Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maroons

Marketing

Oduvijek me zanimao odgovor na jedno vrlo jednostavno pitanje: Kako se zove stanovnik Ujedinjenog Kraljevstva?

Na prvi pogled pitanje se čini smiješno, ali provajte odgovoriti. Ja se ni ne usuđujem. Ispalo bi presmiješno. Ujedinjenokraljevstvovac.Ujedinjenokraljevstvanin. Grozno.

Analizirajmo malo ovaj pojam. Puni naziv otočne zemlje na sjeveru Europe glasi: Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Velika Britanija se dijeli na tri dijela: Englesku, Škotsku i Vels. Protestanstski okruzi na sjeveru irskog otoka su političkom odlukom ostali u sastavu Kraljevstva. Irska se odcijepila. Dakle, uz Veliku Britaniju (Engleska, Škotska i Vels) imamo Sjevernu Irsku i njih dvije skupa čine to Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Englezi, Škoti, Velšani i Sjeverni Irci. Oni geografski pripadaju Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, ali kako ih stanovnički svesti pod isti nazivnik.

Evo nekih primjera iz bliže ili daljnje povijesti. Sovjetski Savez bio je sazdan od većeg broja sovjetskih republika, pa smo tako imali Rusku Sovjetsku Republiku, Ukrajinsku Sovjetsku Republiku, Gruzijsku Sovjetsku Republiku, Estonsku Sovjetsku Republiku itd. Ali, prema ostalim državama oni su uvijek bili Sovjeti. Znamo da su u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji živjeli također mnogi narodi i narodnosti. Pa smo imali Socijalističku Republiku Hrvatsku, Socijalističku Republiku Bosnu i Hercegovinu, Socijalističku Republiku Crnu Goru itd. Ali prema svijetu svi smo smatrani Jugoslovenima.
Povijesno gledano Čehoslovačka je bila jedna zemlja dva naroda, Čeha i Slovaka, ali su prema vani uvijek nastupali kao Čehoslovaci. Sigurno bi se tu našlo još primjera, al ovi su nekako najbliži. I ne davaju pitanje na odgovor: kako se zove stanovnik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Pitaj Pilipa.

Post je objavljen 12.10.2007. u 19:48 sati.