Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/guzvara

Marketing

Koh od Lorne Dun

Kako ste već informirane ja sam se dočepala svog primjerka knjige koja je izdanje "Nolit" pa je po Vuku. E pa i koh i Lorna!
Dakle koh nije griz kako je danas u jednom trenu nabačeno, nego poslastica koja mi je uz bok grizu, ali i šmarnu ili ti drobljencu.
Koch ili kako bi se na hrvackom reklo: NABUJAK. Čar je u tome da se priprema u vatrostalnoj posudi u kojoj će biti i poslužen i to topao dok je još nabujao, jer hladan (ko fol) nije dobar... ja se i u hladnom utapam!
U osnovnu smjesu ide
mlijeko 1/4 litre
6 dkg šećera (pa nije presladak)
vanilin šećer
5 dkg margarina
4 žutanjka
snijeg od bjelanjaka
12 dkg brašna
Prokuhati mlijeko, šećer i margarin, u to ukuhati brašno. Kad se lijepi za kuhaču, maknuti s vatre. U hladno umiješati žumanjke i na kraju snijeg.
Posuda se namasti i pobrašni, ulije smjesa i peče na laganoj vatri (cca 180 C) nekih 3/4 sata. Služi se toplo!
Da se bolje zažuti prije pečenja posuti šećerom u prahu!

Ja sam u subotu kuhala za 4 odrasla i 2 djeteta bolonjez i tijesto, ona svrdla ili kako moji klinci vorle reći TONJKICE!
Ostalo je pa nisam htjela da se baci i napravila sam koh od tijesta, mada osobno više volim od riže.

Pa sam napipavala:
1/4 l mlijeka
oko 15 dkg tjesta (ali skuhanog)
4 dkg šećera
vanilin šećer
korice limuna
6 dkg margarina
4 jaja
Tijesto sam prokuhala u mlijeku. Izmiksala margarin, šećer i žutanjke. U to sam dodala ohlađeno tijesto i na kraju snijeg. Pekla sam nešto više od 1/2 sata u namaštenoj i pobrašnjenoj vatrostalnoj posudi na oko 180 C!
Image Uploaded by ImageShack Toolbar Bilo je njami, pogotovo kad se prlije voćnim preljevom ili preljevom od čokolade! A u nedjelju ujutro sam se davila u njemu za doručak... mada je bio hladan!

Inače postoje egzaktni recepti za koh od: griza, vrhnja, sira i riže...
A za neke inačice možete i improvizirati!
Npr. Od badema - dodate u osnovnu smjesu 12 dgk mljevenih badema
od čokolade - 12 dkg ribane čokolade
od kave - dodati 2 jaja više, po 2 dkg margarina i šećera više i 1/4 l jake crne kave
od voća - u gotovu smjesu dodati 1/2 do 3/4 kg voća!

DOBAR VAM TEK!
Vaša Lorna

Post je objavljen 22.10.2007. u 21:57 sati.