Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

"Veliki Gatsby" u ZeKaeMu

Večerašnja postaja kazališnih događanja svakako je bio ZeKaeM, gdje smo otišli pogledati predstavu "Veliki Gatsby", prema glasovitom romanu Francisa Scotta Fitzgeralda. Vidjevši kako je redatelj upravo Ivica Buljan, kako je glazbu radio Arsen Dedić i kako je za koreografiju zaslužan Nicolas Quesnoit, znali smo kako idemo na mjesto vrhunske zabave i plesa, kao i rječitih dijaloga koji bi ispunjali pozornicu, ma koliko velika ona bila.

Priča započinje kada se mladi čovjek imenom Nick Carraway doseli u East End, bogataško naselje gdje se jedino njegova skromna kuća ističe među bogataškim dvorima, kojima mogu konkurirati jedino oni na West Endu. Smještena u dvadesete godine prošlog stoljeća, radnja je obilježena karakterističnim posljeratnim motivima SAD-a. Prvi Nickov susjed je tajanstveni gospodin Gatsby, koji organizira zabave u svojem dvorištu, iako Nick na te zabave nikada ne zalazi. Jednom prilikom, posjetivši svoju sestričnu Daisy i njenog supruga Toma Buchanana, on upoznaje veličanstvenu igračicu golfa Jordan Baker, ali i saznaje zapanjujuću činjenicu: Daisy poznaje Gatsbyja, iako na njegovim zabavama nikada nije bila.


Predstava sama po sebi je dobro osmišljena, i veoma mi se svidjelo to što uistinu prati roman do u tančine. Prateći mimike i geste glumaca, lagano i skladno možete povezati viđeno s atmosferom i osjećajima koji prevladavaju u pisanom djelu koje ste možda jednom držali u rukama. Čak je i glazba u mnogočemu pridonijela doživljavanju vremena u koje je predstava smještena, dok je scenografija uspjela obuhvatiti i Nickovu kuću, i Gatsbyjev vrt, auto, te kuću Buchananovih i kuću Wilsonovih, a također se nije trebala mijenjati tijekom cjelokupne predstave, čak niti za vrijeme stanke. Kada vidite veliki crveni oldtajmerski kabriolet, znate kako će vas, ako ništa, barem pogled na auto držati prikovanoga za stolac.

Od glumaca, novo lice je Borko Perić koji nije mogao bolje odlumiti Nicka. Jaya Gatsbyja glumi Filip Nola (također viđen u predstavi "U očekivanju Godota"), dok se pojavljuju imena poput Nataše Dorčić u ulozi Daisy, Petar Ćiritović (iz serije "Obični ljudi") u ulozi Toma te Dora Polić u ulozi Jordan Baker. Također tu su i Ksenija Marinković, Maro Martinović, Sreten Mokrović, Pjer Meničanin, Barbara Prpić, Urša Raukar, Edvin Liverić, Suzana Nikolić, Danijel Ljuboja, Nađa Perišić-Nola, Kristijan Ugrina, Damir Martinović i Marta Bošnjak - tko bi rekao da postoji mogućnost tolikih uloga u ovom malenom djelu velikoga imena!


I na kraju, ne mogu odlučiti što mi se više svidjelo, roman ili predstava, jer jedno drugo skladno upotpunjuju i nezamislivi su razdvojeni. Fitzgerald je jedna od onih osoba koje u malo riječi uspijevaju opisati čudesa, i tako nehotično inspirirati druge da obrađuju to isto iz godine u godinu. Dvije ekranizacije, i niz predstava, ovo djelo su učinili nenadmašnim klasikom, iako knjiga sama po sebi u početku nije imala prevelik uspjeh.

;-) Boris

Post je objavljen 29.09.2007. u 00:40 sati.