Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/karlovacmetropola

Marketing

...Post...

Jos na ninajedom blogu nisam vidio temu o poginulim vatrogascima pa bi ja
zapoceo...Podsavljaju se mnoga pitanja i sumnje ...
Svjedočenje jedinoga preživjelog vatrogasca s Kornata: Nakon 15-ak minuta hoda došli su do kotline i nisu vidjeli vatru. Nisu uspjeli pobjeći...
Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije, istražiteljima je posvjedočio da su gasitelji pregaženi hukom vatre i vrućine za samo 15 sekundi, objavio je tjednik Nacional koji je u posjedu službene izjave Frane Lučića. Lučić je policijskim istražiteljima 31. kolovoza, upravo na svoj rođendan, ispričao kako je odmah nakon tragedije osjetio bol u rukama i vidio da su mu ruke natekle. Do dolaska spasilačke ekipe prošlo je tri sata i cijelo to vrijeme u kotlini su se, prema njegovim riječima, mogli čuti jauci, zapomaganja i dozivanja u pomoć njegovih kolega koji su trpjeli jake bolove i bili strašno žedni. Zbog jakih bolova nisu uopće međusobno komunicirali. Prema vlastitu iskazu, Lučić je s još četiri vatrogasaca iz DVD-a Tisno došao u mjesto Mandalina, odakle su s preostalim vatrogascima krenuli helikopterom na Kornate. Nakon dolaska na otok iskrcala se prva skupina od šest vatrogasaca, a ostali su krenuli dalje helikopterom. Nakon 15 minuta preostalih sedamnaest vatrogasaca iskrcalo se iz helikoptera, a potom ih je njihov zapovjednik Dino Klarić obavijestio kako je isti helikopter otišao po krušku s vodom na Murter. Nakon što su se iskrcali, Dino Klarić je rekao kako to nije dobra pozicija te da će ići na drugu poziciju kad se vrati helikopter s kruškom. U međuvremenu su Josip Klarić i još dva vatrogasca izviđali teren kako bi se utvrdilo kolikih je razmjera požar, no kako je helikopter došao dosta brzo, svi su se ukrcali osim Josipa Klarića i trojice vatrogasaca iz DVD-a Zablaće. U svojoj izjavi Frane Lučić je ustvrdio kako mu nije poznat razlog zašto su njih četvorica ostala. Tijekom leta, tvrdi Lučić, dogovore između pilota helikoptera i Dine Klarića nije mogao dobro čuti jer je bila velika buka, a oni su međusobno komunicirali putem slušalica i mikrofona.
Helikopter ih je pokušao iskrcati na vrh brda blizu kruške u nekoliko navrata, međutim, zbog jakog juga to nije uspio i onda su se pilot i Dino Klarić dogovorili da desantiraju niže od brda u jednu dolinu, a što je otprilike oko dva kilometra od kruške, kazao je Lučić. Dodao je da su, nakon što su se iskrcali i kompletirali opremu te raspodijelili pumpe, crijeva i ostalo, krenuli prema kruški. Oko sebe nisu nigdje vidjeli požar jer su bili u kotlini. Nakon 15-ak minuta hoda došli su do jednog dijela koji je bio otvoren s južne strane i tu je naglo krenula vatra i dim tolikom brzinom da nisu uspjeli pobjeći premda su pokušali trčati. Međutim, bila je strašna vrućina i jednostavno ih je spržilo. Kako je nosio dosta opreme, tvrdi Lučić, zaostao je iza ostalih kolega pa je imao malo više vremena za pokriti lice i okrenuti leđa, a kako je imao kacigu na glavi i vizir, zaštitio je kosu i lice.
Tijekom davanja iskaza Lučić se, prema vlastitu priznanju, osjećao dosta dobro, jedino se žalio da mu ruke i noge malo trnu. Nije ništa znao o sudbini preostalih vatrogasaca i svojih kolega i jako ga je zanimalo što je sa 16-godišnjim Markom Stančićem s obzirom na to da je bio premlad i da je prije odlaska u Šibenik tražio i dobio dopuštenje svog oca da ode na gašenje.


Ima u sumnji da je po vatrogascima curio kerozin !
Obitelji stradalih vatrogasaca sve više sumnjaju u vjerodostojnost izvješća o tragediji na Kornatu te misli da je za nju kriv vojni helikopter iz kojeg je iscurio benzin koji je poprskao vatrogasce. Također, šibenski Novi tjednik potvrđuje upravo tu teoriju. Njihov izvor je osoba dobro upućena u istragu koja tvrdi da je vojni helikopter koji je na požarište donio "krušku" s vodom za gašenje, udario u stijenu pri čemu je došlo do oštećenja spremnika za gorivo iz kojeg je kerozin iscurio po vatrogascima. Njih je potom zahvatio plamen ili zbog toga što je požar već bio dovoljno blizu ili zato što je helikopter manevrirajući elisom okrenuo požar prema grupi.
No, Stipe Božić koji je i sam sudjelovao u spašavanju ozlijeđenih vatrogasaca kaže da je teorija nelogična. Božić je objasnio da je "kruška" s vodom dostavljena znatno prije nesreće, što mogu potvrditi i snimke poziva vatrogasnom centru. Također, vatrogasci su iskrcani na jednom mjestu, kruška na drugom mjestu kilometar udaljenom od od njih, a nesreća se dogodila na trećem mjestu, što nije logično, kaže Božić.
Mladen Magdić iz Odbora profesionalnih vatrogasaca rekao je da ne može ništa komentirati.
Frane Lučić, jedini preživjeli, istražiteljima je rekao kako nisu vidjeli da dolazi vatra, te da su neki pokušali pobijeći ali nisu uspjeli. Vatra je preko njih prešla u 15 sekundi, a on se spasioer je navukao kacigu i okrenuo se od vatre. Za maloljetnog Marka Stančića kazao je da je prije ukrcavanja u helikopter nazvao oca koji mu je dao dopuštenje za odlazak na Kornate, prenosi HTV, pozivajući se na jedan tjednik.

SLAVICI PRODULJILI PRITVOR, A KĆI MU TEŠKO BOLESNA
Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Dražen Slavica (40) ostaje u pritvoru. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku odbilo je obje žalbe na rješenje istražnog suca. Tereti ga se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti koje je za posljedicu imalo pogibiju i ranjavanje 13 gasitelja. Slavičina obitelj ne želi komentirati produljenje pritvora. Doznajemo kako je jedna njegova kći teško bolesna, a navodno je riječ o leukemiji.

MESIĆ: NEĆEMO POŠTEDJETI NIKOG OD ODGOVORNIH
- Istraga će utvrditi činjenice, a pravosudni organi odgovornost. Nitko u lancu odgovornosti neće biti pošteđen bez obzira o kome je riječ. Ne možemo vratiti poginule, ali zbog njihova mira moramo utvrditi sve okolnosti - rekao je Mesić nakon sastanka s obiteljima vatrogasaca.

Mikulin umro Lucic jedini prezivjeli zasada !!
Nakon 17 dana liječenja u nedjelju je u splitskoj bolnici u 8.35 sati ujutro preminuo vatrogasac Ante Juričev Mikulin(23). Tu tužnu vijest prenijela su dva doktora koja su cijelo ovo vrijeme pokušavala spasiti život mladom gasitelju, Dr. Ivan Utrobičić, šef plastične kirurgije i dr. Ante Ujević, šef odjela za anasteziju KB Split, vidno potreseni ipak nisu uspjeli održati mladića na životu. Nesretni Ante podlegao je teškim opekotinama III. stupnja na čak 65 posto tijela. No osim toga on je zadobio i opekline unutarnjih organa zbog čega su mu nastradala pluća, bubrezi i bronhi pa je i to pridonijelo smrti mladog Vodičana. Nedugo nakon stradavanja na Kornatu splitski liječnici su mu transplantirali kožu. Najopasnije su ipak bile opekotine unutarnjih organa, ali i moguća prijetnja infekcijom i sepsom. Antino stanje je u posljednjih nekoliko dana bilo kritično, a pluća i bubrezi su mu otkazali u petak. Cijelo vrijeme bio je priključen na aparate i nije bio svjestan ničega. Jedina utjeha leži možda u činjenici da mladić nije patio, nije osjećao bolove.

Pjesma od Karana u pocast poginulim vatrogascima...pjesma svira cim udete u blog pa je poslusajte !!!

Od srca igrali i pjevali za poginule vatrogasce!!!
Oko 30.000 ljudi bilo je večeras na Poljudu, podržavši akciju “Od srca...” za obitelji stradalih vatrogasaca na Kornatu. Nogometnu utakmicu između ekipa Split Stars Team i Cor Unum otvorila je Blanka Vlašić. Nakon jednosatne igre bio je izjednačen rezultat 5:5. Na poluvremenu estradnjaci i nogometaši otpjevali su pjesmu “Ovo nije kraj” koju je napisao Goran Karan. Nakon toga uslijedio je koncert najvećih splitskih pjevačkih zvijezda.

mislim da je ovo i previse za jedan post tako dajte komentare
pozzy


Post je objavljen 19.09.2007. u 06:43 sati.