Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/urbanguerilla

Marketing

Joy Division

Nema se inspiracije,mudre riječi su zapele u univerzumu pa ide predstavljanje još jednog banda...Hope you like it!

Joy Division (1977. - 1980.)
Joy Division su bili britanski rock bend oformljen 1977. u Manchesteru (Engleska). Prestali su djelovati nakon samoubojstva njihovog lidera i pjevača Iana Curtisa u svibnju 1980., a ostali članovi benda su nekoliko mjeseci kasnije odlučili nastaviti pod imenom New Order. Iako su tijekom svog postojanja uživali skroman zvjezdani status i izdali samo dva albuma, kasnije su slavljeni kao jedna od najinovativnijih, najevokativnijih i najutjecajnijih grupa ikada.

Britanski glazbeni novinar Thom Jurek je napisao: "Ostavili su samo mali dio glazbe za sobom, ali ta jeka još uvijek odzvanja." Mnogi su ih okarakterizirali kao mračan i depresivan bend zbog tmurnoće njihovog zvuka i suicida Iana Curtisa što su ostali članovi benda i ljudi koji su ih bolje poznavali uvijek pobijali. Bili su bend koji je u svojem umjetničkom izražavanju u samo tri godine svog postojanja napravio (puno) više nego neki bendovi tijekom svojih desetogodišnjih, dvadesetogodišnjih ili tridesetogodišnjih djelovanja (zajedno) dosegnuvši božanske visine.



Također su bili prvi bend koji je bio okarakteriziran kao 'gothic' kako ih je kasnih sedamdesetih opisao Tony Wilson (manchesterski medijski mogul, voditelj na lokalnoj Granada televiziji i vlasnik njihove Factory Records etikete) usporedivši njihov zvuk s onim tada vrlo popularne i šarolike disco glazbe što je ujedno bilo i prvi put u povijesti da se riječ 'gothic' rabi za opis nečijeg zvuka u suvremenoj glazbi.

Neki su ih također smatrali rodonačelnicima tog žanra unatoč činjenici da se nisu odijevali u ono što bi se danas smatralo gothic stilom. (Tijekom njihovog postojanja taj je žanr još bio nepoznanica te se nije mogao čvrsto povezati ni s kakvim imidžem). Osim tog opisa, grupa i njihov visoko-originalni zvuk bili su još okarakterizirani i kao post-punk te new wave (novi val).

1976.
Inspirirani koncertom The Sex Pistolsa u manchesterskoj Lesser Free Trade Hall 20. srpnja iste godine Bernard Albrecht (r. Bernard Dicken, 4. siječnja 1956., Salford, Engleska, UK; kasnije poznat kao Bernard Sumner u New Order) i Peter Hook (r. 13. veljače 1956., Salford, Engleska, UK) osnivaju grupu zajedno s prijateljem Terryjem Masonom. Albrecht je kupio gitaru, Hook bas gitaru, a Mason bubnjeve iako niti jedan nije imao prethodno glazbeno obrazovanje. Zatim su stavili oglas u jednu manchestersku prodavaonicu ploča i uveli Iana Curtisa (r. 15. srpnja 1956., Macclesfield, Engleska, UK) kao pjevača.

Ian Curtis je poznavao Albrechta, Hooka i Masona s prijašnjih koncerata te je zajedno sa svojom suprugom Deborah također prisustvovao već spomenutom koncertu The Sex Pistolsa na kojem je nosio kožnu punk jaknu na čijim je leđima velikim crvenim slovima pisalo "Hate (hrv. mržnja)" što je bilo vrlo uočljivo. Richard Boon i Pete Shelley iz The Buzzcocks su im za ime predložili Stiff Kittens što im se nije svidjelo te su ga odbili službeno prihvatiti iako se ime pojavilo na nekim koncertnim flyerima grupe. Krajem iste godine započinju s prvim probama i snimanjima u kući Albrechtove bake.



1977.
Zbog nedostatka povjerenja u svoje bubnjačke sposobnosti, Mason napušta grupu dan prije njihovog prvog koncerta te postaje njihovmenadžer. Nakratko je zamijenjen Tonyjem Tabacom, kojega će par mjeseci kasnije zamijeniti bubnjar Steve Brotherdale iz lokalnog punk benda Panik.
Svibanj (29): Bez ikakvog prethodnog reklamiranja Albrecht, Hook, Curtis i Brotherdale mijenjaju ime u Warsaw (ime uzeto po istoimenoj pjesmi Davida Bowiea s njegovog albuma "Low") te održavaju svoj prvi koncert u manchesterskom Electric Circusu na kojem su također nastupili The Buzzcocks i Penetration.
Srpanj (18): Snimaju demo kasetu s četiri pjesme ("Inside The Line", "Gutz", "At A Later Date" i "The Kill") u Pennine Sound studijima.
Kolovoz: Brotherdale napušta grupu te je zamijenjen Stephenom Morrisom (r. 28. listopada 1957., Macclesfield, Cheshire, Engleska, UK) kojega je grupa izabrala na audiciji održanoj ispred manchesterskog Strangeways zatvora. Curtis ga je već otprije poznavao iz svojih studentskih dana (zajedno su pohađali isti fakultet).
Prosinac: Grupa mijenja ime u Joy Division (ime uzeto iz nacističko-koncentracijskog romana "The House Of Dolls") kako bi izbjegli zabunu s londonskim punk bendom Warsaw Pakt, koji su upravo izdali svoj prvi album.

1978.
Siječanj (25): Sada već kao Joy Division održavaju svoj prvi koncert u Manchesteru.
Travanj (14): Sviraju na audiciji "Stiff Test/Chiswick Challenge" koju su organizirale dvije istoimene britanske nezavisne etikete u manchesterskom Rafters klubu. Sviraju posljednji, u 2:00 ujutro, te ostavljaju dojam na DJ-a kluba i njihovog budućeg menadžera Roba Grettona te novinara Tonyja Wilsona, šefa upravo pokrenute Factory Records etikete, koji je u to vrijeme bio poznat po svojoj glazbenoj emisiji "What Goes On" na lokalnoj Granada televiziji.
Svibanj (3-4): Snimaju album nakon što su privukli pažnju Dereka Branwooda, promotivnog menadžera RCA Northwest etikete. Nedugo zatim Gretton i Wilson će otkupiti cijeli njihov RCA ugovor za tisuću funti.
(27): Snimaju interview "An Ideal For Living And Chat" za Radio Manchester.
Lipanj: Za svoju vlastitu etiketu Enigma izdavaju svoje demo snimke iz 1977. na EP-ju "An Ideal For Living" na čijem je vanjskom omotu bila ugravirana rečenica "This is not a record - it is an enigma" (hrv. Ovo nije ploča - ovo je nepoznanica).
Srpanj (27): Virgin Records izdaju 10-inčnu kompilaciju raznih izvođača - "Short Circuit: Live At The Electric Circus", na kojoj se između ostalih nalazi i "At A Later Date" Joy Divisiona.
Prosinac (24): Factory Records izdaju dvostruko-kompilacijski EP - "A Factory Sample", koji uz pjesme Cabaret Voltairea, Johna Dowiea i Durutti Column uključuje "Digital" i "Glass" Joy Divisiona koje je producirao Martin Hannett.

1979.
Siječanj (31): Snimaju pjesme "Exercise One", "Insight", "Transmission" i "She's Lost Control" za emisiju "The John Peel Show" legendarnog sada već pokojnog DJ-a Johna Peela na BBC Radio1.
Ožujak (4): Sviraju kao predgrupa za The Cure u legendarnom londonskom Marquee Clubu.
Svibanj: Zajedno s Grettonom odbijaju ponudu da svoj debitantski album "Unknown Pleasures" snime za etiketu Radar koji bi ga distribuirali širom svijeta kroz njihov ugovor s Warnerovom WEA etiketom odlučujući se za već spomenutu nezavisnu Factory.
Lipanj: Prilažu pjesme "From Safety To Where" i "Autosuggestion" za kompilacijski EP "Earcom 2 : Contradiction" etikete Fast Product.
Srpanj: Izdan je njihov debitantski album "Unknown Pleasures" nakon što je Tony Wilson iz ladice svog životnog osiguranja uzeo 8.500 funti da otisne njegovih prvih 10.000 primjeraka. Obilježen Hookovim prepoznatljivim basom i Morrisovim unikatnim bubnjevima te kritički vrlo hvaljen, započinje dugi boravak na broju 1 britanskog nezavisnog charta. Nastupi uživo su se povećali što je predstavljalo golemi pritisak za Curtisa koji je bolovao od epilepsije.

Kolovoz: Zajedno s A Certain Ratio, Echo & The Bunnymen, Orchestral Manoeuvres In The Dark i Teardrop Explodes nastupaju na cjelodnevnom open-air koncertu u Leighu (Veliki Manchester, Engleska, UK) pred oko 300 posjetitelja.
Rujan (8-9): Nastupaju na prvom Futurama Festivalu održanom u Queens Hallu u Leedsu (Yorkshire, Engleska, UK).
(15): Daju interview te također i sviraju u BBC-TV-jevoj emisiji "Something Else".
Listopad: Izdani su singlovi "Atmosphere/Dead Souls" (izdan pod nazivom "Licht Und Blindheit") i "Transmission / Novelty".
Studeni (26): Snimaju svoj drugi "The John Peel Show" session BBC Radija 1.

1980.
Siječanj: Otiskuju se na europsku turneju iako će nekoliko koncerata trebati biti otkazano zbog Curtisovog uvelike narušenog zdravlja.
Travanj: Izdan je legendarni singl "Love Will Tear Us Apart" kojega su kritičari dočekali s hvalospjevima te u početku doseže samo britanski nezavisni chart dok Factory Records poduzimaju inovativativni korak opskrbljujući prodavaonice ploča flexi-discom koji je uključivao pjesme Joy Divisiona "Komakino", "Incubation" i "As You Said" pod nazivom "Komakino Flexi-Disc", koji nije bio za prodaju već besplatno podijeljen svim obožavateljima grupe. Tijekom mjeseca zajedno s producentom Martinom Hannettom grupa je završila rad na svom novom albumu odrađujući seriju improviziranih koncerata po Velikoj Britaniji od kojih će nekoliko biti otkazano zbog Curtisovog sve lošijeg zdravstvenog stanja.



Svibanj (2): U High Hallu na birminghamskom univerzitetu (West Midlands, Engleska, UK) sviraju svoj posljednji koncert tijekom kojeg je izvan stagea Curtisu trebalo pomagati da se održi.
(18): U ranim jutarnjim satima s Iggy Popovom pločom "The Idiot" na svom gramofonu i videokasetom "Strojek" Wernera Herzoga u videorekorderu, Curtis se obiješa, četiri dana prije početka grupine prve američke turneje. (Njihov najveći komercijalni uspjeh doći će tek nakon pjevačeve smrti kako će njihova legenda utjecati na brojne britanske, a i ostale alternativne grupe tijekom osamdesetih, a i kasnije).

Srpanj (26): "Love Will Tear Us Apart" doseže UK#13 poziciju te postaje njihov debitantski singl na službenom UK Top 100 chartu.
Kolovoz (2): Njihov drugi album, još jedno remek-djelo - "Closer", koji je odisao tugom i očajem, zauzima 6. mjesto na UK chartu.
(30): "Unknown Pleasures" zakašnjelo dolazi na UK chart gdje provodi jedan tjedan na 71. mjestu.
Iste godine uvevši Morrisovu dugogodišnju prijateljicu (kasnije djevojku, od 1994. suprugu), poklonicu Joy Divisiona Gillian Gilbert na klavijaturama i povremeno gitari, ostatak grupe mijenja ime u New Order te nastavljaju s radom.

1981.
Listopad (24): Joy Divisionov dvostruki album, kolekcija koncertnih i studijskih snimaka - "Still", zauzima 5. mjesto UK charta.

1982.
Kolovoz: Factoryna prateća video etiketa Ikon izdaje šezdesetminutnu koncertnu videokasetu Joy Divisiona "Here Are The Young Men".

1983.
Studeni (19): Reizdana "Love Will Tear Us Apart" ponovo ulazi na UK chart zauzimajući 19. mjesto.



1986.
Studeni: Strange Fruit izdaju njihov prvi John Peel EP "Joy Division - The Peel Sessions" koji je uključivao materijal snimljen tijekom Peelove session emisije u studiju BBC Radija1, 31. siječnja 1979.

1987.
Rujan: Strange Fruit izbacuju njihov drugi John Peel EP "Joy Division - The Peel Sessions" koji je uključivao materijal snimljen tijekom Peelove session emisije u studiju BBC Radija1, 26. studenog 1979.

1988.
Srpanj: Reizdani singl "Atmosphere" potpomognut state-of-the-art video spotom Antona Corbijna (poznat po režiji video spotova za Depeche Mode, Front 242, Nirvanu i dr.) najavivši nadolazeću kompilaciju "1977 - 1980 Substance", sada zauzima 34. mjesto UK charta. (Negdje u isto vrijeme uz Hookovu pomoć njujorška grupa The Swans će izdati svoju obradu "Love Will Tear Us Apart". Pjesmu su ranije također obradili Paul Young te P.J. Proby.)
(23): Dvostruka LP kompilacija "1977 - 1980 Substance" zauzima 7. mjesto UK charta.

1990.
Strange Fruit ujedinjuju dva prijašnja John Peel EP-ja u jedan album nazvan "Joy Division - The Peel Sessions".

1994.
Siječanj: Portugalska Movie Play Gold etiketa izbacuje Warsawovu kompilaciju "Warsaw" koja je uključivala sve njihove demo snimke te četiri pjesme Joy Divisiona iz različitih faza grupe.



1995.
Lipanj: Obilježavajući 15. godišnjicu smrti Iana Curtisa, Faber&Faber objavljuju knjigu "Touching From A Distance" - Curtisovu biografiju koju je napisala sada njegova udovica Deborah Curtis.
(17): Remiks "Love Will Tear Us Apart (1995 Permanent Mix)" najavivši nepotpunu kompilaciju "Permanent: Joy Division 1995" (izdana za London Records) zauzima 19. mjesto UK charta.
Srpanj (1): Kompilacija "Permanent: Joy Division 1995" zauzima 16. mjesto UK charta.

1998.
Veljača (7): Ekstravagantan i vrlo iscrpno sastavljen četverostruki retrospektivni CD box set "Heart And Soul" (izdan u prosincu 1997.) smješta se na 70. mjesto UK charta.

1999.
Svibanj (24): Izdan je koncertni album "Preston 28 February 1980" sa snimkom njihovog koncerta u Prestonu (Engleska, UK).

2000.
Kolovoz (7): Strange Fruit izbacuju album "The Complete BBC Recordings" koji je bio kompilacija sastavljena od prijašnjih John Peel sessions EP-ja, snimke nastupa u BBC-TV-jevoj emisiji "Something Else" 15. rujna 1979. te rijetkog interviewa Stephena Morrisa i Iana Curtisa sa DJ-em BBC Radija1 Richardom Skinnerom snimljenog u emisiji "Rock On" u rujnu 1979.



2001.
Travanj (24): Izdan je koncertni album "Les Bains Douches 18 December 1979" sa snimkom njihovog koncerta u istoimenoj pariškoj dvorani na kojem se također još nalazi snimka koncerta kojega su održali u Eindhovenu (Nizozemska) 18. siječnja 1980.
Rujan (26): Samo za nizozemsko tržište izdan je limitirani dvostruki CD box set "Fractured Box" koji je donio prijašnje "Preston 28 February 1980" i "Les Bains Douches 18 December 1979" koncertne albume sažete na jednom mjestu. Box set je otisnut u samo 1.000 primjeraka.

2002.
Srpanj (16): Fuel 2000 Records izdaju "Before & After", kompilaciju sastavljenu od njihovog prijašnjeg "The Complete BBC Recordings" i New Orderovog "BBC Radio1 Llive In Concert" albuma.
Iste godine u kinima se počinje prikazivati vrlo hvaljeni film "24 Hour Party People" Michaela Winterbottoma koji se bavi poviješću Factory Recordsa, kluba Hacienda te manchesterskom glazbenom scenom između 1976. i 1992. u kojem su Joy Division (igrani od drugih glumaca) jedna od centralnih figura.

2004.
Siječanj: Izlazi trostruki CD box set "Re-Fractured Box" koji je bio sastavljen od prijašnjeg "Fractured Box" box seta proširenog trećim diskom (snimkom njihovog nastupa u Amsterdamu, Nizozemska 11. siječnja 1980.), posterom te majicom.

2005.
Siječanj (11): Uz "Wuthering Heights" Kate Bush, Queenovu "We Are The Champions", Will Youngovu "Anything Is Possible/Evergreen" te "Angels" Robbiea Williamsa, "Love Will Tear Us Apart" je nominirana u kategoriji 'Najbolja britanska pjesma u posljednjih 25 godina" za BRIT Awards (pobjedila je "Angels").
Srpanj: Pod redateljskom palicom Antona Corbijna u Manchesteru započinje snimanje filma "Control" - ekranizirana biografija Iana Curtisa napravljena po knjizi "Touching From A Distance" njegove udovice Deborah Curtis u kojem će glavnu ulogu (Iana Curtisa) igrati Sam Reily, frontman grupe 10.000 Things.

2006.
Travanj (30): Omnibus Press objavljuje novu biografiju Iana Curtisa, "Torn Apart: The Life Of Ian Curtis".
Listopad (31): Objavljen je dokumentarni DVD "Joy Division: Under Review" koji sadrži raritetne koncertne snimke, interview i fotografije benda.

=preuzeto sa www.muzika.hr

Post je objavljen 15.09.2007. u 13:33 sati.