrebu, a to je opet pitanje razvoja.

siromasan: Hoćemo stranku mladih!

Vladimir Jordan: Pozdravljam ideju, jer mi već u HSU-u imamo stranku mladih, pa nam se možete priključiti.

Diname: Koja vam je najljepša Hrvatica i zašto baš Žuži Jelinek? :)

Vladimir Jordan: Otkud vam to saznanje? Moja najljepša Hrvatica je moja žena.

Mearko: Da li zaista vi pišete svoj blog (vladimirjordan.blog.hr)?

Vladimir Jordan: Da, sam ga pišem i zato molim, ako nije ažuriran, da mi oprostite jer sam ovih dana jako zauzet.

liquidsky: Što mislite o besplatnoj podjeli viagre umjesto božičnica?

Vladimir Jordan: Nama viagra nije potrebna. Zato sam za božićnice.

Vladimir Jordan: Hvala vam na vašim pitanjima, iz mojih odgovora vidite da se borimo, i kao stranka i ja kao pojedinac, da politika služi narodu, a ne narod politici, jer jedino tako Hrvatska može i mora bolje. Pozdrav svima!


Ukoliko želite nastavite sa svojim pitanjima na mom blogu.

Post je objavljen 25.10.2007. u 10:09 sati.