Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sicksweet

Marketing

Čokolada...

Evo malo zanimljivosti koja ide u korist onima koji obožavaju čokoladu zubo :

Svakodnevno uzimanje crne čokolade bogate kakaom može ublažiti simptome koji ...

... prate sindrom kroničnog umora, tvrde britanski naučnici.

Istraživači s medicinskog fakulteta u Yorku kazali su kako je važno čokoladu jesti u umjerenim količinama, oko 50 grama dnevno, prenijele su agencije.

Sindrom hroničnog umora karakterizira niz simptoma, a posebno se ističe nesrazmjerno izražen osjećaj umora u mišićima nakon fizičkih napora.

Poznato je da crna čokolada sadrži visok nivo polifenola, koji utiče na nivo serotonina, neurotransmitera čiji se povišen nivo vezuje za euforiju, a niži za depresiju.


opis slike




opis slike Razlikujemo nekoliko osnovnih vrsta čokolade...

Gorka čokolada - sadrži minimalno 35% kakao mase. Danas se mogu naći i čokolade sa 70 pa i 80% kakao mase.


Čokolada za kuhanje – obično je gorka i ne onako fine strukture kao čokolada za jedenje. To je zbog manje količine kakao maslaca. Njezina je svrha prvenstveno da se miješa s drugim sastojcima.


Couverture (čokolada za prelijevanje) – Riječ je o najkvalitetnijim vrstama čokolade. Takva čokolada mora sadržavati izrazito visoku koncentraciju kakao maslaca kako bi smjesa bila glatka i kako bi je se dalo lijepo oblikovati. U jeftinijim verzijama kakao maslac se zamjenjuje biljnim uljima, ali često je samo izgled ono što podsjeća na pravu čokoladu za prelijevanje.


Mliječna čokolada – ono što najčešće konzumiramo. Postotak kakao mase u takvoj čokoladi u većini se slučajeva kreće do 20%, iako bolje i skuplje verzije sadrže i do 40% kakao mase. Jeftine, masovne verzije sadrže i do 50% šećera, a kakao maslac u njima često je zamijenjen biljnom mašću, a tu su, naravno, i umjetne arome. I time se daleko odmiču od onoga što je zaista prava čokolada.


Bijela čokolada - u stvari i nije čokolada. Od čokolade sadrži samo kakao maslac, kome je dodan šećer, umjetna aroma i mlijeko, a ako se on zamijeni biljnim uljem dobijamo proizvod koji s čokoladom nema nikakve veze.


...Ja osobno više preferiram mliječnu čokoladu,al' ako je kriza-hehe pupo ne bira fino
U današnje vrijeme postoje stvarno svakakve čokolade...Samo još čekam da izmisle čokoladu sa malim vanzemaljcima koji imaju okus marakuje sa kozjim mLJekom rolleyes ...Milka je svima odavno već poznata i većina ljudi koja voli čokolade,voli najviše Milku...Meni to nije važno ako je čokolada fina...Uglavnom sve su mi manje-više na svoj način dobre,al imam najdraže:Bilo koja sa lješnjacima i Dado(hehe)...Njami njami...



Koju vi čokoladu najviše volite?


P.s.-saznala sam od koga je buket...Ugl. nije važno ime i ostalo,nego ga znam iz viđenja...Haha mogu samo reći da je stariji od mene...Dosta...Ovo dalje zadržavam za sebe... pjeva

Post je objavljen 24.10.2007. u 10:11 sati.