Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pustolovi

Marketing

Tapeta u južnoj stijeni Prisojnika

Ove nedjelje (24 rujna ljeta gospodnjeg 2007) smo Đimbo i moja malenkost popeli Tapetu u južnoj stijeni Prisojnika.

Đimbu je to bio prvi alpski smijer, koji doduše i nije tipičan za alpe. Smijer mi je preporučila Ana (Bokulić za povjesne anale), koja je prethodnog weekenda s istom namjerom pošla prema Vršiču. Sinišu (Alavanju za anale povijesti) i nju je u namjeri da ga popnu spriječio jedan sitan detalj - nisu ga uspjeli naći!

Kako se ne bi isto dogodilo i nama, osim skicama oboružao sam se fotografijama smijera i svim informacijama koje smo mogli dobiti. Ana i Orsat (njegovo prezime neću navoditi za anale - takav je samo jedan!) su mi pomogli dodatnim informacijama: na ulazu u smijer se nalazi smeđi spit (fotografija u prilogu), a naslonjeno je i nekoliko drvenih štapova. I fakat tako je i bilo!

Krenuli smo prema vrhu Prisojnika grebenskim putem. Nekih 100m iznad mjesta gdje put iz klekovine izlazi na livadu s desne strane smo ugledali stijenu - baš kako je prikazivala na fotografija (u prilogu). Tu smo sišli sa staze i počeli prečati desno prema smijeru. Ubrzo smo se stigli do žljeba/grape s čije druge strane se nalazi ulaz u smijer. Do ulaza se stiže usponom uz travnatu padinu sa druge (južne) strane te grape. No, dosta uvoda ... malo o smijeru.

Osim prvog cuga, ostatak smijera definitivno nije tipičan alpski: penju se ploče slične onima u Paklenici. Osim toga, svi štandovi osim prvog su napravljeni od po dva spita. Prvi štand je špaga provučena kroz pješčani sat. Najteži cugovi su gusto pospitani (kao u Paklenici). No treba biti oprezan jer u lakšim cugovima ima možda po jedan ili dva spita u cijeloj dužini. Zato dobro dođe pokoja gurtna i zaglavak.

Drugo sa čime treba biti oprezan su dužine cugova. Prema slovencu kojeg smo sreli u smijeru dužine označene na skici su u stvari visinske razlike izmjerene GPSom, a ne dužina izvučenog užeta. Konkretno prvi cug je označen kao da ima 60m, no nama sa užetom jednake dužine je falilo 5 metara do prvog štanda! Sa ostalim cugovima nije bilo problema.

Orjentacijski je smijer prilično jasan i logičan - tu nema problema.

Što se pak ocjene tiče, mislim da je V+ (iliti 5c) malo pretjerana ocjena. S tim mišljenjem se složio i spomenuti slovenac. Prema njemu autor ovog smijera (stanoviti Viktor Relja) sve svoje smjerove pomalo precjenjuje. No, Đimbo i ja se nismo bunili :)

Kao zaključak ovaj smijer mogu svakako preporučiti!

P.S.
ProMontana u Bledu uopće ne radi nedjeljom! To je čista dezinformacija!

FOTKE
Upute: klikneš na sliku koja ti se sviđa i dobiješ veliku verziju


Post je objavljen 24.09.2007. u 11:05 sati.