Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

HMELJ: ČAJ ILI PIVO?

Nije baš svima poznato, ali zadovoljstvo u ispijanju piva dugijemo ženskim stabljikama hmelja. Muške stabljike su tu samo radi razmnožavanja, a ženske rade za sve pivopije svijeta. Feministkinjama ovo vjerovatno nije pravo, ali njihova borba za ravnopravnost završava na činjenici da muškarci ne mogu rađati djecu kao ni što muške biljke hmelja ne mogu proizvoditi šiške hmelja.
Hmelj iliti, po latinski Humulus lupulus L. odnosno supruga mu hmeljica prizvodi šiške stručno zvane Strobili lupuli. Te šiške su prilično svestrane, a učešće u proizvodnji piva im je jedna od najpoznatijih strana.
Onima koji se bave ljekovitim biljem i manje sjede za pivom u kafani hmelj je poznat i kao ljekovita biljka. Na pustu žalost pivopija hmelj ima gotovo nikakvo ljekovito djelovanje prerađen u pivu.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Hmelj je zeljasta biljka, povijuša, penjačica po pritkama i ogradama poput loze. Pred jesen šiške sazriju za sakupljanje kad od zelene počnu dobijati žućkastu boju. Tada se beru i suše u sjeni.
Čaj od šiški hmelja je spas za čiraše. Trka za parama, uspjehom, karijerom, slavom ili jednostavno vremenom su izvrsni uvjeti u kojima se dobije čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu, a prethodi mu gastritis, nervoza stomaka i neadekvatna ishrana. Obično su kandidati za čir nervozne osobe kojima sve ide „na želudac“. Ovdje se ne negira postojanje nervoznih osoba kojima nervoza ide na srce ili na jetru i ostale manje popularne organe, ali o njima drugom prilikom. Različiti smo, pa različito i reagiramo, ali i ne negiramo da su ovo poprilično nervirajuća vremena.
Dakle, ako želite živjeti s manje nervoze pijte čaj od šiški hmelja. Ako je nervoza od vas već stvorila želučanog bolesnika smirite želudac čajem od šiški hmelja, a ako vas svakodnevnica uznemirava toliko da vam neda ni spavati onda... napravite jastuk od šiški hmelja i spavajte. Priroda se brine za vas.
A priuštite si i predah. Može i uz pivo.


Post je objavljen 22.10.2007. u 09:38 sati.