Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

Dva mini posta

Intezivni proces razmišljanja

Trenutno sam u fazi gdje imam jako puno misli u toku dana vezano za tematiku ovog bloga. Te misli mi dolaze spontano i to nije nešto o čemu odlučujem da ću misliti, već dapače - moram uložiti napor da bih mislio o nečemu drugome (npr. poslu).
Povući ću jednu analogiju sa onim što mi je najbliže - a to su kompjuteri. Kada se izvršava neki zahtjevni proces tada je procesor potpuno okupiran sa time i kompjuter zna biti neko vrijeme zablokiran ili raditi jako usporeno. Tako je i sa mnom - ponekad moj um (ili što god već) toliko intezivno obrađuje te misli da mi pažnja ode sa onog što radim u tom trenutku. To sa sobom povlači određene posljedice - npr. smotanost. Međutim, to me ne brine jer nakon što taj proces završi um će biti puno mirniji - to je posljedica koja se ne može izbjeći. Mirniji um znači i da je puno lakše biti Tu i Sada sa svojom pažnjom. U mojem slučaju nije ispravna stvar da se borim sa umom ili da ga pokušavam utihnuti na ovaj ili onaj način, već ga jednostavno pustiti da završi proces koji je započeo. S obzirom na sadržaj sa kojim se bavi moj um, definitivno bih to stavio u kategoriju "jako korisne misli". Ovih dana i intezivnije pišem u svoj privatni dnevnik - nešto od toga i bude materijal dovoljno koncizan da završi na ovom blogu, nešto i ne.

++++++++++++++++++++++++++++
Steve Pavlina i Advaita
Kada sam počinjao sa ovim blogom bio sam na jednoj razini razumjevanja stvari i života. U tom trenutku moj glavni mentor je bio Steve Pavlina. Međutim, s vremenom sam se izmijenio i počeo stvari gledati na drukčiji način. Ono što mi je bilo bitno na početku pisanja ovog bloga, sada mi i više nije toliko bitno, a stvari o kojima prije nisam razmišljao sada o njima intezivno razmišljam. Steve Pavlina je izvrsni bloger i nije bez razloga najpoznatiji svjetski bloger na području samorazvoja. Ima preko milijun posjeta mjesečno (to je "ponešto" više od ovog bloga :-) Piše jako inteligentno, argumentirano, iskreno i o bitnim temama. Međutim, u nekom trenutku sam prestao redovito ga čitati jer nije pisao o meni u tom periodu najbitnijem interesu. Međutim, sada se to mijenja - i nanovo mi je njegov blog interesantan. Naime, priča o svojem modelu Subjektivne stvarnosti o kojem je i prije pisao, ali na jedan složeniji način i zato mi nikad nije bio jasan taj model. Sada ga je pojednostavio i sada vidim da je to točno ono kako i ja vidim stvari - školski primjer Advaita modela, mada Steve Pavlina nikad ne piše o Advaiti i mislim da to nije područje njegovog interesa. Preporučavam vam ovaj post. Njegov blog je vezan i na forum gdje prilično inteligetni ljudi iznose svoja razmišljanja o njegovim postovima - svakako i to preporučam.

Namaste svima.


Post je objavljen 25.09.2007. u 09:18 sati.