Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Ležeći policajci i kriza identiteta

Trese, lupa, udara. Nešto imam peh zadnjih dana pa sve češće vozim iza vozača kojima ubrzano lupa srce i znoje im se dlanovi kad naiđu na ležeće policajce. Onda gotovo stanu, ali ne baš sasvim, malo raščlanjuju situaciju, pa usplahireno krenu dalje. Taj pristup je zbunjujuć i štetan. Ja, u drugu ruku, već neko vrijeme imam neobične ideje o ležećim policajcima pa mi se sad čini da s tim treba na sunce da se vidi tko je tu u pravu, a tko nije.

Gledajte, meni se čini da vas ležeći policajci najviše zdrmaju kad gmizite preko njih nekih 25-30 km/h. Ako vozite malčice brže, efekt trešnje i lupanja mirakulozno počinje slabiti. Prođete li još malo brže …
Volio bih da se vidi koliko ima istine u tome pa bi bilo dobro da kolege fizičari izmisle kakav model koji bi vjerno opisao situaciju, bar u laboratorijskim uvjetima. Naravno, samo u Zagrebu ima nekoliko tipova ležećih policajaca što analizu otežava, ali za početak možemo promotriti jednog idealnog standardiziranog ležećeg policajca, model 2007.
Evo, da vam kažem kako bih ja započeo.
Označimo s f(x) funkciju lupanja (mjerna jedinica 1 CROcap) u varijabli x koja predstavlja brzinu prelaska preko ležećeg policajca u kilometrima na sat. Promatrat ćemo f(x) samo za vrijednosti x između 0 i c. Naime, nećemo se ovdje baviti vožnjom preko ležećih policajaca u rikverc (to bi zahtijevalo negativne x), niti ćemo dozvoliti kretanje brže od brzine svjetlosti c.
Očito, na limesu s obje strane auto se neće tresti niti će išta lupati. Jer ako je x=0 vi ste upravo parkirani na ležećem policajcu i točka. Ako je pak x=c …eh.

Za x između 0 i c vozite i mjerite i/ili računate. Meni se onako odokativno čini da bi funkcija f(x) mogla izgledati poput f(x)=(100 * x) /(x^2+625) [slovima: 100x kroz (x na kvadrat + 625)].
Ova funkcija ima maksimum za x=25 i taj maksimum iznosi 2 CROcapa. Za x veće od 25, f(x) lagano opada i sad sve ovisi o tome koliko brzo ste spremni ići.

Disklejmer. Molim ne ekperimentirati u blizini škola i vrtića. Ako baš inzistirate na ekperimentalnom pristupu nađite neku pustu ulicu u dane vikenda i još k tome u vrijeme kad je na TV bigbrother. Draže bi mi bilo da uzmete šestar, sekstant, olovku i papir i stvar riješite teorijski.

Je li to baš identično? Vidim prekjučer na TV da je sudac Marin Mrčela u procesu protiv Ademija i Norca odlučio zaštititi identitet novih svjedoka. Sudac Mrčela je to lijepo objasnio (i ja mislim da sve ima pravo), te je rekao da će poduzeti mjere u svrhu, citiram, "zaštite istovjetnosti svjedoka". Trebalo mi je par sekundi da skopčam da se radi o zaštiti/tajnosti identiteta tih svjedoka.
E sad. Ima matematičkih identiteta, ali tu je više manje standardno koristiti hrvatsku riječ. Ima i identičnih građevina, pogrešaka, pravila … svugdje se u tim frazama može identično zamijeniti s istovjetnim. Ali mi nekako ne štima fraza koju je upotrijebio sudac Mrčela. Možeš, npr. ispitivati ili komentirati istovjetnost braće Kaczynski ili istovjetnost štojaznamčega s nečim drugim.
Ovo ne znam, pa evo pitam kolege vične jeziku: jel se stvarno može reći kad provjeravaš ili tajiš nečiji identitet da provjeravaš ili tajiš nečiju istovjetnost?
Usput. Prepun nam je trikova materinji jezik. Jedan od trikova je i da ga zovemo materinji. Kako je to došlo?

Evo, drago čitateljstvo. Sad moram natrag na posao, a vama svima želim ugodan i lijep vikend. Posebno lijep vikend želim kolegama navijačima, simpatizerima i žrtvama nogometnog kluba Dinamo. Nekako mi se čini da smo mi najvitalniji dio našeg naroda. Optimistični smo, ustrajni, beskrajno vjerni svom klubu, navikli na batine i svejedno nepokolebljivi na svom putu u Europu, kad tad ćemo opet u toj Europi nekog pobijedit, da ne govorim da ćemo u prvom idućem susretu razbit Kamen Ingrad, i sigurno će bit bolje, do tada ugodan vikend svima.



Post je objavljen 21.09.2007. u 10:19 sati.