Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

KANTARION ŽUTI ili „SVI SMO MI JEDNAKI SAMO SU NEKI JEDNAKIJI“

Od Orvelove „Sve su životinje jednake, samo su neke jednakije“ do naše iskustvene da smo svi mi jednaki samo su neki jednakiji, ne može se pobjeći ni u prirodi.

U društvu pak, ah ljepote, primijetim da je Planta kao mala firma bez ambicije da se razvija i drugima otima tržište, vrlo nejednakija među jednakima i da uživa tu privilegiju da bude bojkotirana od svojih tzv. konkurentskih firmi. Da li se radi o strahu da bi kvalitet Plantinih proizvoda mogao ugroziti njihovo smeće, ili grebanje za međunarodnu podršku, ili veze po ministarstvima i udruženjima, grantove, njihovo (ne)znanje, (bes)pamet (ne)ozbiljnost itd ne zna se, ali u svakom slučaju Planta uživa poseban takoreći nejednak status. To i zaslužuje, naravno, jer je i prof.dr. Zdravko Devetak bio poseban i unikatan tip, sa poznavanjem ljekovitog bilja većim no što ga imaju sve te jednake firme zajedno, a to znanje je ostavio upravo Planti. Živjela blažena jednakost!

Tako je među jednakim ljekovitim biljem Bog dozvolio kantarionu žutom, ili gospinoj travi, ili (ima jako puno naziva od kojih je najzanimljiviji i najsmješniji jedan na kojem insistira dr. Huml, ali neću da ga provaljujem) po latinski Hypericumu perforatumu L. da bude jednakiji od ostalih trava.

To znači ako je hmelj svestran, on je ipak malo svestran za razliku od ove trave koja raste često na livadama koje se ne smiju gaziti zbog kosidbe, pa kad se pokosi dobijemo zdravu stoku...što je takođe dobro. Kad se sakuplja za ljude, ne kosi se jer mu stapka ne smije biti debela pa se reže samo gornji dio biljke s tankom stapkom, a ne smije biti ni plodova. Naj je ljepši Plantin: pogledajte i sami

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Suši se u tankom sloju u sjeni i koristi sam, ili još bolje u biljnim mješavinama za niz različitih namjena. Trava ima antibiotsko, protuupalno djelovanje, djeluje na zarastanje unutarnjih tkiva, zacjeljivanje unutarnjih oštećenja svih organa koje ne vidimo ispod kože. Kako nas naša sujeta uglavnom tjera da vodimo računa o vanjštini kantarion se brine i za kozmetiku kože, počevši od prištića, ekcema, ljuštenja kože, slabe i bolesne kose, pa do otvorenih rana, postoperativnih ožiljaka, itd.

Biljka je nevjerovatno uspješna i kod brojnih psihičkih oboljenja, od depresije do trauma. Istraživanjima koja se rađena na Zapadu (a gdje drugo) ustanovilo se da kantarion žuti nepovoljno utiče na liječenje psihičkih oboljenja u kombinaciji s tabletama.

Na svakom čovjeku je da osobno odluči da li će tim istraživanjima vjerovati ili neće. Postoji mogućnost da je takav zaključak kupljen od farmaceutskih kompanija koje su u konzumiranju kantariona vidjele opasnu konkurenciju. I pored ovog upozorenja određeni broj ljudi koji je potražio pomoć u travama koristio je oboje smanjujući postupno tablete, ostajući na kantarionu i osjećajući se „mnogo bolje“.

Kantarion spada i u antikancerogene trave. Dosta toga o antikancerogenom djelovanju ispitivali su ruski naučnici, pa je za podrobnije informiranje o tome potrebno za divno čudo znati ruski, a ne engleski jezik.
Kantarion je zaista jednakiji među jednakima pa zaslužuje priču i u nastavku. Do tada, šta god da vam je kantarion žuti vam neće odmoći.


Post je objavljen 24.10.2007. u 06:31 sati.