Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojpassigmund

Marketing

Kastracija...šmmmrrrrccc...operacija

Dugo ste dvojili...razgovarali s ljudima, savjetovali se s veterinarom, čitali po raznim knjigama i skupljali ogromnu količinu informacija na internetu.

Puno korisnog o kastraciji

Bilo vam je teško odlučiti...želite najbolje za svog malog dlakavca i naravno da ne možete tek tako donijeti odluku da ga podvrgnete operativnom zahvatu i da mu oduzmete jedan dio njegove prirode. No ipak u vama prevaguje mišljenje da ćete kastracijom olakšati život vašem malom psiću, a i sebi, prevaguje mišljenje da, s obzirom da nećete pariti psa, eliminirate kod psa sve reakcije koje nastaju u spolnom životu bez partnera za parenje. Smatrate da ćete kastracijom kod vašeg psa spriječiti nastajanje i razvoj raznih malignih bolesti vezanih uz reproduktivni sustav i da će vaš pas u svemu tome biti mirniji, zdraviji i sretniji.
Pomno birate veterinara koji će obaviti zahvat i dogovarate operaciju. Petak u 12 sati dogovoreni je termin i veterinar vas savjetuje da psu posljednji obrok date večer prije, da vodu smije piti normalno i da nikakvog problema neće biti jer to je samo jedan rutinski operativni zahvat. Žalosni ste malo i zabrinuti, ali trudite se to ne pokazivati psu da ga ne bi uznemirili.
Vrijeme prije polaska veterinaru kratite igrom sa malim psićem...mazite se s njime i valjate po parketima...razbijate tremu sebi, a nadate se da to pozitivno utječe i na psa. Dobro je što ste uzeli slobodan dan i što je sutra vikend pa ćete čitavo vrijeme nakon operacije moći biti uz psa. Dolazite kod veterinara i ostajete uz psića dok ne primi injekciju za smirenje i anesteziju, a onda vas veterinar udaljava uz uvjeravanje da će sve biti dobro i da ne brinete...a najradije bi ostali. Odlazite tužna srca i sada treba ubiti ova duga četiri sata dok ne morate poći po psića. Ali neeeee...pozivaju vas s posla da svratite nešto obaviti taman u vrijeme kada morate po psića. Jooojjjj...brže bolje nazivate svoju bolju polovicu i dogovarate da ona ode po pesonju sa taksijem za kućne ljubimce. Kud su vas baš sada morali pozvati na posao.
Srećom vaša draga i dobra bolja polovica sve uspješno organizira i dobri ljudi iz taksija za kućne ljubimce vrhunski, profesionalno i uz puno brižnosti dovoze malog operiranog psa kući njegovoj. Pas je još pod narkozom, polako se budi i još uopće ne zna što mu se događa. Slab je i ne može niti glavicu podići, ali pokušava ju podići i nemirno pogledom nešto traži po sobi. Bolja polovica i jedna draga vam prijateljica brinu o psiću dok vi ne dođete...puno je tu brige, pas ne može ustati i ne može zadržati piš pa nekontrolirano mokri svuda oko sebe. Treba stalno nježno pomicati psa i brisati i prati oko njega i njega samog...tako da ipak leži i miruje u čistom, suhom i toplom. Dolazite kući i suze su vam na očima kada vidite psića u takvome stanju...spuštate se odmah na pod do njega i čim ga počnete maziti psić zatvori oči, smiri se i zaspi...kao da je vas tražio pogledom i zabrinuto gledao gdje ste, a sada kad ste tu psić je na miru i vjerojatno smatra da će sada kada ste došli sve biti dobro.
Vodu postavljate negdje u blizini psića ali ga ne treba tjerati da pije...uzet će on sam kada mu bude odgovaralo. Hranu mu nećete nuditi barem 24 sata, a onda ćete vidjeti kako se psić oporavio i što i koliko mu treba ponuditi za jelo.
Nakon nekog vremena psić se pokušava pridići na noge ali ne može...slab je još i još onako omamljen pada nazad na dekicu. Gleda vas mutnim okicama i vi ga mazite. Svako malo nekontrolirano mokri...i vi mu malo mokrom krpicom vlažite usta...nakon nekog vremena psić se uspijeva pridići i odteturati korak do posudice s vodom gdje otpije malo i teturavo se vrati nazad na dekicu. Najgore je valjda prošlo...počeo je oporavak.
Noć je polako pala i psić sneno svako malo pije vode i nekontrolirano mokri...u jednom trenutku počinje povraćanje. Pas iz sebe izbacuje neku zelenu želatinastu tvar...valjda od narkoze...čisti se mali psić od svih tih omamljivaća. U mokraći nalazite tragove krvi, ali niste u panici jer znate da je to normalno kod kastracije. Sada trčite od lokve mokraće do lokve koju je psić povratio...i tako čitavu noć...padate s nogu, ali ne odustajete i tu ste kraj psića za sve što mu treba, brigu, pažnju, ljubav.
Veterinar vas je zvao više puta da provjeri kakvo je stanje i jel sve u redu...samo potvrda da se isplatilo vaše pomno biranje veterinara koji će obaviti zahvat.
Došlo je jutro...psiću se povraćanje smirilo, ali još uvijek nekontrolirano mokri...no sada već lakše hoda i može bez problema do posudice s vodom koju pije sve više i više. Ostatak vremena uglavnom leži i odmara...vi ste naravno stalno kraj njega.
Na preporuku veterinara popodne (dan nakon operacije) psu nudite malo kašaste hrane...kuhana piletina, riža i svježi kravlji sir i jogurt...ponudite psiću četvrtinu od njegovog standardnog obroka...da ne počne naglo jesti i da ne optereti previše trbušnu šupljinu...pas pojede ponuđeno i odlazi na dekicu spavati...jadni mali iscrpljeni pas. U pravilnim vremenskim razmacima nudite psu malo po malo po prilici jedan normalan obrok ove lagane hrane od piletine, riže i jogurta. Psić se vidno oporavlja. Stalno ste uz njega.
Došla je i nedjelja i psić izgleda kao nov...još malo slab i ne baš spreman za šetnju, ali puno življi i sposoban jesti normalne obroke dehidrata. Sada vi već padate s nogu...niste spavali nego petnaest minuta sve ove dane...ali bitno da je psić bolje. Sada vi odlazite spavati, a pospremanje nekontroliranog mokrenja preuzet će vaša bolja polovica koja je i ovih dana u svemu bila potpora i pomoć.
U ponedjeljak psić već sve češće traži da ga se izvede van na piš...no ponekad mu još pobjegne...ali sve će to kroz koji dan doći na svoje. Kak je još malo problem jel psića boli dok se napinje, ali malo po malo i to ide na bolje i kak prestaje biti problem.
Nakon samo nekoliko dana vaš psić se potpuno oporavio i sretan je veseo i zaigran kao što je bio i prije...i već bi jurio za drugim psima. Malo ćete ga poštediti koji dan, ipak ne treba previše brzati s oporavkom...a ubrzo ćete i vi i psić zaboraviti sve što je u ovoj situaciji bilo teško, a ostat će samo novougrađene cigle u vašem odnosu, cigle koje su ugrađene u ovim trenutcima koje ste skupa proživljavali.


Post je objavljen 09.10.2007. u 07:23 sati.