,kekkeigenkai.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kekkeigenkai

Marketing

Jiraiya

Jiraiya Logo - UljeNjagovo ime znači "onaj koji dolazi kada želi”, što je opis njegove osobnosti; svako toliko dolazeći i nestjući iz Konoha-e. Kanji na zaštitniku na njegovom čelu (Abura) znači “ulje”.

Dobio je ime po istomenom liku iz Jiraiya Goketsu Monogatari (“Priča o hrabrom Jiraiya-i”). Jiraiya iz priče je prizivao goleme žabe (i same su se žabe nekada nazivale “Jiraiya”). U toj su priči Jiraiya i Tsunade bili bračni par. Njegovo ime može značiti i “Mladi grom”, što dolazi od imena Garaiya (“Ja dolazim”) iz kineske priče Kaishi.

Kao dijete Jiraiya je, zajedno s Orochimaru- om i Tsunade, bio učenik Trećeg Hikagea. Kasnije, tokom velikog ninja rata, porazio ga je Hanzo, zajedno s članovima njegovog bivšeg tima, ali ih je poštedio pod uvjetom da si daju ime Densetsu no JiraiyaSannin (“Legendarne Tri Ninje”), kako bi se naglasilo da su oni vjerojatno njasnažniji ninje Konoha-e i kako bi dokazali sami sebi da su pravi primjeri shinobia. Nakon rata, Jiraiya je pronašao troje siročadi iz Amegakure- a; Konan, Yahiko- a i Nagato- a. Brinuo se o njima tri godine i naučio ih ninjutsu prije nego li je otišao, kako bi mogli postiči vlastite ciljeve. S vremena je na vrijeme čuo za njihove podvige, ali vjerovao je da su umrli tokom neobjavljene nesreće.
Kada je postao Jounin sposoban voditi tim, Jiraiya je postao sensei Minato- a Namikaze i druga dva nepoznata genina. Nekoliko godina kasnije, kada je Orochimaru izdao Konaoha- u i napustio selo, Jiraiya ga je slijedio i pokušao uvjeriti svojeg prijatelja da se vrati. Orochimaru je odbio i napao Jiraiya- u i zauvijek okrenuo leđa Konaha- i. Dok je pokušavao pronaći razlog Orochimaru- ove izdaje, shvatio je da se njegov prijetelj neće vratiti. Osječajući se odgovornim za Orochimaru- ov bijeg, sljedio je njegovo kretanje i kretanje organizacije Akatsuki kojoj se priključio. Dok je to činio nije bio u mogućnosti ispuniti želje Trećaga da preuzme ulogu Hokage- a, jer je zaključio kako je traganje za Orochimaru- om važnije.
Unatoč tome što je na mnogo godina napustio Konoha- u, Jiraiya je zadržao jake veze sa svojim domom. Tokom Orochimaru- ove invazije Konoha- e, pomogao je zadržati nadiruće sile kako bi zaštitio selo. Kada je Konoha- i tebao novi Hokage, nakon smrti Trećeg, Jiraiya se dobrovoljno javio da ide tražiti Tsunade kako bi ona postala nasljednica Trećaga budući da je on sam odbio taj posao. Nakon što je pronašao Tsunade i počeo sumnjati kako ona možda pomaže Orochimaru- u, dao joj je do znanja kako će je ubiti ako izda selo. Na kraju se ipak doznalo da je Tsunade odana Konoha- i, i Jiraiya joj se priključio u namjeri da porazi Orochimaru- a.

Jiraiya je sebe prozvao super pervertitom i učestalim voajerom, te je otišao tako daleko da je stvorio Tooton Jutsu (Tehnika Transparentnog Bijega) kako bi špijunirao gole žene bez da bude uhvaćen (radi “istragu” kako on to zove). On zapravo nikada nije skrivao svoju perverznost te se čak čini da je ponosan na nju, što se vidi kada je Trećem Hokage- u pričao o tome dok je još bio dijete. Unatoč tome Jiraiya ne voli da ga Naruto zove Ero-sennin (perverzni-sennin) pred drugima.
Jiraiya- ina perverznost se ponekad koristi protiv njega, kao što ga je npr. Naruto nagovorio na trening tako što mu je jednostavno pokazao svoj “Sexy no Jutsu”. Kada su dva Akatsuki člana (Itachi Uchiha i njegov partner Kisame Hoshigaki) pokušali odvući Jiraiya- u, iskoristili su hipnotiziranu ženu kako bi uhvatila njegov pogled i zaokupila ga. Dok je u početku njihov naum uspio, Jiraiya je kasnije shvatio u čemu je riječ, jednostavno zbog činjenice kako tu ženu inače nije nimalo zanimao. Njegova navika špijuniranja mu je donjela gadne ozljede u jednoj situaciji; dok su bili mladi, Tsunade ga je uhvatila kako je špijunira te mu je za kaznu slomila obje ruke, šest rebara i ‘rastrgala’ podosta organa.
Jiraiya
Nakon što je napustio Konoha-u, Jiraiya je postao autor novela za odrasle, od kojih je najpopularnija Icha Icha Paradaisu (osobni favorit Kakashi Hatake-a). novele se baziraju na odbacivanju koje je doživio u ljubavi (prepričano na komičan način). U filler apizodama anime, Naruto je nadopisao Icha Icha novelu i ta je knjiga bila vrlo popularan, što upućuje da je Naruto sposban pisati na istoj razini kao i Jiraiya, ili da Jiraiya- ine spisateljske sposobnosti nisu bolje od onih u djeteta.smijeh Čini se kako Tsunade vjeruje da je u pitanju drugo, kao što je vidjela u izvještaju o Onbaa- i (koje je napisao kao djete i upotpunio grubim ilustracijama kredom), jer taj je tekst bio doista jadno napisan. Čini se kako je popularnost Icha Icha-e jako dobro plačena, budući da je njegova čekovna knjižica prilično bogata (Naruto je tvrdio kako je vidio podosta nula na kraju). Unatoč tome Jiraiya je sklon uzimanju Naruto- vog novca kojeg troši na sake i žene, te obično iznenada nestane kada ga Naruto pokuša prisiliti da plati.
Jiraiya je sklon ‘dramatičnim predstavljanjima’, čak i tokom borbe. Dok se borio s jedim od svojih bivših učenika, Pain- om, Gamaken, jedna od žaba koju je prizvao, ga je jako iznerviro, jer ga je izbacio iz ravnoteže dok je ‘zauzimao pozu’.
Mada još uvijek nije posve demonstrirao svoje sposobnosti, Jiraiya tvrdi kako je samo dvaput u životu bio doveden na rub smrti (kada je bio uhvačen špijunirajući Tsunade i kasnije, trenirajući Naruto- a da koristi chakru Demonske Lisice), što dokazuje da je prilično snažan. Jiraiya- ina reputacija je tako velika, da je član Akatsuki- a, Itachi Uchiha komentirao kako bi, da su se on i Jiraiya borili, jedan od njih dvoje bio ili gadno ranjen ili ubijeni. Čak je i Kisame Hoshigaki sugerirao da Jiraiya- ine sposobnosti daleko nadmašuju njegove.
Jiraiya
Jiraiya je poznat kao Gama Sennin (Žablji Mudrac), zbog svojih brojnih jutsua sa žabama, čak je sposoban pozvati Gamabuntu, gigantsku žabu. Kada iskoristi jutsu da prekrije područje, Jiraiya ga može kontrolirati po želji i zarobiti večinu ninja. Također je sposoban druge transformirati u žabe s Kaeru Kaeru no Jutsu (Tehnika Transformiranja u Žabu), mada to više služi da zaplaši ostale. Njegova povezanost sa žabama uključuje i stjecanje snalažljivosti. Može se sakriti u žabu kako bi se neprimječeno kretao, baš kao što može koristit veće žabe kao jednu vrstu mobilne baze za svoje operacije. Žabe koristi i za komunikaciju, te može drugima, u svoje ima, prenositi poruke.
Kao dopunu svojoj sposobnosti sa žabama, može koristiti Doton: Yomi Numa (Oslobađanje Zemlje: Močvara Podzemlja) kako bi stvorio golemo močvarno tlo pod protivnikom koja je sposobna posve ga ‘progutati’. Upotrebljava i vatru ili ulje, koje po želji može izbaciti iz usta. Čak i kosu koristi za jutsu-e, te je može produljivati i mjenjati joj oblik pomoću Hari Jiz (Zaštita Iglama); njime se može i okružiti, poput štita koji ga štiti od napada i ozljeda.
Jiraiya se pokazao vrlo vještim sa ‘sealing’ jutsu-ima i već ih je podosta upotrijebio tokom serije. Kada se prvi put susreo s Naruto- m, vrlo je brzo primjetio seal na njegovom trbuhu i shvatio da on služi kako bi zadržao Demonsku Lisicu u njemu. Nakon što je povezao kako su seal- ove sposobnosti da mješa lisičinu s Naruto- vom chakrom, zamjetio je da je preko tog ‘stavljen’ drugi seal (za što je ispravno pretpostavio da je Orochimaru- ovo djelo). Iskoristio je Gokyoo Kaiin (Vatrena Metoda Zapečaćenja) kako bi ga maknuo. Tokom vremenske stanke stvorio je Oo Fuuin (Pokorenje Seal-a) koji služi za sprječavanje demonske lisice da preuzme Naruto- a.
Jiraiya
Jiraiya je, s vremenom, postao Naruto- v učitelj; nučio ga je kako da bolje koristi chakru demonske lisice i naučio ga kako da koristi jutsu poput Rasengan-a i Tehnike Prizivanja. Tokom vremena kojeg su proveli zajedno Jiraiya je na Naruto-a počeo gledati kao na unuka.
Ponaša se kao ‘sakupljač informacija’ za Konoha-u; s vremena na vrijeme se pojavljujući s informacijama o Akatsuki- ima i Orochimaru-u. tokom vremenskog razmaka pokušao je Naruto -u omogućiti veči pristup chakri demonske lisice tako što je koristio ključ koji mu je Minato ostavio, no samo se ozljedio i oslabio seal.
Nakon što je vratio Naruto- a u Konoha- u, Jiraiya je doznao da se Akatsuki vođa, Pain, nalazi u Amegakure- u. Otišao je u selo kako bi istražio, te je ondje saznao da je Pain bio sposoban ubiti Hanzo-a, ninju koji je njega porazio. Kada se pripremio za susret s Pain- om, isplanirao je da će predati ključ za demonsku lisicu Naruto- u, ako se njemu nešto dogodi.
Jiraiya je prodjeo u Pain- ovo skrovište, ali prije nego je uspio napasti njega, suočio se s Konan. Jiraiya ju je prepopznao i prokomentirao njenu ljepotu i napredak u jutsu- ima. Mada je na trenutak bio izenađen što vidi nekoga za koga je smartao da je mrtav, upustio se s njom u borbu i ubrzo je zaustavio (Konan). No nedugo nakon toga pojavio se Pain i zauzeo Konan- ino mjestu u borbi s Jiraiya- om.

Jiraiya & Naruto

P.S. - Borba s Pain- om još traje, tako da o tome nećemo davati nikakve informacije.
- Suna

Prijevod & Text: Jashin
Dizajn & Slike: Suna

- U sljedećem postu (02.11.07): SENNINI: Tsunade

Post je objavljen 26.10.2007. u 00:00 sati.