Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/soszagreb

Marketing

Deponij otrovnog pepela i šljake

Povucimo crtu od Splita do Koprivnice, i od Zagreba do Osijeka.
Dobit ćemo točku koja je zapravo 'sredina' Hrvatske, 30ak km od Zagreba.
+100.000 tona otrovnog pepela godišnje, tamo bi se odlagao na deponij otvorenog tipa, na močvarnom području koje je više puta bilo poplavljeno, uz kojeg u blizini prolaze 2 rijeke. Pepeo se tada planira cementirati u nekakve kamene oblike i tako odlagati na hrpu, u visinu.

Kiša, vjetar, sunce i svi ostali prirodni utjecaji, potaknuti i kemijskim procesima unutar samog pepela, rastapaju ovaj cement, te otrovni pepeo na različite načine ponovno dolazi u prirodu, zrakom, vodom, na gumama transportnih kamiona i slično.

Pogledajte kako se samo isparava sva ta kemija.. teški metali, živa, arsen, kadmij, olovo, brom, kalij, dioksini.. svega ima tamo u izobilju.
Za 30 godina, 30 km od Zagreba bila bi kemijska bomba od +3 milijuna tona pepela zasićenog otrovnim i štetnim materijama.

Ono što spalioničari lažu javnost, je to da su filteri takvi da se ne ispušta nikakve otrovne tvari u zrak kad se spaljuje otpad. Tvrdnja naravno nije točna, usput rečeno testiranje dima u spalionici vrši se 2 puta godišnje i to ne niti približno za sve otrove koje ispušta, samo za neke.
No ako i pretpostavimo da filteri rade na 100% kapaciteta, tada se oni iznimno brzo troše, i traže skupa servisiranja i zamjenu. Pepeo u tom slučaju sadrži ogromne količine nekih od najtežih otrova, među kojima je najbitnije spomenit dioksine. Jedan od najjačih otrova stvorenih rukom čovjeka.

Stari filteri iz spalionica predstavljaju kemijsku bombu za sva vremena. Za te filtere još je zapravo nejasno misli li ih država izvoziti i pritom skupo plaćati njegovo zbrinjavanje, ili ga misli jednostavno baciti na deponij sa ostalim otrovnim pepelom.

Vrlo je neozbiljan stav političara danas koji zastupaju spalionice.
Većina ih govori kako pepeo i šljaka uopće nisu štetni, govore da dim koji izlazi iz spalionice da uopće nije štetan. No to su vrlo neodgovorne izjave, i osobe koje ih zastupaju ili su slabo informirane, ili imaju osobne koristi u zastupanju istog.


Post je objavljen 11.10.2007. u 13:11 sati.