Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

KARDINAL KUHARIĆ U HRVATSKOM SABORU

Borac za čast hrvatskoga naroda

Hrvatski sabor usvojio je u petak 5. listopada Odluku o postavljanju spomen-bistâ uzoritoga kardinala dr. Franje Kuharića i prvoga predsjednika RH dr. Franje Tuđmana u Hrvatskom saboru – donosi u novom broju Glas Koncila. Odluku je predložio neovisni saborski zastupnik dr. Slaven Letica, a usvojena je sa 104 glasa, 3 glasa bila su protiv (jedan od njih je, otkriva sam Letica, bivši ministar kulture dr. Antun Vujić), a 8 zastupnika bilo je suzdržano.

Usvojena odluka u cijelosti glasi: "U povodu 15. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, mi, zastupnice i zastupnici Petog saziva Hrvatskog sabora, odlučili smo da se na prikladnim i počasnim mjestima - o kojima odluku treba donijeti posebno stručno povjerenstvo, sastavljeno od arhitekata, povjesničara umjetnosti i kipara - postave biste ili kipovi koje bi sve buduće generacije zastupnika, goste Sabora i druge saborske posjetitelje podsjećale na naše postumno odavanje priznanja:

dr. Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku RH, za njegov veliki i neupitni doprinos uspostavi, obrani i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske kao slobodne, neovisne i demokratske države; (i) uzoritom kardinalu dr. Franji Kuhariću za velike zasluge za međunarodno priznanje RH i za dosljedno zalaganje za zaštitu ljudskih prava i primjenu najviših moralnih načela tijekom teških dana i godina rata, okupacije i borbe za oslobođenje naše zemlje te za odlučnu osudu svakog i svih zločina..."

Ta odluka donesena je nakon rasprava za koju je uvodno slovo iznio zastupnik dr. Letica koji je tom prilikom uz ostalo rekao: "Uzoriti kardinal dr. Franjo Kuharić zaslužuje spomen u ovom visokom domu naprosto zato što je u svakom pogledu naprosto bio - uzorit čovjek! Za njega je britanski povjesničar Norman Stone jednom kazao da je na njega ostavio dubok dojam jer je bio mudar, snošljiv, razuman i vrlo pametan čovjek. Dodao je i to da je Kuharić predstavljao pozitivnu snagu jer je iskazivao sklonost razgovoru i kompromisu.

Skromno bih dodao još neke vrline koje su krasile kardinala Kuharića, a koje je Norman Stone nije imao sreće uočiti: Kuharić je bio krajnje skroman, ali i izuzetno duhovit i blag čovjek. Bio je, uz to, čovjek neustrašive snage volje, nepokolebljiva karaktera, neuništive vjere i duboke duhovnosti. Bilo bi, upravo zbog toga, za svakog od nas i sve nas korisno i poučno da nam takav, uzoriti čovjek, postane - uzorom!"

Dr. Letica potom je naveo pet "ključnih razloga koji opravdavaju našu odluku i koji Franju Kuharića stavljaju uz bok najvećih hrvatskih sinova": kardinal Kuharić pružao je otpor bezbožništvu i totalitarizmu, zaštitio je Crkvu od političke instrumentalizacije, zalagao se za etično ratovanje, osuđivao je sve i svaki hrvatski zločin, i kao peti razlog naveo je: njegovao je ljubav prema hrvatskoj slobodi, domovini i državi. "Donošenje odluke da spomen na tog i takvog čovjeka za sva vremena postavimo u naš visoki dom odajemo čast njemu i vremenu u kojem je živio, volio, mislio, hranio tuđa srca i patio" - istaknuo je dr. Letica. Cjelovito svoje izlaganje objavio je u današnjem Večernjem listu.

Govoreći uime Kluba zastupnika HDZ-a, zastupnik dr. Andrija Hebrang je uz ostalo istaknuo:
"Veličina kardinala Kuharića je u tome da je protiv zla uvijek išao blagošću i mirom. Bio je pravi učitelj opraštanja. Poznat po svom promicanju kršćanske kreposti domoljublja i dostojanstva hrvatskog naroda, borio se je za vjersku slobodu i čast hrvatskoga naroda. Promicao je blagost, ljubav i vjeru, ali i ustrajanje u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa. Jedan je od najsjajnijih primjera kako je Crkva u Hrvata bila jedini trajni oslonac u očuvanju opstojnosti hrvatskoga naroda. Ta je uloga Crkve posebno dolazila do izražaja u povijesnim razdobljima orgijanja raznih osvajača hrvatskoga duha, ali i hrvatske slobode i hrvatske zemlje.

Najsjajnije trenutke djelovanja kardinala Kuharića doživjeli smo devedesetih, u doba srpske agresije na tek stvorenu Hrvatsku... Koliko je samo snage i vjere imao kada je usred ubijanja svega što je hrvatsko i rušenja svega što imamo govorio (pa i vojnicima na hodočašću u Mariji Bistrici; m.op.):
'Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu. Ako je razorio moju crkvu, ja neću dirnuti njegovu, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja mu ni igle neću odnijeti iz njega. Ako je ubio mog oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom nego ću poštivati život njegova oca, sina, brata i sestre.'

U tome je bio velik: snažna duha koji mu je omogućio oprost najtežih zločina, i hrabra držanja u trenucima najveće pogibije. U trenucima najtežih trenutaka naše povijesti bio nam je podrška, nada i utjeha. Budio je u nama vjeru bez koje nikada ne bismo pobijedili. Svoj dug prema kardinalu Kuhariću, ali i cijeloj Crkvi koja nam je pomogla preživjeti to razdoblje, možemo barem djelomično vratiti postavljanjem trajnog obilježja u prostorije Hrvatskoga sabora, našega hrama demokracije."

Zbog svega toga, a poglavito zbog podrške koju je blagopokojni kardinal Kuharić pružao organiziranom dušobrižništvu za vojsku i policiju, u perivoju Vojnoga ordinarijata (5. kolovoza 2006., zajedno sa spomenikom kardinalu Stepincu) postavljen mu je spomenik (rad akademskog kipara Kuzme Kovačića), gdje će biti i najavljeni spomenik Krunici u Domovinskom ratu. To mjesto već je postalo mjesto okupljanja i molitve. Mislim da će to biti sve više.


Post je objavljen 11.10.2007. u 16:52 sati.