Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karakterclub

Marketing

Ja sam za ples....A vi?

Danas ću se malo prebaciti na sebi nesvojstveno područje. Doduše, oni koji me poznaju u real life-u, ne bi bili uopće iznenađeni mojim izborom teme. Ovdje sam se, do sada, držala uglavnom onoga što sam naučila u životu, kroz školovanje, ali sam rijetko doticala one teme koje su mi doista drage.
Svi znamo koliko je gibanje bitno, važno, ne samo u periodu mršavljenja, već i za svaku osobu bez obzira na zdravstveni status. Svatko bi trebao dnevno provesti oko pola sata u nekoj aerobnoj aktivnosti, bilo da se radi o šetanju, plivanju, trčanju, vožnji biciklom....plesom.
A eto, ples je moja ljubav. Već godinama. Doduše, u zadnje vrijeme ga baš i ne prakticiram, ali....
Kada sama sa sobom razmišljam o nekoj aktivnosti koju bih radila i primjenjivala u životu, uvijek se sve svede ples. I još možda na plivanje. Rolanje. Točka.

Moje fizičke sposobnosti u životu nikada nisu bile impresivne. U osnovnoj sam uspjela savladati osnove tjelovježbe, trčanje taman toliko da me ne istjeraju iz dovrane, rukomet i grupni sportovi bilo koje vrste mi i nisu baš bili neki izazov, niti sam imala onu potrebnu spretnost. Čak šta više. Vjerujem da mi je negdje u pozadini bio, s pravom, dodjeljen nadimak „ šuplje ruke“. Nikada mi to nisu rekli, ali sagledavajući stvari iz ove perspktive, to bi bilo najrealnije.

Ali zato mi je išao ples. I hodanje po gredi. Sve neke takve aktivnosti koje su zahrijevale koncentraciju, koordinaciju, ritam. A osobito mi je to bilo drago jer je ples uključivao i glazbu.
Tako je i danas.
Neko vrijeme sam se amaterski bavila plesom. Taj period je uključivao plesanje jazz-dancea, nešto baleta, i malo više klasičnih i latinskoameričkih plesova.

Plesanje je užitak, pravi iskonski užitak. Još su davno ljudi, naši preci, otkrili čari plesanja oko vatre uz najjednostavnije ritmove udaraljki kombiniranih sa ljudskim glasovima.
Kako se razvijala glazba, razvijao se i ples.
Danas je to profinjena umjetnost, koja iza savršenih izvedbi, bilo kakve klasične balerine, plesačice u pratećoj grupi neke rap zvijezde, ili plesača koji u paru izvode vratolomije, skriva užasno puno rada, vježbe, truda i znoja.

No, ne moramo svi biti profesionalci. Uz primjerenu disciplinu i volju moguće je savladati neke od osnovnih elemenata koji čine ples i osjetiti zadovoljstvo.

Teško bi uopće bilo pobrojati sve vrste plesova koje postoje u našem svijetu. Postoje oni koji se plešu u paru, no postoje i oni za koje nije potreban partner. Moja preporuka su plesovi u paru. Možda je ponekad teško pronaći dobrog plesača, koji može dobro vladati i prostorom i vama. Ali se svakako isplati.

Kako ovo ne bi ostao tek samo jedan post sa samo osobnim mišljenjem, morat ću se malo upustiti i u stručnije vode, makar samo deklarativno. O povijesti plesa bi svakako mogao puno više reći neki antropolog, etnolog. O samoj fizičkoj učinkovitosti neki sportski maher, ja mogu ovdje napisati koju još samo kao zaljubljenik...

Dakle, ako pričamo o plesu u paru, onda bih svakako izdvojila onu najosnovniju podjelu na klasične i latinskoameričke plesove. To je klasika koju će te vidjeti na svakom plesnom turniru, a većina vas će to povezati i sa popularnom emisijom „Ples sa zvijezdama“.
Dakle, ako pričamo o klasičnim plesovima u njih svakako spadaju, engleski valcer, bečki valcer, foxtrot, quick step, tango.....a kao primjere latinoameričkih plesova navodim rumbu, sambu, ča-ča-ča, jive.

Zašto se baviti plesom? Pa, recimo....ples oblikuje mišiće, poboljšava i elastičnost, koordinaciju i motoriku. Osim toga, a to nije nevažno, povećava zadovoljstvo, omogućuje bolju komunikaciju uklanja stres, opušta nas. Psihička opuštenost djeluje povratno na fizičku opuštenost.

Pogledajte samo ovo:



Ili ovo:



Ne izgleda li to prekrasno?


Svakako, pogledajte i ovo. To za one koji se vole sami zabavljati:



Ovo je isječak iz filma „Step Up“, nedavnog plesnog kino hita. Nekada su se koreografije skidale iz onih starijih music filmova, kao što su Flashdance,
Footloose,
ili sa spotova plesnog fenomena (ne ulazim u druga njegova područja) Michael Jacksona.

Jedan od njegovih najboljih spotova je i Thriller, nagrađivani i izuzetan plesni spot. Pokušajte samo malo truda uložiti i „skinuti“ koji korak, otplesati u ritmu – i vidjet će te. Bar će te se zapuhati...



Nadam se da sam vam barem malo poticaja dala...zaplešite sad, pomalo, sigurna sam da su vas ovi filmići barem malo natjerali na hopsanje...neka ovo bude prvih pol sata vašeg dnevnog gibanja. Tko zna tko vam se još pridruži, pomogne, opusti, možda na kraju padne neki „stiskavac“ (za one koji ne znaju – sentiš) pa se možda još nešto u životu poboljša – osim kondicije ;)

Pozdrav do slijedećeg posta od


Ledene





Post je objavljen 15.10.2007. u 00:44 sati.