Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/juznaamerika

Marketing

Ahamdinedžad obećao Boliviji milijardu dolara, suradnja s Venezuelom

LA PAZ/CARACAS, 28. rujna 2007. (Hina/dpa) -
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad obećao je milijardu dolara pomoći za razvoj bolivijskog gospodarstva, kao i da će tješnje raditi i boriti se protiv imperijalizma s čelnicima Bolivije i Venezuele, tijekom posjeta La Pazu i Caracasu.
Bolivijski predsjednik Evo Morales i Ahmadinedžad potpisali su na sastanku u četvrtak sporazume o suradnji na području industrije nafte i plina, rudarstva i poljoprivrede.
"Želim reći jasno i glasno da su iranski narod i vlada uvijek uz narod i administraciju Bolivije", rekao je iranski predsjednik na konferenciji za novinare.
Posjet Ahmadinedžada Boliviji također je formalizirao ponovnu uspostavu odnosa između dviju zemalja.
Tijekom posjeta iranskog predsjednika Venezueli u četvrtak kasno navečer potpisani su sporazumi na području petrokemije i proizvodnje automobilskih dijelova.
Hugo Chavez, predsjednik Venezuele, nazvao je svog iranskog kolegu "velikim borcem protiv imperijalizma i borcem za mir".
Ahmadinedžad je govorio o "kraju razdoblja eksploatacije i imeprijalizma" kao i o "jasnim znacima buđenja i revolucije koja će ujediniti različite narode svijeta".

Bolivija i Iran traže pravo na nuklearnu energiju


LA PAZ, 27. rujna 2007. (Hina/AFP) -
Bolivijski predsjednik Evo Morales i iranski kolega Mahmud Ahmadinedžad u zajedničkoj su izjavi potpisanoj u četvrtak u La Pazu istaknuli pravo svojih zemalja na iskorištavanje nuklearne energije u civilne svrhe.

U izjavi stoji da "Bolivija i Iran podupiru pravo svojih zemalja da razvijaju nuklearnu energiju u okviru sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja", naglašavajući da se radi o načinu na koji se "znakovito može doprinijeti gospodarskom i tehnološkom razvitku dviju zemalja".
Ahmadinedžad je s Moralesom potpisao niz gospodarskih sporazuma , a predviđen je i mehanizam redovitih političkih konzultacija.
Bolivijska oporba smatra da je Ahmadinedžadov posjet usmjeren na nalazišta urana u Boliviji.


Post je objavljen 29.09.2007. u 15:22 sati.