Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojpassigmund

Marketing

OK je školica, al treba doma radit...

U školici vam je super, dva puta tjedno dobri čiko instruktor uči vas lipim stvarima, ali znate da to vašem psiću ništa neće značiti ako s njime nebudete radili i kad niste u školici. Dakle u svakoj šetnji odvojit ćete jedan dio vremena za rad i učenje. Ovisno o tome koje vježbe ćete s psićem prolaziti formirat ćete plan i program šetnje...uh kako to gadno zvuči...eee pa da, rasplinuli su se vaši ideali o tome da je dovoljno samo uvesti psa u svoj život i da će on jednostavno sam po sebi biti kao oni psi u filmovima koji idu po kruh i novine, čuvaju djecu, peru prozore i zajedno s vama igraju šah...o ne ne, trebate uložiti puno znanja, volje, truda i vremena da bi došli do toga da se sjedinite sa psom i da se uzajamno razumijete i da si vjerujete. Dakle na posao, trebate složiti plan i program šetnje.
Plan i program prvi...Odlazite u dugu šetnju koja ne bi smjela biti kraća od 90 minuta. Puštate psa da obavi fiziološke potrebe i onda krećete raditi...ne duže od 15 minuta, a ako vam štene ima problema s koncentracijom onda ćete raditi kraće pa postupno povećavati broj minuta za rad. U tih prvih 15 minuta ubacit ćete sljedeće vježbe...
Postavljate psa pred sebe u naredbu sjedni, uzimate nagradicu (mali komadić sira ili salame) i postavljate ga u visini svojih ustiju, motivirate psića da gleda u nagradicu, puštate tako neko vrijeme da psić gleda u vas i onda mu uz pohvalu dajete nagradicu. Ova vježba služi da psića potaknete da bude skoncentriran na vas, a vjerojatno će tako i shvatiti da jedan dobar dio komunikacije s njime dolazi iz vaših usta.
Nakon toga ćete napraviti nekoliko naredbi sjedni i lezi...ukoliko one nisu do kraja izrađene.
Nakon toga ćete uvježbavati naredbu dođi. Početak naredbe dođi već je od prije prilično dobro uvježban i sada možete krenuti dalje. Postavljate psića u naredbu sjedni i pokazujući mu dlan ruke naređujete mu da čeka. Povlačite su unazad nekoliko koraka dok psić sjedi i čeka skoncentrirano gledajući u vas, stanete, uzimate nagradicu u vrške prstiju ruke i postavljate ju pred sebe u visini vaših kukova, veselo izgovarate naredbu dođi, psić dotrči do vas, sjedne pred vas gledajući nagradicu i kad sjedne vi mu uz pohvalu dajete nagradicu.
Znate već...svaki trening morate završiti tako da psić uspješno obavi zadatak.
Nakon toga stavljate psića na povodnik i krećete u šetnju...vježbate hodanje na povodniku...otpustite povodnik na oko metar i pol te izgovarate naredbu tu...tu bi za psića trebalo značiti da hoda uz vas na udaljenosti ne većoj od metar i pol koliko mu je pušten povodnik. Svako izlaženje iz željene putanje, dakle kad pas krene ispred vas ili iza vas odnosno kad krene povlačiti povodnik, korigirate povlačenjem povodnika i izgovaranjem korekcijske naredbe ne. Istom metodom koristite se i kada vaše ludo štene krene prema nečemu zanimljivom što se našlo na putu. Štene mora shvatiti da hodanje na povodniku znači da ne želite da ono učestvuje u bilo kakvim situacijama oko vas. Svaki puta kada štene na povodniku hoda u željenoj putanji, ili kad vas pogleda, ili kada vlastitom odlukom ne krene navlačiti prema nekoj zanimljivoj situaciji u vašoj okolini, obavezno pohvalite psa i nagradite ga slasnim zalogajčićem. Nakon ne više od 5 minuta hodanja na povodniku pokušajte pronaći neko pseće društvo, zaustavite se i postavite psa u sjedi čekaj, otpustite mu povodnik i dozvolite mu da u igru krene tek kada mu vi kažete možeš. Pas će tu igru u koju ste ga pustili shvatiti kao nagradu, a i nakon nekog vremena shvatiti će da se može krenuti igrati ili sudjelovati u bilo kojoj drugoj situaciji tek onda kada vi tako odlučite i kada mu kažete da može.
Jeeeeeeeeeeeeee...igramo se sa psiiimmmaaa.partypartyparty
A onda ćemo kasnije opet nastaviti s vježbanjem.mah


Post je objavljen 19.09.2007. u 07:10 sati.