Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Bespuća hrvatskog zakonodavstva

Slučaj 280 radnika „Dalmatinke Nove“ iz Sinja jedan je od klasičnih primjera kako su zakoni ove zemlje skrojeni po principu uzmi siromašnima da bi dao bogatima. Kako prenosi T-Portal, radnici su još u lipnju ove godine podnijeli zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka jer mjesecima nisu dobili plaću. Ovih dana stečajni sudac prihvatio je utvrđivanje solventnosti sudskim vještačenjem, a kako su radnici bili i inicijatori otvaranja stečajnog postupka, do danas moraju osigurati 40.000 kuna za vještačenje.

Stečajevi u ovoj zemlji i nače su poznati kao grabež u mutnome, a borba za mjesto stečajnog upravitelja je nemilosrdna i smatra se skoro pa kao glavni zgoditkom na lutriji, jer osim što stečajni upravitelj dobiva masnu naknadu za svoje upravljanje u stečaju, on odlučuje i o svim vrijednim nekretninama tvrtke u stečaju. Naravno oko svake takve tvrtke odmah se sjate razni mutni tipovi koji se nastoje dokopati vrijednih nekretnina po iznimno povoljnim cijenama, a da bi ste se i osigurali da će takva nekretnina dopasti u vaše ruke sve što je potrebno je stečajnom upravitelju osigurati njegov „izvanredni honorar“ za uspješnu prodaju.

S druge pak strane, ako ste radnik tvrtke koja je zrela za stečaj i želite se dokopati samo onoga što ste pošteno zaradili suočavate se za zidom besmislenih propisa i pravila, pa tako i propisom da inicijator stečaja mora osigurati i novac za vještačenje koje će utvrditi da li je tvrtka solventna ili ide stečajni postupak. Nitko se od svih tih saborskih zastupnika i članova Vlade nije sjetio da bi možda i radnici htjeli pokrenuti stečaj jer ne postoji drugi način da se dokopaju zarađenog i to iz vrlo jednostavnog razloga. Nije ih briga.

Post je objavljen 10.10.2007. u 09:19 sati.