Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kucanicaujapanu

Marketing

Premijerova 'zlocesta djeca'



Japan je jucer poput potresa uzdrmala vijest da premijer Shinzo Abe najavljuje ostavku.

U prvi mah, nacija je ostala u stanju blagog soka. Obicni gradjani i sami politicari reagirali su zateceno. Iako afere vec duze vrijeme potresaju Japan, a politicki zivoti resornih ministara umijesanih u raznorazne skandale traju krace od sakure na grani, mnogi se slazu da je timing premijerove odluke prilicno nezgodan.
Razocaranje i frustracija ponesto su se stisali danas, jedan dan nakon Abeovog obracanja naciji. Show must go on. Potencijalni kandidati za premijera vec se tiskaju u prvi plan, politicke snage zbijaju redove, dok je iscrpljeni Abe u medjuvremenu zavrsio u bolnici.

Tko je mogao naslutiti ovakav razvoj situacije prije samo godinu dana, kad je u novinama osvanula slika nasmijesenih novih ministara punih nade za buducnost ? Shinzo Abe nije ispunio ocekivanja. Gledajuci unatrag, njegov mandat kao da je vec od pocetka stajao pod nesretnom zvijezdom. Kao da je zajedno sa svojim ministrima bio predodredjen vrlo brzo otklepetati u ropotarnicu povijesti.
Gotovo bih se, eto, usudila pomisliti da Abe jednostavno nije imao srece.
Mnogi Japanci vjeruju u 'sretne' i 'nesretne' dane, numericke kombinacije ovoga i onoga, i ovisno o tome uredjuju svoju buducnost, ali i svakodnevicu.
Primjerice, tvrdi se da je vjencanje japanskog kronprinca padalo na jedan takav 'nesretan' dan. Otada, cijeli svijet zna za patnje nesretne princeze Masako koja cami unutar carskih zidina.

Cinjenica je da je Abe okupio garnituru najnestasnijih ministara u japanskoj povijesti. Je li sve pocelo nekim 'nesretnim' danom ? Je li za pogresnu procjenu osoba i situacija kriv iskljucivo sam Abe ? Ili bi dio moralne odgovornosti trebala preuzeti premijerova 'zlocesta djeca', koja su ili bila predugacka jezika, ili se previse razbacivala dzeparcem ?


Tour de farce

- Prosinac 2006: iz ormara padaju prvi lesevi. Vodeci duznosnik drzavnog poreznog ureda prisiljen je odstupiti s duznosti nakon optuzbi da o drzavnom trosku zivi u stanu sa zenom koja mu, khm, nije supruga. Nekoliko dana kasnije, ministar administrativnih reformi daje ostavku zbog umijesanosti svoje politicke organizacije u financijski skandal.
- Sijecanj 2007: u uredu ministra poljoprivrede otkrivene nepravilnosti u knjizenju financija. Golemi interni rashodi pravdaju se za rasvjetu, grijanje i razne gadgets (npr. high-tech aparat za vodu).
Ministar zdravstva usporedjuje zene sa 'strojevima za radjanje'. Kasnije priznaje gaf, ali do ostavke nije doslo.
- Svibanj 2007: usred nerazrijesene financijske afere, ministar poljoprivrede pocinjava samoubojstvo.
- Lipanj 2007: na vidjelo izbija afera mirovinskih fondova: zbog dugogodisnjih nepravilnosti u poslovanju, izgubljeno je oko 50 milijuna registara s informacijom o uplatama gradjana. Javnost je ogorcena. Vlada pokrece zakonske mjere za saniranje situacije.
- Srpanj 2007: ministar obrane odstupa s duznosti zbog kontroverzne izjave da je atomsko bombardiranje Hiroshime i Nagasakija 'privelo rat kraju', i da je ono bilo 'neizbjezno'.
Istog mjeseca, novi ministar poljoprivrede upleten je u skandal oko financiranja jedne svoje politicke grupacije. Na jednoj novinskoj konferenciji, ministar se pojavljuje lica pod masnicama i oblijepljenog flasterima, no odbija komentirati. Pocetkom kolovoza daje ostavku na premijerov zahtjev.
- Kolovoz 2007: vodeca Liberalno-demokratska stranka pretrpjela katastrofalan poraz na izborima. Abe odbija odstupiti; sastavlja novu vladu.
- Rujan 2007: novi ministar poljoprivrede odstupa nakon samo tjedan dana na novoj duznosti; povod su, khm, financijske nepravilnosti. Peta ostavka u Abeovu kabinetu.
Dva druga resorna ministra priznala neregularnosti u financiranju svojih fondova.

- 9. rujna: Abe izjavljuje da nece forsirati svoju poziciju premijera ukoliko opozicija odbije njegov zahtjev za nastavkom angazmana japanskih snaga u medjunarodnoj misiji u Afganistanu.
Opozicija odbija ultimatum.
- 12. rujna: Abe najavljuje ostavku na duznost premijera i odrzava obecanje dato tri dana ranije.









































Post je objavljen 13.09.2007. u 16:30 sati.