Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Kabli chana baigan tarkari -

slanutak s patlidžanom, špinatom i rajčicom



U ova prohladna popodnevna ostala su mi još samo sjećanja na ljeto i obilje povrća. Prije nego što se bacim na razne vrste jela od dala, tople jušice i tikvu na preko nekoliko načina, podijelit ću s vama ovaj raskošan sjevernoindjiski sabđi.

Svaka sjevernoindijska domaćica bilježi svoju inačicu ovoga jela. Ovu sam pronašla u jednoj od svojih indijskih kuharica.

Za ovaj ekstra brzinsku varijantu (gotov je za oko 30ak minuta) potreban vam je svježi patlidžan, a sve ostale sastojke možete nadomjestiti konzerva-smrznutim varijantama ukoliko ih koristite u svojoj kuhinji.


KABLI CHANA BAIGAN TARKARI

Vrijeme pripreme i kuhanja: pola do 2 sata
Količina: 2-4


Sastojci:

8 žlica ghija ili 6 žlica maslinovog ulja i 2 žlice suncokretovog
1 patlidžan (450-570 g) narezan na kockice veličine 2.5 cm i spečen u pećnici
1 i pola žlice oguljenog i nasjeckanog đumbira
2 zelena čilija, odstranjenih koštica i fino sjeckana
pola žlice kumina u zrnu
1/4 žličice asafetide
1 i pola šalica (360 ml) oguljene i nasjeckane rajčice (potrebno oko 455 g)
1 žlica mljevenog korijandera
1 žličica mljevene slatke paprike
1/8 žličice papra
1 žličica kurkume
pola šalice (120 ml) vode
2 šalice (480 ml) kuhanog slanutka
455 g špinata, opranog, obrisanog i grubo sjeckanog ili
250 g smrznutog špinata, odmrznutog i dobro procijeđenog
pola žlice soli
4 žlice sjeckanog peršina ili korijandera
1 žličica garam masale

Postupak:

1. Zagrijte 6 žlica ghija ili ulja i na njemu pržite patlidžan dok ne posmeđi i ne omekša.
Moj način: Narezani patlidžan s par kapi ulja poslažite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici na 180 sve dok se ne zarumeni i speče.

2. U posudi zagrijte 2 žlice ulja ili ghija. Ubacite đumbir, čilije i kumin. Pržite dok kumin ne posmeđi dvije nijanse. Dodajte asafetidu i nakon par sekundi rajčice. Promiješajte.

3. Ubacite mljeveni korijander, papriku, crni papar i kurkumu. Kuhajte oko 10 minuta dok se rajčice ne raspadnu i dobijete umak (ukoliko koristite pelate ili kupovni umak od rajčice odmah nastavite sa sljedećim korakom).

4. Ulijte vodu i pustite da zavre. Smanjite vatru i lagano stavite patlidžan, a zatim slanutak, špinat, sol i pola količine sjeckanog peršina ili korijandera.
Poklopite i kuhajte 15ak do 30 minuta na laganoj vatri (ili ubacite u pećnicu i pecite na 160 stupnjeva). Ako koristite smrznuti špinat, jelu ga dodajte tek zadnjih deset minuta kuhanja.



Post je objavljen 20.10.2007. u 14:04 sati.