Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vladimirjordan

Marketing

ČOVJEK KAO POLITIČKI SUBJEKT


Svaki je čovjek originalna, ,jedinstvena i neponovljiva vrijednost, ima svoje dostojanstvo i slobodu. Pa, iako je svaka osoba individua za sebe, ona je dio zajednice jer čovjek nije i ne može biti zatvoreno biće, on je biće otvoreno komunikaciji i u svome se životu susreće s drugim osobama, i s njima živi.

Čovjek je kao osoba izvor i temelj svih društvenih ustanova, i nezaobilazno, član je zajednice, a primarna je obitelj u kojoj osoba nastaje i razvija se. Najautentičniji izraz djelovanja osobe u društvu je uključivanje u političko djelovanje koje mora, smatraju personalisti, biti prožeto ljudskim vrijednostima. Čovjek je jako zanimljivo biće, a najčešće je nezadovoljan onim što ima i uvijek mu treba baš ono što nema. Voljeti i biti voljen, biti koristan ali i priznat, kategorije su koje su duboko ukorijenjene u svakom čovjeku bez obzira na dob. Na pitanje kako bi željeli provesti svoj ostatak života? – odgovor bi glasio: Dostojanstveno .

Ljudsko dostojanstvo je dakle neotuđivo, te ga svaki čovjek posjeduje po svojoj pripadnosti ljudskoj vrsti. To se dostojanstvo ne smije i ne može izgubiti, niti ga tko može oduzeti ili na bilo koji način umanjiti.

U svome pravome smislu ljudsko dostojanstvo ne može se „ ostvariti“ ili „ unaprijediti“, već samo poštovati i priznati kao ono koje je stvarno.

Do sada su nas smatrali kao izbornu masu – a mi smo si vratili ljudsko dostojanstvo tako da sada mi odlučujemo o svojoj sudbini. Vratili smo dostojanstvo i umirovljenicima jer se nikada kao do sada nije vodilo računa i govorilo o njihovim problemima.

HSU je osnovana 29.ožujka l996.. godine a nastala je kao oblik samoorganiziranja i samopomoći teško pogođene i obespravljene umirovljeničke populacije nakon pobjedonosnog okončanja Domovinskog rata. HSU djeluje kao politička stranka koju je osnovala interesna skupina istomišljenika koja ima određeni cilj i nije opterećena nikakvim ideološkim predznacima, a naši članovi okupljeni su oko zajedničkog programa. Tragom toga je i naš cilj – nastojati okupiti i pokrenuti u politički život – proces sve slojeve društva, a osobito stariju dob. Danas postoje oblici dragovoljstva i oblici međusobnog služenja koje naše društvo nasušno treba, a mi to upravo činimo tako da umirovljenici nisu više samo biračko tijelo, i zato nitko nema pravo vrijeđati nas i uskraćivati pravo što se bavimo politikom.

CILJ STRANKE je demokratsko djelovanje na hrvatskoj političkoj sceni, kako bi se vratilo dostojanstvo, osigurala pravna i politička zaštita a time i materijalna sigurnost u skladu sa načelima socijalne, pravne i demokratske države. Naša Stranka je i sredstvo za moguću provedbu našeg opredjeljenja tj. putem Stranke možemo sudjelovati u obnašanju vlasti na svim razinama političkog organiziranja od općine, grada i županije gdje već imamo zavidne rezultate i iskustvo, a od 2003. godine i u Saboru. Na taj način mi umirovljenici postajemo sastavni dio društva na način da se aktivno uključujemo u provedbi politike koja izravno utječe na naše blagostanje, jer do sada se politika bavila sa nama ali bez nas. Mi zato imamo i znanje i iskustvo, ali i moralne kvalitete koje možemo podijeliti i suodlučivati sa mlađima odnosno našom djecom i unucima. HSU-a kao politička stranka teži da bude zastupnik interesa sadašnjih i budućih umirovljenika a to znači da mi građani treće dobi postajemo aktivni dio društva sudjelujući u tvorbi i provedbi politike koja izravno utječe na blagostanje svih građana. Dakle naš položaj ovisi o nama samima, o našem jedinstvu.

Ako gledamo u prošlost onda si trebamo postaviti pitanje, zar ne snosimo i mi dio krivice za ovo naše stanje u kojem se nalazimo jer smo bili samo biračko tijelo za druge, a oni su nam vračali time što smo danas u izuzetno teškom materijalnom i socijalnom položaju, no naš duh i snaga žele izgrađivati bolje sutra u općini , gradu ili županiji, ili državi u kojoj živimo.

Nas zanima kako izaći iz ove opće krize i nezadovoljavajućega položaja, i to što prije i što efikasnije. Hrvatska država mora biti država razvijene demokracije u kojoj svi njezini građani imaju ista prava i obveze, da budu jednaki pred zakonom, bez privilegiranih, bez korupcije, uz osjećaj i sigurnost da vlastite vrijednosti trebaju i mogu promovirati iz radinosti, poštenja i unutrašnjeg bogatstva. Cilj Hrvatske stranke umirovljenika je demokratskim djelovanjem na hrvatskoj političkoj sceni vratiti dostojanstvo umirovljeničkoj populaciji, osigurati pravnu i političku zaštitu a time i materijalnu sigurnost u skladu sa načelima socijalne pravne i demokratske države.

Osnovu za to imamo «Rezolucija br.46/ 91 Glavne Skupštine UN od l6. prosinca l991. koja sadrži načela Ujedinjenih naroda za starije osobe, a cilj im je poboljšati život u starijoj dobi. Potaknute su i vlade svih zemalja da uključe ova načela u svoje nacionalne programe. Nitko nema pravo omalovažavati naš volonterski rad, a osobito našu privrženost vlastitim ciljevima. Trebate znati kako je mnogo ljepše kad znamo da nas netko treba i da smo tu za druge. Nema pravednosti bez solidarnosti i nema solidarnosti bez pravednosti, stoga ne prihvaćamo pojavu laži i li neistina onih koji zbog vlastite nesposobnosti i straha priželjkuju da nas nema na političkoj sceni.

Poštovani čitatelji ovog bloga:
Postoje uspomene koje treba pamtiti zbog ljepote trenutka ljubavi, kao što postoje uspomene i patnje koje se ne smiju zaboraviti zbog istine i ne ponavljanja povijesti.

Sveti Otac Ivan Pavao II.
Starost „ Ona ovjenčava život – ona je vrijeme žetve svega što smo postigli ali i onog što smo pretrpjeli i izdržali……

mr.sc. Vladimir Jordan

Post je objavljen 15.10.2007. u 10:18 sati.