Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Dr. Stefan Klarajh

Medju prijateljima koji su Gizeli priredili iznenadjenje bio je i njezin stariji kolega Dr. Stefan Klarajh, specijalist oftalmolog!



Caskali smo i izmjenjivali podatke svak o svojoj domovini. On je rodjen u Poljskoj u Galiciji i 1941. godine kao osmogodisnjak bjezao s roditeljima pred nastupima i masakrima njemacke vojske. Najprije su se skrasili na Krimu, a kasnije su morali jos istocnije do gulaga Kirgizstana. Nakon godina provedenih u oskudici i zarazeni malarijom, vracali su se poslije rata, preko Moskve kuci. U pomanjkanju informacija tek tada su saznali za Holocaust i pogrome. Stigli su na ugaseno i unisteno ognjiste i krenuli od pocetka.

Stefan je zavrsio medicinu i uspjesno radio kao oftalmolog. Za Izrael se je uputio 1964. godine i od tada, cetrdeset i tri godine se nije vracao u Poljsku.

"O!" - prekidoh ga, "... pa to me potsjeca na primjer Dr. Reubena Eldara kojega sam upoznao jucer i koji je svoj rodni kraj posjetio nakon 51 godinu..."

"O!" - prekide tada on mene, "... pa ja ga poznajem, on me je, kao Glavi oficir Zdravstvenih sluzbi Izraelske vojske, primio u sluzbu godinu dana nakon useljenja u Izrael kada sam isao na odsluzenje vojnog roka!"

Koliko su ljudske sudbine isprepletene!?

Post je objavljen 15.10.2007. u 00:53 sati.