Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/svaasta

Marketing

Status Civitatis Vaticanae

Ili pak Stato della Cittŕ del Vaticano, nama poznatiji kao Vatikan jest ujedno najmanja i jedna od najutjecajnijih zemalja svijeta. Donosimo vam osnovni pregled ove "zemlje" u modernom smislu riječi. Nadamo se da će vam se svidjeti.Osnovne informacije

Službeni jezik: latinski
Vlada: apsolutarna teokratska elektivna monarhija
Vladar: Benedictus XVI.
Područje: 0.44 km˛
Stanovništvo: 783
Valuta: euro

Vatikan je središte Katoličke Crkve. Na čelu Vatikana je Rimski Biskup, papa. Vladajuća "stranka", odnosno administrativni aparat je Sancta Sedes. Glavna rezidencija pape je Apostolska Palača, što je ujedno i mjesto prebivanja većine Rimskog dvora (CVRIA ROMANA). Papina katedrala je Bazilika Sv. Ivana Lateranskog, a ne Bazilika Sv. Petra što je opća zabluda kod većine ljudi.Geografija i teritorij

Ime Vatikan dolazi od latinske riječi mons Vaticanus, što bi značilo vatikanski brežuljak. Osim na tome brežuljku, Vatikan se prostire i na vatikanskoj dolini podno brežuljka, nedaleko rijeke Tiber. Današnje granice Vatikana određene su Lateranskim ugovorom koji je potpisan 1929. Radi sigurnosti pape i određivanja zbunjujućih granica, podignut je zid. Izvan originalnih granica postoje još neki dijelovi pod upravom grada, ali oni su, kako ne bi došlo do pravne strke, smatrani ambasadama. Inače, papini se ambasadori zovu nunciji.

Papa i titule

Papa nosi dvije titule koje su u teoriji, za razliku od prakse, dosta različite. Prva je titula insignia Pontifex Maximus, odnosno vrhovnog svećenika i duhovnog vođe Katoličke Crkve kojega bira Kardinalski Zbor. Druga je titula vezana uz papinu svjetovnu vlast, a to je titula Vladara Države Vatikan. Drugi po važnosti na državnoj razini je Predsjednik Pontifikalne Komisije, sadašnji Giovanni Lajolo, koji djeluje kao guverner.

Uprava

Papa je vrhovni i univerzalni vladar, posljednji u Europi takove vrste. Zakonodavno tijelo je Pontifikalna Komisija koja se sastoji od 6 kardinala i predsjednika na mandatu od 5 godina. Izvršno pravo ima predsjednik te uprave koji pak u isto vrijeme nosi i titulu guvernera te prima pomoć od raznih kabineta i ureda, a za vanjske se poslove brine Državni Sekretarijat. Nadalje, duhovnu vlast, ispod pape, ima Kardinalski Zbor. On bira papu i djeluje kao njegov savjetnik. Razne funkcije Zbora su podijeljene u različite kongregate, npr. kongregat za nauk vjere. Za lakše razumijevanje primjer je Hrvatska => Vlada, ministri, sabor/ Papa, kongregati, zbor.

Vojska i policija


Vatikan nikada nije imao pravu vojsku. Zakonski, to je Švicarska Garda, osnovana od pape Julija II. 1506. Na kraju je 2005. brojila 134 članova, isključivo Katolika Švicaraca.
Policijska je snaga Vatikana Vigilanza , koja se sastoji od 130 ljudi.

Ekonomija

Vatikan doslovno živi od milostinje Katolika. Pa se tako ta milostinja nakupila na 252 milijuna dolara u jednoj godini. Zanimljivo je to što su im rashodi 264 milijuna dolara, hmm, puno troše tih 800injak ljudi, uzevši u obzir da crkve kroz svijet rijetko financira direktno Vatikan. Pa čak i struju plaća grad Rim...Post je objavljen 23.10.2007. u 16:13 sati.