Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/amerikanac

Marketing

Ostvarenje jednog djecackog sna

Kada prije pet godina prvi put udjoh u zrakopov za Chicago, s hrpom papirologije koje su mi poslali moji novi poslodavci te s dva kofera u koje sam potrpao sav svoj zivot u Hrvatskoj, srce mi je jako zalupalo (s onim osjecajem u vratu), a u zelucu sam osjetio neki cudan spoj mucnine i nelagode, nikad prije dozivljen. Nisam znao je li to bila posljedica neke moje unutarnje tjeskobe ili mozebitno strah od onoga nepoznatog sto me ocekuje u toj “obecanoj” zemlji. I dok se Lufthansin Jumbo polako odvajao od tla i parao kisno juto nad Frankfurtom, mojom glavom proletila je misao: " Nije li to zauvjek?"

"Neeeee", odgovorih sebi, "ipak je to samo na par godinica kako sam prvobitno i planirao."

Jako dugo sam se mucio s osjecajem krivnje jer mi se nekako cinilo kako radim nesto zbog cega cu se vjerojatno kajati jednog dana, ali zelja da okusim nesto novo, zivot u toj “obecanoj zemlji” toliko puta isprican u brojnim filmovima, knjigama i emisijama koje sam naprosto gutao u djetinjstvu, je ipak bila jaca i onaj presudan kamen na vagi moje neodlucnosti.

I tako dok je zrakoplov klizio put Amerike, kroz prozor ugledah obrise kopna Evrope koje cu opet vidjeti tko zna kada. U oku je zasjala suza koju sam manirom vjestog glumca uspio skriti od svog suputnika, srednjovjecne bakice sa skotskim naglaskom. I sjetih se brojnih mojih sunarodnjaka koji su, iz istih ili drugih razloga, odlucili podignuti sidro iz rodnog kraja i uputit se u nepoznato. U zemlje koje prihvacaju odvazne, koje obecavaju jako puno, daju nesto, a uzimaju vjerojatno sve. Ostavih sve: dobar posao, obitelj, prijatelje, najljepse more na svijetu, jutarnje kave na rivi, romanticne setnje, zalaske sunca, klapsku pismu… sve zbog necega vrlo obecavajuceg i primamljivog, premda jako neizvjesnog i imaginarnog.

I jos dan danas, pet godina poslije, ne osjecam se bas ugodno kad se sjetim tog dana, jer se gorak okus te tjeskobe vrlo lako se vrati, odnosno, ponekad mi se cini kako nikad nije ni ispran iz srca.

Je li se sve isplatilo? Meni je tesko je naci odgovore...Samo cu pokusati docarati i podijeliti neka od mojih iskustava s ove strane Atlantika.

Pogled sa Sears Tower-a, najveceg nebodera u SAD


Podzemna/nadzemna zeljeznica


Buckingham Memorial Fountain - jedna od najpoznatijih fontana u Chicagu


Pogled na Michigan Ave


Post je objavljen 03.10.2007. u 07:09 sati.