Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 163.

Evo nam rješenja. Edgar je točno javio u komentaru prvi potez rješenja. Vidjeli smo se u subotu, ali problem nismo raspravili. Ostalo je to za ovu priliku.
Crni će opet forsirati provodeći namjeru tako da stalno prijeti jednostavnim udarima. Kako je Edgar rekao, kreće se s 1. A2. Neki su možda mislili na C3, kao početak za crnoga. Pri tom su mislili da bi bijeli odgovorio s B3, ali tako za bijeloga nebi bilo dobro. Bijeli bi tada mogao igrati B2 i imao bi sigurne oči na prvome redu.
Da vidimo što ide dalje nakon prvoga crnoga na A2. Namjera mu je da odigra još i na A4 i spoji se prema gore. Tada bijelome više nebi bilo moguće raditi dva oka. Bijeli mora igrati 2. B3. Tim onemogućuje spomenutu vezu crnome, a ujedno ućvršćuje prostor kuta u svom nadzoru.
Crni sada pribjegava stvaranju skupine svojih kamenčića unutar bijeloga kuta s kojima bi onemogućio djelidbu prostora, a to unači da bi onemogućio pravljenje dva oka. Početak tog plana je potez 3. B2!
Bijeli sada mora igrati 4. C3, da ga crni ne razdvoji na tome mjestu, jer bi mu nakon takovog razdvajanja pala skupina od četiri kamenčića iznad.
Crni sada mora skračivati bijeloga po prvome redu i igra 5. F1.
Bijeli čuva manevarski prostor na prvome redu igrajući 6. E1.
U ovoj situaciji se možda mnogima čini da bijeli uspijeva preživjeti igrajuči umjesto na E1, na B1. To je samo privid, jer bi crni odigrao na A4 s namjerom da spoji svoju dvojku daljnjom igrom na A3. Da se ta veza ne desi bijeli bi morao igrati na A3. Sada bi nastala situacija u kojoj bi crni odigrao na E1. Bijeli nebi smio igrati na D1, jer bi mu crni zarobio veliku skupinu kamenova igrom na E1. Znači B1 nebi vrijedilo igrati.
Nakon bijeloga na E1 u glavnom slijedu rješenja, crni igra 7. C1. Bijeli sada ne može raditi oko na prvome redu i mora se usredotočiti na neki oblik u kutu koji bi mu mogao ponuditi dva oka.
U nastaloj situaciji treba uočiti namjeru crnoga da odigra na A4 i poveže se prena gore, jer ga bijeli nebi smio prerezati igrom na A3 zbog uzimanja velike grupe bijelih igrom na D1. Zbog toga bijeli igra 8. A3.
Sada crni mora igrati 9. B1. Kada bi bijeli igrao na to mjesto, imao bi sigurne oči.
Bijeli sada stvara slobodu svojoj velikoj grupi tako da zaronljava crni kamenčić na F1 igrajuči 10. G1. Nije smio igrati na D1 zbog zarobljavanja.
Sada crni mora odigrati završni dobitni potez igrom na 11. A1.
Bijeli može imati samo jedno oko i to znači da bijeli kamenčići padaju. Odigra li bijeli zarobljavanje pet crnih kamenčića igrom na 12. D1, crni će 13. B1.
Čiča miča gotova je priča.
bl. Muradenu - Luzer


Post je objavljen 10.09.2007. u 13:09 sati.