Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Konzument savjetuje – grijanje, hlađenje, rasvjeta, kućni uređaji, prijevoz...

U današnje vrijeme kada cijene energenata doslovno "divljaju" informirani potrošač je primoran razmišljati o štednji. Štednjom se čuva stabilna kućna ekonomija, štedljivi pristup doprinosi i ekologiji, a nerijetko i zdravlju ukućana. Mi vam predlažemo slijedeće savjete za štednju i druge blagodati koje štednja donosi.

Grijanje i hlađenje

Ne pretjerujte s grijanjem i hlađenjem prostorija u kojima boravite, optimalna temperatura je oko 21° C. U prostorijama u kojima ne boravite, temperatura može biti nešto niža (zimi) ili viša (ljeti) od one u prostoriji u kojoj trajno boravite. Smanjenjem temperature klime ili grijaćeg uređaja za samo 1° C štedi se oko 6% energije. Najbolje je klimatizacijski uređaj držati tako da temperaturu ne snižava više od 5-6° C, sve više od toga može biti opasno po zdravlje prilikom napuštanja prostorije koja se hladi. Ne stvarajte prepreke opticaju topline grijaćem uređaju ili hladnoće kod klimatizacijskog uređaja! Ne zaklanjajte radijator zavjesom ili namještajem. Takve radnje ne samo da umanjuju učinkovitost rashladnog ili toplinskog uređaja nego su i opasne. Kad kupujete rashladni ili toplinski uređaj, obratite pozornost na potrošnju energije, birajte najučinkovitiji. Pazite da je uređaj u skladu s veličinom prostorije koju će hladiti ili grijati. Prevelik uređaj neće grijati ili hladiti bolje, nego će trošiti mnogo više energije. Termostat uređaja za grijanje ili klimatiziranje podesite na temperaturu koja vam odgovara. Biranjem ugodne temperature izbjegavamo nepotrebno rasipanje energije jer za svaki °C niže, odnosno više temperature od ugodne troši se oko 6% više energije.

Zimi je zdravije spavati u hladnijoj sobi, na 16 -18° C. Zimi prostorije ne treba zračiti predugo. Bolje je to učiniti kratko. Ukoliko želite prozor ostaviti duže otvoren, tada isključite grijanje. Zimi omogućite sunčevoj svjetlosti da može zagrijavati vaš stan. Navečer zatvorite prozorske otvore kako biste spriječili hlađenje prostorija. Prilikom odabira energenta koji ćete koristiti za grijanje obratite pozornost na cijene i dostupnost. Struja je najskuplja, za drvo i ugljen potrebno je dosta brige i dodatnog rada iako su vrlo jeftini, ali su također ekološki najnepovoljniji. Plin je po cijeni između već nabrojanih energenata i relativno je vrlo siguran, a uz grijanje može se koristiti i za toplu vodu te spravljanje hrane. Ukoliko ste u mogućnosti svakako razmotrite solarne kolektore za toplu vodu, ali i grijanje.

Ljeti prozore i vrata držite otvorene noću i u rano jutro kako bi se stambeni prostor ohladio. Zatvaranjem prozorskih otvora i navlačenjem zastora preko dana sprečavate ulazak toplog zraka. Ne rashlađujete nikada prostorije u kojima nitko ne boravi, ne ostavljajte uključen klimatizacijski uređaj kada niste u stambenom prostoru, električni uređaji se mogu pokvariti te pritom izazvati požar

Osvjetljenje i kućni uređaji

Ne priječite dnevno svjetlo. Kada birate zavjese, uzmite svijetle i prozirne. Svjetlo palite samo tamo gdje i kada vam je potrebno. Pretjerano osvijetljeni stan nepotrebno troši energiju. Pri izlasku iz prostorija svakako isključite rasvjetu. Klasične žarulje pretvaraju samo oko 9% električne energije u svjetlo, a ostatak, oko 91% u toplinu. Štedne žarulje s druge strane ne rasipaju energiju grijući okoliš, nego je pretvaraju u svjetlo. Štedna žarulja također značajno duže traje. Klasična žarulja upotrebljiva je oko 1000 sati, štedna 8000 sati. Štedne žarulje su nekoliko puta skuplje, ali su zbog svoje štedljivosti i dugog vijeka puno isplativije od klasičnih žarulja. Za vanjsku rasvjetu ukoliko ste u mogućnosti koristite solarnu rasvjetu, ušteda je s godinama vrlo značajna, a zahtjeva i puno manje brige kao i instalacija.

Stanje pripravnosti na uređajima neprestano troši energiju. Uređaji u stanju pripravnosti troše ponekad i više od 5 W, većinom između 10 i 25 W, a neki čak i više. Kupujte uređaje sa oznakom A koji troše najmanje energije. Današnji uređaji nose oznake A, B, C, D, E, F, G pri čemu G uređaji troše najviše energije, a A uređaji najmanje.

Težina je važna

Pazite također i na težinu uređaja, prema novom pravilniku o naknadi za odlaganje električnog i elektroničkog otpada na gotovo sve električne uređaje naplaćuje se 2,25 kn po neto kilogramu težine. Takva naknada je već uračunata u cijenu, no težina uređaja i njegova stoga veća cijena može se izbjeći ukoliko uzimate lakše uređaje.

Prijevozna sredstva

Najisplativije je koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo jer osim što je financijska investicija najmanja takva varijanta je i najzdravija. Mopedi su vrlo isplativo prijevozno sredstvo, za njih vrijedi klasična vozačka dozvola te nije potrebno polagati A kategoriju, mali su potrošači, a ne plaćate parkirna mjesta. Danas postoje brojni modeli mopeda koji su vrlo povoljni. Ipak, treba napomenuti da se vožnji mopedom mora pristupiti krajnje oprezno. Za gradski prijevoz kada je to moguće koristite javni prijevoz, a ukoliko ne možete pobjeći od automobila birajte manje i slabije modele koji obično i troše puno manje goriva od svojih većih i jačih inačica. Manji automobili svoju snagu pokazuju u mogućnostima parkiranja što u velikim gradovima može biti značajan motiv.

Razmotrite mogućnost kupovine hibridnih vozila ili ugrađivanje plina. Ugrađivanje plina je investicija koja se kroz nekoliko godina isplati, a danas postoje auto kuće koje prodaju modele u koje se po kupnji ugradi plin, što je uračunato u cijenu.

Ukoliko koristite klimatizacijski uređaj u automobilu najbolje j temperaturu ne snižavati više od 5-6° C, sve više od toga može biti opasno po zdravlje prilikom napuštanja automobila, a uostalom na taj način doprinosite i štednji goriva.


Post je objavljen 20.09.2007. u 10:48 sati.