Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

PREDBRAČNE DVOJBE I ODLUKE

Prije otprilike petnaestak dana dobio sam e-poštom pismo jedne mlade "zbunjene vjernice", kako se predstavila. Kaže da povremeno pročita moj blog. Iskreno priznaje da se s nekim stvarima više ili manje ne slaže, navodeći da iz perspektive mladog čovjeka (između 20 i 30 godina) štošta drukčije izgleda, ali, ističe, ima dosta stvari (na blogu) koje su na mjestu, makar ih neki i ne željeli čuti.

Ta djevojka (zvat ću je M.), kojoj iz razumljivih razloga ne objavljujem podatke (kako bih postupio da to i nije zamolila) zapravo želi i moli odgovor na neke svoje dvojbe (premda ih već prilično dobro poznaje, jer nije "spavala na vjeronauku i misama"), napominjući da je, čak i od svećenika, čula dosta oprečnih pa i pomalo grubih mišljenja o svojem problemu. A on je sljedeći (prenijet ću samo najbitnije, jer smatram da može biti korisno i drugima, to više što takvi slučajevi danas nisu rijetki):

M. je dakle katoličke vjere, a u višegodišnjoj je vezi s mladićem koji nije vjernik. Zbog nje je spreman, kako se to kaže, obaviti sve potrebno, tj. primiti sakramente koji su nužni za crkveno vjenčanje, ali, kaže M. otvoreno, oboje znaju da on neće zbog toga povjerovati u Boga.

Zatim navodi: "Želim da moj brak jednog dana bude priznat i od Boga, i želim da moja djeca pripadaju toj zajednici. A njegova namjera nije loša, zna koliko mi je to važno. Mogli bismo jednostavno prešutjeti njegov nedostatak vjere, ali muči me to, ipak je to neka vrsta neiskrenosti, a Bogu se ne može lagati..."

Sada M. pita postoji li rješenje za njih. Ujedno iskreno priznaje zajednički život sa svojim budućim suprugom, ističući – što je za svaku pohvalu i doista ugodno iznenađenje – da su se nedavno odrekli seksualnog dijela svoje veze s namjerom da vrijeme do braka prožive čisto. S određenom nesigurnošću "može li ta zajednica još biti prava u Božjim očima", M. pita je li prekasno za promjenu te napominje da je ipak riječ o njihovoj obostranoj čvrstoj želji i odluci.

...........................

Poštovana M.!
Najprije, hvala ti na iskrenosti i povjerenju. Jasno, lakše bi bilo na tvoja pitanja i dvojbe odgovoriti kroz razgovor u zajedničkom susretu s vama. Ipak, evo ti moje svećeničko razmišljanje.

Vjerujem da ste ti i tvoj mladić doista zreli, što potvrđuje tvoja dob i još više tvoje razmišljanje. Dobro si uočila da ne bi bilo dobro da se tvoj mladić krsti i primi druge sakramente samo zbog tebe (odnosno pro forma). Motiv za to mora biti dublji, iskreniji u odnosu prema Bogu. Vjera jest Božji dar, ali i zadaća. Međutim, nije isključeno da će se jednom dogoditi i ono što sada izgleda nemoguće. Štoviše nadam se da će vaša zajednička budućnost i život dovesti do toga.

Odmah ti moram reći, što te najviše i zanima, da je moguće primiti vjenčanje u crkvi (ne i milost sakramenta) iako ti mladić nije kršten. To se ostvaruje uz dopuštenje mjesnog biskupa, kojemu će župnik – tamo gdje ćete se vjenčati – obrazložiti motive i pojasniti vašu situaciju.

Zatim, ponavljam, lijepo je i pohvalno što ste stvorili odluku da ćete čekati brak u moralnoj čistoći. Što je bilo, bilo je. Uvijek se može iznova. Pa i u težim slučajevima. Život je pun primjera za to. Isusova prispodoba o rasipnom sinu potvrda je mogućnosti novoga početka. Zato, smatram, nema nikakva razloga da napustiš svoga mladića. Naprotiv, moli za njega, za njegovo obraćenje na kršćanstvo i za tvoju čvršću vjeru. Jer bolje je i za odgoj djece ako se roditelji u svemu bitnom slažu. Upamti – Bogu ništa nije nemoguće!

Iz cijeloga tvojeg pisma očito je da se volite i da je među vama doista prava ljubav. Stoga vjerujem u sretnu budućnost vaše veze. Štoviše, na tu ću se nakanu i moliti.
Zatim, ne bi bilo loše da porazgovoriš i sa svojim župnikom. Iskusni pastoralci imaju u takvim slučajevima mnogo više iskustva nego pretežiti "teoretičari" (u kakve i ja spadam). Osim toga postoje u gotovo svim našim većim gradovima bračna i obiteljska savjetovališta pri crkvama pa je korisno i tamo otići na razgovor.

Na koncu, svako dobro i Božji blagoslov želim tebi i tvojemu mladiću. Bog je velik. Čeka na vas. "Molite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!" – poručuje Isus. Također, Biblija nam po riječima Sv. Pavla jamči da se onima koji Boga ljube sve okreće na dobro.



Post je objavljen 02.10.2007. u 23:13 sati.