Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

Znate li piti čaj?

Počinje hladno. Hladni napitci ne prijaju. Pijte čaj koji će vas zagrijati.
Da biste pili čaj morate ga napraviti.
Da biste ga napravili morate imati kuhalo, lončić s poklopcem, vodu i neku biljku.
Da biste imali biljku morate je kupiti ili ubrati. Ne zna se šta je gore i teže. U oba slučaja treba vam neko znanje.
Kod kupovine ne tražite jeftinoću, ali ni skupo nije garancija. U jeftinom proizvodu nema kvalitetne biljke, u skupom proizvodu je mozda skupa samo marka ili ambalaza. Najkvalitetniji su proizvodi malih proizvođača koji ne mogu biti jeftini zbog male proizvodnje, niti skupi jer nisu popularne marke. Takvi proizvođači najmanje muljaju jer žele privući kupca.
Ne kupujte biljku u filter vrećici. U njoj je najveći procenat nebiljnog materijala i vještačke arome. Nažalost, jer je filter vrećica vrlo koristan i praktičan, ali nažalost zloupotrebljen izum.
Ne kupujte biljku na čijoj ambalaži ima puno simbola kojim se potvrđuje kvalitet. Svi ti simboli se kupuju, a proizvođač troši više novca u uvjeravanje o kvalitetu nego o samoj kvaliteti.
Ako poznajete biljku najbolje je kupiti od berača, a njih se može naći na pijaci. Pri tom morate znati da berač ne živi blizu asfaltiranih puteva kako biste bili sigurni da je ne bere s takvog područja. Mora i sam izgledati čisto i uredno jer bi to moglo značiti da mu je takvo i mjesto na kojem suši i drži biljku. S biljem koje nudi postupa brižno i pažljivo, a ne drži ga u hermetički zatvorenim najlon vrećicama jer zna da biljka mora disati.
Sama biljka mora imati odgovarajući izgled: Cvijet mora imati boju rascvalog a ne ocvalog cvijeta, trava ne smije imate žute, smeđe i bolesne listove, a korijen blato i sitne žilice.
Naravno uz biljku koju kupujete ne želite kupiti, vlati trave, slatkovine, blato, brojne insekte itd. Ako i kupite neku sitnu bubucu ne brinite, ona je dokaz da je biljka zdrava kao što je crv dokaz da je zdrava jabuka.
Kupljenu biljku donesete kući, isitnite i uz pomoć postojećih kuhala, lončića,
poklopca i vode skuhate čaj.
Za svaki sličaj treba objasniti i poklopac. Čaj se obavezno poklapa da bi zaustavio isparavanje eteričnog ulja koje se kondenzira na poklopcu. Stoga prije cijeđenja čaja u šoljicu stresite nakupljene kapi s unutarnje strane poklopca.
Nakon tolike avanture sa osiguravanjem odgovarajuće biljke može se reći da je sve poduzeto što ste mogli da popijete dobar čaj.
Samo ostaje jedan problem: KOJA BILJKA






Post je objavljen 12.10.2007. u 13:03 sati.