Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/derzafanistori

Marketing

Preživjeli

Gledam ja tako prije nekoliko dana Star Trek TNG, epizodu The survivors. Na datom linku možete pogledati detalje i pročitati sadržaj epizode, a ja ću ovdje sažeti bitan dio.

Enterprise se javi na poziv za pomoć poslan sa planete s federacijskom kolonijom. Po dolasku zateknu potpuno uništenu planetu i na njoj jedan jedini maleni komadić života koji uključuje dvoje ljudi, muža i ženu, i njihovu kuću s vrtom. Izdogađa se neka količina čudnih događaja, što naposljetku dovede do toga da muškarac kolonist mora objasniti situaciju i tijekom tog razgovora saznajemo da je on pripadnik napredne i energijske rase besmrtnika koji se ostavio ćorave besmrtničke egzistencije i posvetio ljubavi prema svojoj ženi (koja je čovjek) i mirnom životu u toj koloniji. Taj je miran život prekinut u trenutku kad je svemirski brod rase Husnocka napao njihov planet i ugrozio opstanak kolonije. Muškarac se odbio boriti, ali zato se njegova žena pridružila kolonistima u naporima da obrane svoj svijet i svoj način života (u krajnjoj konzekvenci i sam život). Husnocki su se pokazali presnažnim protivnicima i satrali su sav život na planeti, uključujući i muškarčevu ženu.

I tu sad dolazimo na najzanimljiviji dio;

Našavši svoju mrtvu ženu, u jednom trenutku najveće boli i jada, muškarac snagom svojih misli uništi husnocke,...

...ne samo jednog husnocka ili samo posadu napadajućeg broda...

već sve postojeće husnocke, bilo gdje u svemiru, 50 bilijona njih, cijelu vrstu.


Sad polako pročitajte zadnju rečenicu i pokušajte mislima obuhvatiti taj koncept.



Ja razmišljam o tome već danima i ovo je jedna od stvari koje su mi pale na pamet:


Sve mi više postaje jasno da ćemo ubuduće, u ovom svijetu uhvaćenom u podivljalu bujicu globalizacije, za koju ne mislim da je esencijalno loša zamisao, ali moramo priznati da je iz ovih ili onih razloga malena količina ljudi uopće može shvatiti, a kamoli imati koristi od nje, morati izgovoriti ovo Picardovo besmrtno "We have no law to fit your crime" (Mi nemamo zakona koji bi mogli obuhvatiti tvoj zločin).

A onda se konačno trgnuti.

Post je objavljen 02.10.2007. u 12:44 sati.