Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nome

Marketing

what a world

danas živimo u vremenu kada je praktički sve moguće.
govorim u smislu sloboda izražavanja-svatko može reći što mu padne napamet. sloboda leži u tome da će izrečeno biti uvaženo, sagledano iz raznih aspekata i koliko toliko objektivno ocijenjeno.
npr. naši homofobni zastupnici-u biti odražavaju većinu mišljenja nacije (primitivnijeg dijela), ali to što oni izjave nije u redu. i iz tog razloga naiđu na kritiku slobodnijeg i obrazovanijeg (ne nužno) dijela. kao i novina čiji je posao predstavljati nekakvu sredinu odnosno, neutralno iznositi poruku razumijevanja svačijeg izbora.
a što se dogodi kada taj 'posrednik' zataji?
tj, kada on nije dovoljno objektivan?
Konkretno, govorim o jednim dnevnim novinama, koje imaju svoje dobre i loše strane-kao i sve na kugli zemaljskoj..
Kad ih čitam uvijek krenem od zadnje stranice- gledam kakve bedastoće se događaju u svijetu i okolici, nastavim na crnu kroniku, pa malo vijesti iz svijeta, okolice i na kraju hitovi u državi. Trenutno su to egoistični političari, koji pokušavaju uvući trbuhe (da nacija ne primijeti kako su se tijekom mandata ugojili), a istaknuti pozitivu.
Ali nije ni to sad tema.
Upalo mi u oči slučaj male Madeleine-većina je čula za njen nestanak, dugu potragu i veliku uključenost javnosti u slučaj. Mnogi su vjerojatno i primili mail sa njenim slikama i molbama očajnih roditelja za pomoć..
Naime, same novine tvrde kako je policija suzdržana u davanju izjava, ali ipak su objavili vijest kako su roditelji ubili djevojčicu. Točnije, majka ju je 'nakljukala' sedativima i mala je umrla od zatajenja srca.
Zanimljiva teorija, s obzriom na to da tijelo nije pronađeno-a pazi slučajnosti-bez tijela, nema obdukcije-a bez obdukcije nema uzroka smrti.
Priznajem da imaju jednu informaciju na temelju koje pišu ove bajke: vlasi djevojčice su pronađene u prtljažniku iznajmljenog auta roditelja,a nije moguće da su one došle tamo sekundarnim putem(preko igračaka) već su morale doći izravno sa njene glave. (ali!ako je auto iznajmljen možda je ubojica prije njih prenosio malu u autu..-pričam gluposti, ali su teoretski moguće..)
Ali takve priče smišljati zbilja nije poželjno kad samo mogu nagađati.
Nije fer prema tim roditeljima, kao ni prema ostatku nacije koju zavaravaju.
Isto tako, primjetila sam kako novine vole stavljati gnjusne slučajeve na naslovnicu. Čak iako je istaga tek u tijeku i sami istražitelji ne znaju previše,nađe se neki novinar željan slave, čitatelja, prodaje... i baci bombastičan naslov: poznati ... sliovao/ukrao/prevario ...
I onda taj čovjek ostane bez karijere, možda čak i obitelji, ali ne samo to:njegova obitelj također se nađe razapeta. A po mom mišljenu djeca ne bi smjela ispaštati za grijehe roditelja. Jer roditelje ne možeš birati,kao što ne možeš poreći da si njihovo dijete-ne kaže se uzalud da krv nije voda..
A je li tko primjetio kako se često iza bombastičnog naslova skriva upitnik? Naslovnica je izjava, a naslov članka je sa upitnikom-pa tko tu koga zeza. To od nas čini budale?
I opet se sve svodi na prodaju i trgovinu...


Post je objavljen 16.09.2007. u 23:28 sati.