Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broco

Marketing

TRENK I SKALICA -BRODSKO (POŽEŠKI) PUSTOLOVI EUROPSKOG ZNAČAJA


Ili: slijedeća tema slijedećih postova

Prvi dani mjeseca siječnja u brodskoj povijesti obilježeni su rođenjem dvojice najvećih pustolova. Tako je 1. siječnja 1711. rođen barun Franjo Trenk čiji je otac Johan bio zapovjednik brodske tvrđave. Stoga nije ni čudo što je Franjo zarana ispekao vojnički zanat.
Pustopašni švalerčina i do ludosti smion vojnik, svijetu je pored svoga imena i avantura, ostavio i dio odjeće kojim se Hrvatska danas diči. Rubac njegovih pandura postao je nezaobilaznim modnim detaljem muškaraca ( i žena), a po zemlji, odakle su stizali strašni panduri, nazvan je kravata. Ratujući za caricu Mariju Tereziju, koja ga je valjda jedina znala obuzdati ( priče kažu: u krevetu), donio joj je niz pobjeda protiv pruskog cara Fridriha II. Život mu je bio buran: žena i četvero djece umrli su mu od kuge, dva puta je osuđivan na smrt, 14 puta je ranjavan, imao je 102 dvoboja, a procjenjuje se da je sa svojih tisuću pandura u bojevima pobio oko 10 tisuća Bavaraca, Prusa i Francuza. Umro je u zatvoru u svojoj 38. godini. I dandanas su u Brodu i Požegi ( gdje je imao velika imanja) živa sjećanja na baruna Trenka, a u mjestu Trenkovo postoji dvorac njegove obitelji koji je sada u derutnom stanju.

TOMO MARTIN SKALICA (1823. -1885. ili 1889. ?)

Prvi Hrvat koji je „neslužbeno“ oplovio svijet i nema ga u hrvatskim leksikonima niti enciklopedijama niti kao moreplovca niti kao putopisca

Stotinuidvanaest godina i dva dana kasnije ( 3. siječnja 1823.) u Brodu n/S je rođen Tomo Skalica, pomorac i putopisac, prvi Hrvat koji je jedrenjakom oplovio svijet. No, to mu nikada službeno nije priznato već je slava pripala bokotorskom Hrvatu Ivi Visinu.
Skalica, sin krojača, odrastao na brodskom Korzu u susjedstvu Brlićevih, na put oko svijeta krenuo je 20. listopada 1851. iz bremenske luke. Preplovio je Sjeverno more sve do Petrograda, potom se istim putem vratio do La Mancha, a zatim preko Altantika prelazi ekvator, Magellanov tjesnac, Ognjenu zemlju... Putuje uglavnom na kitolovcima gdje put "plaća" loveći ove velike morske sisavce. Nakon toga stiže u Honolulu, te put nastavlja sve do Kamčatke. Stigavši do Kine trguje i bori se protiv gusara, a već 1853. je Kaliforniji gdje po njenim brdima traži zlato. Iz Kalifornije odlazi u Australiju, a potom u London odakle se vraća u Brod. Iako je već 1854. u zagrebačkom Nevenu objavljivao svoje putopise i dogodovštine, nikada mu nije priznat status prvog Hrvata koji je oplovio svijet već bokokotorskom kapetanu Ivi Visinu. Tomo Skalica je dio svojih putopisa objavio tri godine prije no što se Višin ( 30. kolovoza 1859.) sa svojim jedrenjakom "Splendido" vratio u Boku Kotorsku.

(Više u slijedećim postovima-ako se slažete.)



Post je objavljen 15.09.2007. u 12:54 sati.