Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/amerikanac

Marketing

Prica o malom Luki - 2. dio

Po zavrsetku faksa, nas Luka, pametan i uspjesan (a Boze moj jel ima nase gene ili nema) pocinje traziti svoj prvi posao, ne bi li konacno stao na svoje noge. I poceo vracati kredit. Nazalost, uvidja kako pronaci posao u struci i nije bas tako jednostavno kao sto bi covjek ocekivao za zemlju u kojoj on zivi. Naime, on je jedan od oko 25%-ak posto radne populacije koja ima koledz, pa takvih poput njega ima podosta. Konkurencija jaka. Na srecu, on je zavrsio molekularnu biologiju, sto je danas cool zanimanje, te dolazi na intervju na jedan od biomedicinskih fakulteta. Ima dobre ocjene i dobra pisma preporuke (to u Hrvatskoj zove VIP- veze i poznanstva, jel da?) i iz prvog puta dobija posao. Tehnicara. Da, dobro ste culi. U njegovom labu svi tehnicari imaju faks, a visi tehnicari cak i magisterije.

I koliko ce nas Luka zaradjivati? 30.000$ godisnje (oko 2000 mjesecno). Nije bog zna sta, to je prosjecna placa u gradu, ali je Luka sretan jer ima 90 % zdravstveno, ocno, djelomicno zubno te zivotno osiguranje. To je ovdje bitnije nego placa. Jer sta ako se razboli? A tko ce onda platit troskove? Samo CT je oko 4.500$, a banalna operacija slijepog crijeva (endoskopska, isti se dan ide kuci) kosta pisljivih 18.000 $. Jer ako se nas Luka hoce lijeciti u najboljem zdravstvenom sustavu na svijetu, to treba i platiti. Masno.

Podjimo sad 10.000 kilometara istocnje, u Hrvatsku. Luka tamo ima bratica Matu, rodjenog iste godine kad i on. Samo su Matini roditelji odlucili ostati doma. Mate isto zavrsio molekularnu bilogiju s odlicnim ocjenama, ima pisma preporuke (na hrvatski nacin :-) te se zaposlio kao asistent na faksu. Kako to? On asistent, a Luka tehnicar? Nemam pojma. Koliko Mate zaradjuje na faksu? Dobija recimo prosjecnu hrvatsku placu od 4000 i nesto sitno kuna mjesecno ( oko 700$). O zdravstvenom osiguranju i ne razmislja, a ako bude trebao napraviti CT ili operirati slijepo crijevo to ce uciniti besplatno. Doduse ako izuzmemo “mali” znak zahvalnosti doktoru u vidu steke cigareta, viskija ili prsuta.

I tako su nasi junaci, Luka i Mate krenuli u zivot ostvariti svoje snove: zele imati dovoljno novca , kucu/stan, auto, vikendicu, djecu , zenu (mozda i ljubavnicu?). Iste godine rodjeni, iste skole zavrsili, gotovo iste gene imaju, samo zive na razlicitim kontinentima, u razlicitim svjetovima: jedan u obecanoj, a drugi u obecavajucoj(?) zemlji.

Blago Luki, ajme Mati, jel da?


Post je objavljen 14.10.2007. u 03:56 sati.