Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/tisucu1ne1znam

Marketing

Malo malodušja u sitne sate

«Kupio sam si garažu», izvijestio me je tipični gradski hohštapler, lagano metroseksualan, na rubu četrdesetih godina. «Hmmm» – uspio sam procijediti. Zašto me ljudi imaju potrebu informirati o svojim akvizicijama? Koja se namjera tu krije? Jamac mu ne bih bio čak niti da sam solventan. Nek si kupi grobno mjesto!

Malograđani vječito pričaju o svojim najnovijim akvizicijama, dionicima i burzovnim trendovima iako im je znanje o istima niže čak i od moga. Komentiraju tuđe poslovne poteze i govore o milijunima. Poslije toga odu i kupe garažu ili auto na kredit. Malograđanske egzistencije su, naravno, tužne, no svejedno mi se gade.

Ima tu svašta – jedan moj poznanik je ženidbom za kćerku nekakve osječke akademske veličine, što će reći formalizirane osrednjosti, shvatio da treba i sebe više cijeniti. Sad misli da je pozvan komentirati svakodnevicu u jedinoj nam birtiji. Bolje mu je da bude kuš.

Neki su se počeli zanimati za vina i skupe restorane. Kako nemaju pristup serioznom vinskom podrumu, punom vibrantnih vina i raskalašenih djevica – pošto se ne druže sa mnom, zahvaljujući tome što imam kriterije – ostaje im iščitavanje Butkovićevih obermalograđanskih budalaština. Iako se kuže u vina kao ja u rakije ne smeta im da sa mnom podijele pokoju impresiju. Neka jedu govna.

Zatim su tu najjadniji u moru jada – tipovi koji vole koristiti engleske izraze. Slabo poznavanje engleskog ih ne sprječava da redovno koriste engleske izraze, iako za iste postoje sasvim prikladne hrvatske riječi. Ova žalosna posljedica kmetskog mentaliteta je najprisutnija u bankovnom i nevladinom miljeu. Dabogda crkli i oni i kamata na nenamjenske kredite!

Uostalom, bit će i gore.

Hrvat i katolik


Post je objavljen 15.09.2007. u 00:30 sati.