Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

SMRADNI LOGOR

Evo me, konačno! Nije mi sav posao završen, ali nakon 90% obavljenog lakše se diše. Bio sam dva mjeseca neuobičajeno prezaposlen (morao sami i godišnji odmor propustiti!). Posljednja dva tjedna doslovce su mi bila "radni logor", a posljednja četiri dana "koncentracijski" logor viroze i rada. Na kraju sam se liječio radom i otkrio novo logorsko pravilo: ARBEIT MACHT GESUND!

Znam da se s time neće složiti mnoštvo onih što su proteklih dana u dugačkim redovima čekali svoju "prociju" T-HT dionica, uvjereni da kupnjom toga papirnatog "kamena mudraca" rješavaju sve zemaljske (neki valjda i vječne) probleme. Izuzimajući iz te mase, razumljivo je, naše drage penziće – jer oni su svoje odradili – i one koji su na "prisilnom" radu (tj. ne mogu ga nikako izbjeći), može se reći da smo prošli tjedan bili predozirani serumom NCPR-a. To znači: nacija cijepljena protiv rada! I nitko nije doživo anafilaktički šok. Dapače, rad je – šok! Štoviše, rad je – SMRAD!

A, zanimljivo, ti naši "lakolovci", zastupnici trenda "lake love" – novca bez truda, "kruha bez motike"... – vrlo su "konzervativni katolici". Oni apiori odbacuju tzv. protestantsku etiku, jer je ona navodno stvorila kapitalizam. Naši "lakolovci" čvrsto ne vjeruju da je papa Ivan Pavao II išta ozbiljno mislio u enciklici o radu "Laborem exercens", je se drže one starozavjetne da je Bog Adamu rad nametnuo kao kaznu za grijeh. Zato su naši "lakolovci" onu narodnu izreku da tko radi taj i griješi okrenuli u svoje pravilo: Tko ne radi – ne griješi, tj. rad je grijeh!

Ali, opet zanimljivo, slično misle i veliki poduzetnici i vlasnici brandova i korporacija. Naravno, to se odnosi samo na njihv rad (jer ga i nema!), ali ne na rad onih koji njima stvaraju profit, da bi oni mogli svojim jahtama oplovljavati kontinente, nadlijetanjem zeppelinima postavljati nove rekorde, pilotiranjem sportskim zrakoplovima "podebljavati" Guinessa...itd... – da bi na kraju poginuli u nekoj nepotrebnoj avanturi – u Alpama, na Kornatu, na Tibetu...!

Svakako, najvažnije je da smo tako – odnosno da je nacija koju odgaja televizija - osim BB-1 (to je Big Brother; a broj 1 dobiva zato što je stariji po stažu masovne animacije mladih ljudi za nerad; u republici NCPR već mu je četvrta sezona) konačno dobili i BB-2. To je Burzovni Biznis – trgovanje dionicama!

Sada će i kumice na tržnicama, pijacama i pazarima naših velikih gradova subotom pored mrkve, špinata, sira, putra, vrhnja, mleka, jajca i krumpira nuditi i dionice. Postat će kumice-brokerice. Brokula definitivno odlazi u muzejsku prošlost. Voće i povrće mjerit će se indeksima. Gospodarski prilozi tjednih novina srijedom povećat će se dvostruko. Fotke, tablice, grafikoni i rezultati trgovanja na zagrebačkom Dolcu bit će važnije nego na frankfurtskoj burzi...

Ali, gle čuda, teki se tome rugaju, čak i osuđuju taj "napredak". Eto i papa Benedikt je u nedjelju osudio kult "boga Profita". Rekao je da teška pojava gladi i ekološki problem sa sve većom očitošću javno obznanjuju da logika profita – ukoliko je prevladavajuća – povećava nesrazmjer između bogatih i siromašnih te pogubno iskorištavanje planeta. Jasno, to je fina diplomatska šamarčina korporacijama i razumiju je samo oni koji dobro poznaju kodirani govor.

Učinio je to prije njega i Ivan Pavao Drugi mnogo puta na isti način. Ali u svojoj encikli RH (nije Republika Hrvatska nego Redemptor hominis = Otkupitelj čovjeka) progovorio je o tome "bez dlake na jeziku" i bez diplomatskih nijansi. Odmah na početku papinske službe otvoreno je na misama i u susretima s radnicima kritizirao golemo bogatstvo manjine koja uzrokuje silnu bijedu većine.

U spomenutoj enciklici to je napisao u poglavlju 16. pod naslovom NAPREDAK ILI PRIJETNJA? i objavio cijelom svijetu doslovce ovako: "Pojava o kojoj govorimo toliko se proširila da stavlja u pitanje financijske, novčarske, proizvodne i trgovačke strukture i mehanizme koji vladaju svjetskom ekonomijom služeći se različtitim političkim pritiscima... Ubrzano razarajući energetske i materijalne zalihe, upropašćujući prirodni okoliš, te strukture neprestano šire područje bijede, a zajedno s bijedom širi se tjeskoba, nezadovoljstvo i gorčina..."

A u tim riječima nalazi se zapravo i odogovor na zagonetno i nikad odgovoreno pitanje (ne tko je na Papu pucao, to se zna, nego): Tko je Ivana Pavla II htio ubiti? Tko sumnja u logičnost ove "sulude" pretpostavke neka još jednom pročita koje je globalne STRUKTURE papa IPD prokazao pred licem cijeloga svijeta kao uzročnike i generatore globalne bijede. Možda je tu i odgovor na dvojbu jesu li u nj gađali ONI isti koji su likvidirali JFK-a i nikad nisu dopustili da istina o tome dođe u javnost – osim "smiješnih priča" o tzv. teoriji urote...

Eto kud sam ja "zalutao" rado radeći tipkovnicom! Jer nisam u redu, nego sjedim u uredu... To se jednom "lakolovcu" ne može dogoditi! On je još u redu – čeka!



Post je objavljen 24.09.2007. u 22:18 sati.