Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Iskustva članstva u NATO-u

U ponedjeljak 22. listopada održana je konferencija "Iskustva članstva u NATO-u". Konferenciju su zajednički inicirala i organizirala veleposlanstava Kraljevine Danske, Republike Mađarske i Republike Litve u Hrvatskoj, članice NATO-a i zemlje koje dijele demografske sličnosti s Hrvatskom.

U svom je obraćanju ministrica Grabar-Kitarović istakla kako Hrvatska dijeli mišljenje da se Europska unija i NATO međusobno nadopunjuju, šireći sigurnost i prosperitet na sve svoje članice. NATO savez, izjavila je ministrica Grabar-Kitarović, kao zajednica naroda koje dijele iste temeljne vrijednosti i interese - poštivanje ljudskih prava, vrijednosti liberalne demokracije, zaštite prava i sloboda, tolerancije, solidarnosti i tržišnog gospodarstva, kroz zajedničko i usuglašeno djelovanje promiče i štiti zajedničke vrijednosti i osigurava međunarodni mir i stabilnost.

Uz predstavnike država čija su veleposlanstva organizirala skup, u raspravama su sudjelovali i predstavnici NATO saveza. Predstavnik NATO-a Thierry Legendre rekao je da je NATO "organizacija koja stremi miru i stabilnosti". Podsjetio je da NATO na terenu diljem svijeta ima 50.000 raspoređenih vojnika angažiranih u borbenim djelovanjima i humanitarnim operacijama. Pohvalio je "golemu ulogu Hrvatske u regiji koja se na konstruktivan način angažirala u dijalogu sa susjedima, Srbijom, BiH i Crnom Gorom" te poslala svoje vojnike u misiju ISAF-a u Afganistanu.


Post je objavljen 23.10.2007. u 12:01 sati.