Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harejesus

Marketing

NORDIJSKA MITOLOGIJA

Nordijska mitologija ima i početak i kraj. Štovanje prirode sačinjava velik dio starih običaja,a očigledno cikličko ponavljanje prirodnih procesa dovelo je do zaključka da čak i razvitak svjetova završava i ponovno započinje u jednom trenutku u budućnosti. Čak je i sudbina Bogova već oblikovana i poznata – zove se Ragnarok.

U početku bijahu dva prvobitna elementa – led na mjestu nazvanom Niflheim, te vatra unutar svijeta Muspellheima. Ti su elementi bili odijeljeni neizmjernom Zjapećom Prazninom (Ginnunga Gap). Ali, kad se iskra iz Muspella slučajno susrela s ledenom kapi iz Niflheima unutar Ginnunga Gapa, njihove združene moći su stvorile prvu formu ljudskog obličja. Zvala se Ymir. Iz znoja ispod njegovih ruku i stopala narasli su prvi čovjek i žena koji bijahu preci rase Divova. (Jeste primjetili da se divovi spominju u svakoj mitologiji, a i religiji? Daniken to stalno spominje, onaj Daniken iz mojih prethodnih postova,heh)

Ymira je hranila prvobitna krava, Audumla. Ona sama se hranila ližući ledenu santu, sve dok nije otkrila ljudski oblik – bio je to Buri od kojeg potječe loza Aesira. Njegov sin Bor i žena mu Bestla su roditelji Odina, Vilija i Vea – trojstva koje bi moglo predstavljati tri različita lica Odina. Njih trojica su ubili Ymira, te se cijela rasa Divova utopila u njegovoj krvi, svi osim Bergelmira i njegove žene – tako je kasnije obnovljena rasa neprijatelja Bogova.

Odin, Vili i Ve su smjestili Ymirovo veliko tijelo u sam centar Zjapeće Praznine i stvorili od njega zemlju. Njegovu su krv upotrijebili za vode, njegovo meso za kopna, njegove su kosti pretvorene u stijene, zubi u kamenje, a kosa u drveće. Ymirove obrve su zidine koje okružuju sredinu tog prostora – Midgard. Njegova lubanja sačinjava nebesa. Četiri patuljka pod imenima Istok, Zapad, Sjever i Jug je pridržavaju. Oblaci su Ymirov mozak. Na sjevernom kraju neba, s orlovskim perjem, Div Hraesvelgr se sprema za let svako toliko uzrokujući dizanje vjetra ispod svojih krila.

Kad je trio stvorio svijet, odlučili su oblikovati dva stabla u čovjekovu formu, a zatim su ih ispunili darovima duha, života, osjećaja, osjetila i govora. Njihova imena su bila Ask i Embla, poput drveća iz kojih su stvoreni (jasen i brijest).

Rasa Aesira je započela s Odinom. Njegov prvi sin je Thor, kojeg je imao sa Zemljom. Thor, zajedno s djecom Odina i njegove žene Frigg, čini prvu generaciju Aesira, takozvani Stariji Asgard.

Noć je kći Diva zvanog Narfi. Jedno od njene djece, vjerojatno s Odinom, je Dan. Noć i Dan jašu oko zemlje na konjima, koje im je dao Odin, svake dvije polovice dana.

Sunce i Mjesec su uzdignuti na nebo kao rezultat bijesa Bogova spram njihovog oca – čovjeka Mundilfarija – koji se usudio uvrijediti Aesir nazvavši svoju djecu tako uzvišenim imenima. Sada oni osvijetljavaju zemlju, a to su prisiljeni činiti, jer za njima trče dva divovska vuka pokušavajući ih proždrijeti.

Svi ovi podaci mogu se realno protumačiti, samo ako oslobodimo um od ustaljenih okova kojima smo sapeti, jer zaista, sve ovo zvuči jako zbrčkano i nestvarno, ali moje (skromno) mišljenje je da svaka mitologija počiva na nekoj istini, jer nije moguće da se u raznim krajevima svijeta(pogotovo u ono doba kada su mitovi nastajali!) spominju iste, neobične stvari i događaji!!!
Lijepo molim da podijelite sa mnom svoje mišljenje o ovoj temi.
Slijede novi postovi o drugim mitologijama

Post je objavljen 14.10.2007. u 12:24 sati.