Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bagrem

Marketing

Velike monoteističke religije: islam

Ključni pojmovi: suvremene nekršćanske religije, monoteizam, ateizam, židovstvo, islam
1. Velike monoteističke religije: islam

aktivnosti:
Image Hosted by ImageShack.us


• istraživati na Internetu i u knjižnici o religijama
• proučavati geografske karte
• čitati i interpretirati tekstove
* interpretacija jedne islamske poučne priče o trudu, radu i nagradi

ppt prezentacija

Image Hosted by ImageShack.us


Poslije kršćanstva islam je najmnogobrojnija religija na svijetu.
Postoji 7.st. posl. Kr. Po muslimanskom vjerovanju Bog je preko anđela Gabrijela govorio njihovu proroku Muhamedu i otkrio mu poruke zapisane kasnije u musl.svetoj knjizi - Ku'ran. To je monoteistička religija, kao i kršćanstvo i židovstvo. Svi, dakle - vjerujemo da postoji jedan jedini Bog ali o njemu ne vjerujemo isto. Postoje značajne razlike, ali postoje i neke sličnosti
(pisane u tablici - priprema za rujan)
Image Hosted by ImageShack.us

U suvremene religije možemo ubrojiti i hinduizam i budizam. To su religije u kojima se ne vjeruje u Boga koji se objavio ljudima nego gdje čovjek svojim snagama (meditacijom...) nastoji doseći Više biće i postići stanje mira.
Ateizam je ne vjerovanje u Boga.
Teizam je vjerovanje u Boga.
Monoteizam je vjerovanje u jednog Boga.
Politeizam je vjerovanje u više bogova.


priča:
Bez truda tanak obrok

U nekom mjestu bijahu otac i sin. Oba su bili učeni. Otac je bio jako vrijedan, a sin lijenčina. Otac ga je nagonio da radi, ukazujući mu na posljedice nerada i lijenosti, podsjećajući ga da nas Kur'an upućuje na rad riječima. "Ve en lejse lil-insani illa ma se'a" - "da za čovjeka nema ništa bolje od njegova rada i truda". A sin odgovori, da je Allah, dž.š., zagarantovao svakom dovoljno. Otac mu reče kako on zna za taj kur'anski ajet, ali je pitanje o kakvoj i kolikom se obroku radi. Sin i dalje osta pri svom.
Image Hosted by ImageShack.us

Jednog dana sin izrazi želju da malo prohoda po svijetu.
Putujući od mjesta do mjesta zadrži se u jednom gdje mu se život svidio. Kada je potrošio svu gotovinu, uvidi da ga niko ne prima i odluči da se vrati kući. U putu ga uhvati noć u jednoj šumi i on zanoći u jednom grmu. Rano se probudi i ugleda lisicu, koja je bila bolesna i jedva se dovukla do jednog grma, pa se tu savila i ležala, jer dalje nije mogla. Tada pomisli: "Ova lisica je bolesna, sama sebi nije u stanju pribaviti ništa za jelo", te ostade tu tri noći, da bi vidio hoće li ona doći do hrane. Nakon tri noći ugleda i vuka kako nosi plijen u zubima i spušta nedaleko od lisice.
Kad ga je pojeo i dotjerao do kostiju odusta i ode. Lisica se s mukom dovuče do kostiju i počne jesti svoj obrok.
Poslije ovog doživljaja putnik nastavi put. Kada je stigao kući, upita ga otac gdje je bio i šta je doživio, te zašto se tako brzo vratio. Sin mu sve ispriča i na kraju i događaj o lisici i vuku, ističući da je on bio u pravu, da je Allah, dž.š., svakom obećao hranu, pa i onoj bolesnoj lisici. Otac mu na to odgovori: "E, moj sine, tačno je to da je Allah svakom obećao hranu, ama kakvu? Ti si se ugledao u onu bolesnu lisicu, koja je tek treći dan nešto okusila, i to iza drugog kosti oglodala, a što se nisi ugledao, sram te bilo, na vuka, koji je i sebe nahranio i drugom donio."




Post je objavljen 01.10.2007. u 18:46 sati.