Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogtemazo

Marketing

Percepcija prioriteta

Koliko puta ste zaglavili čekajući u redu u nekim službenim prostorijama, ljekarni ili slično, a sve što ustvari trebate je pišljiva informacija radi koje možda čak i nema smisla čekati? Pritom prvenstveno mislim na papirologiju u vašoj ruci koja je najčešće nepotpuna, i dobro znate da će vas žena beskompromisno odjebat čim skuži da vam fali i najmanji beznačajni papir prema kojem je onaj troslojni toaletni u rangu s poveljom ujedinjenih nacija.
Drugi dobar primjer je čekanje u ljekarni dok dvojite što ide na recept a što ne. Zamoliti prolaz preko reda radi obične informacije pored desetak penzionera čiji je jedini smisao današnjeg ustajanja bio dočekati na nož upravo takve kao vi stvarno nema smisla, a i upitno je koliko bi teta iza pulta bila raspoložena za priču jer je radi ljetnih temperatura, nagluhih mušterija i količine posla, za vas raspoložena kao na dan kada je petnaestak sati grčevito istiskivala svoje treće 2.5 kile veliko derište na njegov nulti rođendan.

Postoji jedan uređaj koji kao da nekom čarolijom trenutačno stavlja svijet oko vas na čekanje a vi momentalno dobivate vrhunsku uslugu. Ono o čemu pričam je najobičniji šugavi telefon. Stotinu puta mi se službenica ispričala da bi odgovorila na telefon jer je eto već čak dvaput zazvonio! I onda umjesto da zamoli stranku da nazove malo kasnije, ona strpljivo pruži sve informacije nejebući moju pojavu koja nervozno stoji tu već bok te pita koliko i gleda kako ova ponavlja po deset puta istu stvar debilu s druge strane koji nije u stanju zapamtit broj tiskanice, ali je ujedno na neku foru dovoljno inteligentan da sjebe nas tridesetak koji fizički stojimo tu u redu već od prve minute itekako nervozni.

Otkad to, i zašto pobogu telefon ima prioritet nad svjesnim živućim i potpuno prisutnim bićem koje se potrudilo dignut guzicu iz kreveta prije smetlara dok se klošari svađaju otimajući se za plastične boce i limenke koje su slučajno zalutale u smeće, dovuć se u grad kroz paklene gužve, čekat u redu pol dana, da bi ti na kraju rekli kako ti izvod iz matične knjige rođenih nije dovoljno novog datuma? Jerbo sam možda u međuvremenu promijenio datum rođenja? Ili što? Što???!!! No pustimo sad to.

Telefon očigledno i nakon tolikih godina uživa neki ekskluzivan status što je vjerojatno ostalo iz vremena kada su ga mogli priuštiti samo finiji slojevi društva i stoga ima prednost nad kmetovima koji stvari obavljaju licem u lice. Drugi put kad budete čekali u redu, nazovite informacije i zatražite broj ureda pred kojim stojite i gledajte čaroliju na djelu.

Post je objavljen 09.09.2007. u 18:13 sati.