Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magaracblog

Marketing

Ugovor



Na odnos građana i države gledam kao na ugovor.
Svaki čovjek ima potrebe i želje, za krovom nad glavom,sigurnom egzistencijom,mogućnošću da prehrani sbe i svoju obitelj.Da ne bi vladao nered i samovolja pojedinaca organizirani smo u državu.Građanin ne smije uzeti pravdu u svoje ruke i mora plaćati porez, ali zato je država dužna osigurati pravnu, socijalnu, zdravstvenu zaštitu svojim građanima.Kad građani ne mogu ostvariti svoja prava kroz državne institucije tada počinje priča o mitu, korupciji i kriminalu.

Pokušati ću primjerom pokazati kako bi trebali rješavati problem korupcije i nefunkcioniranja državnih institucija.
Mnoštvo vozača svaki dan putuje cestom.Uz cestu se nalazi i zgrada osnovne škole.Iako će većina vozača usporiti i voziti oprezno u blizini škole uvijek će biti neodgovornih pojedinaca koji neće paziti na sigurnost u prometu i mogućnost da koje dijete izleti na cestu.
Pitanje je kako zaštititi djecu od stradavanja u prometu.

Neki će reći da sigurnost u prometu ovisi o ponašanju sudionika u prometu te da se svi sudionici u prometu moraju ponašati odgovorno.U savršenom svijetu bi to funkcioniralo, ali mi ne živimo u savršenom svijetu i uvijek će tu biti bahatih, glupih, budala i 3u1(bahatih glupih budala) koji će divljati po cesti.

Netko će reći da nesavjesnim vozačima treba oduzeti vozačke dozvole i zabraniti da voze auto,ali će se uvijek naći netko nesavjesan koji još nije isključen iz prometa.

Neko će reći da bi cestu trebalo zatvoriti za promet,ali tako onemogućujemo vozačima da dođu od točke A do točke B.

Netko će reći da možemo povećati kazne,ali veće kazne neće vratiti u život mrtvo dijete.

Možemo i postaviti ležeće policajce.Savjesnima to neće biti problem jer bi oni i tako usporili u blizini škole,a nesavjesnima bi poslali poruku da mogu prolaziti cestom jedino ako uspore i obrate pažnju na školu u blizini.Nema kazni,nema mrtvih,nema zatvaranja ceste,svi zadovoljni.

Želio bih i da država pronađe neke svoje «ležeće policajce» koji bi omogućili da država osigura prava koja je jamčila svojim građanima,da građani mogu ostvariti svoja prava i da znaju pod kojim ih uvjetima mogu ostvariti,da državne institucije funkcioniraju na zadovoljstvo građana,zaposlenih i države.


Post je objavljen 13.09.2007. u 07:36 sati.