Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Kafkin proces u Vukovaru



Damir Fintić, osnivač portala vukovarac.net suočen je sa zatvorskom kaznom jer su se na njegovom portalu svojevremeno u komentarima članaka pojavili i komentari čitatelja koji su bili uvredljivi za Dragicu Štengl, suprugu saborskog zastupnika Vladimira Štengla.

Čitav proces koji se vodi protiv Damira Fintića klasičan je primjer borbe Davida protiv Golijata, ali ponajprije vrhunac apsurda hrvatskog pravosuđa jer će Fintić završiti u zatvoru zbog tuđih riječi. Sve je počelo kada su se u komentarima članaka na portalu pojavili razni anonimni komentari čitatelja koji su bili uvredljivi za obitelj Štengl. Štenglovi su se obrušili raznim tužbama na Fintića, uglavnom za navodne duševne boli i sve ukupno u šest različitih tužbi potražuju 252.000 kuna. Cijelu kronologiju slučaja možete pročitati ovdje.

Jedna od zanimljivosti je svakako i ta da je odvjetnik koji zastupa obitelj Štengl, Zvonimir Hodak, koji je ovih dana u hrvatskoj javnosti poznat kao odvjetnik Vladimira Zagorca ikoji je prije par dana izveo pravi show kada je uhićena Suzanne Di Mauro Bunjevac, da bi Hodak onda podijelio novinarima nekakvo svjedočenje koje je sama Suzanne demantirala.

Uglavnom, prva od šest presuda Damiru Fintiću postala je pravomoćna i u njoj je Fintić osuđen na uvjetnu kaznu od četiri mjeseca, što samo po sebi i ne bi bilo toliko strašno, da u slijedećih godinu dana ne bi uslijedila još koja presuda, a kako ih je još pet u postupku, čim jedna postane pravomoćna, Fintić automatizmom odlazi u zatvor.

Damir Fintić vjerojatno će biti prvi vlasnik portala u Europi koji će zbog anonimnih komentara završiti u zatvoru. Tragično je što su hrvatski mediji potpuno nezainteresirani za ovaj slučaj. Isto tako čudi šutnja HND-a kao da se to ne tiče njih, a činjenica je da bi se sutra neki od vlasnika portala, kao što su Jutarnji list, Večernji list, T-Portal, Net.hr, Dnevnik.hr, Index.hr i slični mogli suočiti s istim takvim optužbama zbog uvredljivih anonimnih komentara čitatelja koji se svakodnevno pojavljuju na tim portalima.

Post je objavljen 15.10.2007. u 09:24 sati.