Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Gospodin Savrseni

Nasla sam ga. Gospodina Savrsenog. I sad ga ne dam. I da moram birati izmedju njega i zakonitog, odluka ne bi bila nimalo laka i nisam sigurna da bi zakoniti pobijedio.
Sat vremena u njegovim rukama i ja sam kao nova.

A vi? Imate li vi svog masera?



Znatizeljno i neumorno sam isprobavala sve vrste masaza od aroma masaze, do masaze jantarom, toplim kamenjem (hot stone - sad nudi svaki iole ozbiljniji wellness centar), onu cetkama, hamam masazu, shiatsu, sportsku masazu, ajuverda ( to je kad toplo ulje pola sata tece na vase celo, neopisivo upustajuce) - posebno preporucam da vas simultano masiraju dva masera. Tkz. cetverorucna masaza, direktna karta za nirvanu. Isprobala sam i relativno nedavno tradicionalnu thai-masazu, koja spada medju najenergicnije medju masazama gdje vas na joga podlosku doslovce nateze i okrece u svim mogucim pravcima, izgleda sve samo ne udobno a nakon toga se osjecate super! Ovako izgleda takva masaza. Radi se bez ulja i ne preporuca se onima koji pate od osteoporoze ili koji su trudni.
Svi ostali, probajte.

Ne dajte se obeshrabriti ovim slikama. Isla sam i na limfnu drenazu i najcesce na klasicnu ili tkz. svedsku masazu, pa na rolfing.

I uvijek ama bas uvijek jedino vazno je koliko je strucan onaj kome se dajete u ruke. Za lagane romanticne klizne dodire imam muza, od masera ocekujem nesto jaci efekt i nesto sigurniju izvedbu. Da me gnijeci i da pucketam i da sam drugi dan kao nova.
Vazno je da ima i formalno obrazovanje, dobar maser ce prije pocetka masaze pitati sve o vasem zdrastvenom stanju, poslu kojim se bavite, eventualnim povredama. Reci ce vam gdje je ucio zanat i koliko godina iskustva ima.



Ne dam se nekome u ruke tko je zavrsio vikend tecaj u Otvorenom sveucilistu. Fizioterapeut ipak zna puno vise. A ja cijenim znanje. Kako svoje tako i tudje.



Moj maser je proveo nekoliko godina na Filipinima, skolu je zavrsio u Njemackoj i smije raditi i na recept, tako da kad mi ga doktorica napise, onda me masira i besplatno. Tj. plati moje zdrastveno osiguranje.

Zna sve gore nabrojane tehnike i primjenjuje onu koju zahtjeva situacija. Ja nikad recimo ne znam (ako ne naglasim sama) kakvu vrstu masaze cu dobiti, ali svaki put pogodi bas ono sto mi treba.
Zna me bolje od mene. Dodjem, skinem se, on prodje rukom od glave do stopala i nadje zacas problematicna mjesta.

Uredan je, cist i moralan. Kad se prostorija zamraci, oko vas ugodna muzika i vi goli, ovo zadnje postaje jedna bitna komponenta u svemu tome. Ima profesionalna ulja i stolove.



Uglavnom sad je "in" biti fit pa smo odlucili zimske subote potrositi na saunu, masazu i bazen. Kad se drzim takvog plana nisam cijelu vjecnost bolesna. No kad, usljed stresa, mudro zakljucim da nemam vremena brinuti se o sebi - odmah me nesto ulovi.

O sauni sam vec pisala, davno. U svakom slucaju da ponovimo – istusiratje se obavezno prije saune ne samo radi higijenskih uvjeta nego i tijelo ce se bolje znojiti uklonite li tragove kozmetike. Prije ulaska u saunu se obrisite, suho tijelo se bolje tj. brze znoji.
U pravilu sam svuda po svijetu sretala kulturne korisnike sauna, ljudi koji znaju i vole brinuti o svom zdravlju i svoje erotske potrebe zadovoljavaju na neki drugi, primjereniji nacin. Ukoliko vas ipak netko upadljivo promatra mozete ga u svako doba prijaviti osoblju. Moj jedini negativan dozivljaj u visegodisnjem sauniranju je kad mi je jedan krupan i znojan muskarac svojom guzom sjeo na moja stopala jer me nije vidio, saune su cesto prilicno mracne. Isla sam i sa muzem i sama i sa prijateljicama i uvijek je sve bilo u redu. U pravilu gdje god putujemo ako ima sauna, koristimo.
Uz redovito sauniranje je prokrvljenost cijelog tijela biti bolja, imunoloski sistem ojacan i koza cisca.

A jedan kucni prijatelj, ekscentrik i inace, ima veliku saunu i doma u podrumu prosjecne obiteljske kuce i tamo se isto cesto sauniramo.





Ovako kako ovi sjede ne vidi osoblje rado, naime rucnik mora biti izmedju mokrog tijela i drveta posvuda ne samo na guzi. Predrasuda je i da se tamo pokupe bolestine, ja u zivotu nisam imala nikakve gljivice i zenske spolne bolesti, a dapace znam osobe koje vrlo pazljivo zive i svako malo ulove nesto.

I u zdrastvene svrhe dovoljno je tri odlaska izmedju njih hladjenje, budite unutra do trenutka do kad vam vise nije ugodno, zanemarite propise i nikako ne ostajte duze nego vase tijelo moze podnijeti. Lezite na vise klupe, najbolje je opcenito leci jer je tako tijelo pod istom temperaturom, prije izlaska sjednite minutu dvije da se prizemljite.
Sauna nije luksuz i poznajem mnoge ljude sa vrlo skromnim mjesecnim primanjima koji se radije odreknu neceg drugog nego svog tjednog odlaska tamo.

Obicno su vani napisani termini kad stavljaju novi Aufguss.

Sauniranje i zurba ne idu skupa. Dakle ili imate par sati za sebe ili bolje ne idite. Pokvarite cete opustanje i sebi i drugima. Nakit skinite, jer se ugrije i moze vas opeci, i naocale se ionako odmah zamagle i njih ostavite u garderobi, lece nisu problem.

Sminku morate temeljito ukloniti jer se ne zelite s time znojiti, nemojte ici gladni u saunu. Nikad ne pijte alkohol u sauni. Opasno za krvotok.
Nakon sauniranja ne odmah na plivanje. Odmorite se na onim lezaljakama u sobama za opustanje barem pola sata...





Ta tkz. Ruhezone obicno je po strani gdje nema buke, previse prometa, nego svira neka ugodna lagana muzika i ima ju ama bas svaka sauna pa cak i moja u kvartu.

Pijte puno vode i za vrijeme i nakon. Najbolje mineralnu.Ili biljne cajeve. Na nogama uvijek neku obucu, japanke ili slicno. Ako zelite ubrzati pocetak znojenja mozete prije ulaska u saunu obaviti vani vrucu kupku za noge ili se dobro istrljati cetkom. Na suho.

U sauni se ne prica.
To nije mjesto za izrazavanje vase nadnaravne duhovitosti. Tamo se suti i ne smeta druge u opstanju. Ja sam sama prilicno brbljava ali u sauni sutim, a upozoriti cu bez pol pardona one koji to ne cine.

Nakon prvog odlaska u saunu otusirajte se ledenim tusem ili malo jaca varijanta istresite na sebe kanticu ledenih kockica. Onda pauza 15 minuta i drugi odlazak, opet rahladjivanje i treci odlazak. Nakon toga idem maseru, ne svaki put, ali barem dvaput mjesecno.

Najhrabriji, citaj zakoniti idu u sobu sa snijegom i tamo secu bosi, taj sport nije za mene. Ili koristite tradicionalnu Kneipp metodu i secete po ledenoj vodi, izrazito zdravo, tko moze.
Kad vidite ljude da se ispred saune secu, ne nisu ni nestrpljivi ni neprilagodjeni. Naime tako se to radi. Sece se polako, kako bi krvotok nastavio raditi kako treba. Ima obicno i jedan ronilacki bazencic sa doslovce ledenom vodom, gotovo na tocki smrzavanja. Oni sa visokim krvnim tlakom neka se klone toga.

. Postoje mnogi wellness hoteli u Alpama koji su se posvetili iskljucivo krvozilnim problemima i Kneipp metode.
Citave klinike su se specijalizirale za lijecenje krvozilnog sistema ovom prirodnom metodom







Zasto ici u saunu?

Jacate imunoloski sistem i otporniji ste na razno razne bestije, ako imate probleme sa kraljeznicom lezite na trbuh i pustite da predivna toplina cini svoje. Dobro i kod reume, kod problema prokrvljenosti i za neke vrste visokog krvnog tlaka, kroz toplinu se krvne zile sire i krvni tlak pada. Stres se smanjuje, problemi sa spavanjem se smanjuju, pokusajte NE zaspati tu vecer kad ste bili u sauni. Kod astmaticara je sauna sa suhim zrakom dobra, sveukupna temperatura tijela se povisuje za 1-2 stupnjeva. Na taj nacin imate umjetnu temperaturu, izmjena tvari se ubrzava i tijelo se lijeci.

Tko ne smije u saunu?

Trudnice i djeca i starije osobe smiju. Zapravo nerijetko vidimo citave obitelji na wellnessu, naravno djeca nece ici u one posebno vruce prostorije i ostati ce svega nekoliko minuta ali takva djeca imaju bolji imun sistem. Vec sam isla sa posudjenim klincima i mislim i svoju djecu ukljuciti od malena u te aktivnosti.
No ako imate razne unutarnje ili vanjske upale, povecan ocni tlak, epilepsiju, jetrena ili bubrezna oboljenja ili probleme sa venama, sauna nije za vas.

Za one na dijeti: u sauni se znojite, izmjena tvari postaje slabija, dakle ne morate za vrijeme dijete previse u saunu.



Post je objavljen 30.10.2007. u 08:38 sati.