Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/duhsasjekirom

Marketing

Zagor podaci

Zagor je bijelac koji živi u izmišljenoj šumi koja je zove Darkwood. Njegova koliba nalazi se duboko u unutrašnjosti, okružena je močvarom i mali broj ljudi zna put do nje. Darkwood se nalazi negdje na području Sjeverne Amerike, blizu Kanade. Vrijeme radnje ovog stripa nije precizno određeno, već je otprilike između 1820-ih i 1840-ih. Zagora indijanci smatraju besmrtnim i da ga šalje Manitu, njihovo božanstvo. Zagorovo indijansko ime je Duh sa sjekirom. Zagorov glavni cilj je održavanje mira između bijelaca i indijanaca. Indijanci prihvaćaju Zagora kao velik autoritet i većinom se slažu u njegovim naporima da spriječi svaki veći sukob između plemena i vojske. U Darkwoodu žive brojna indijanska plemena, nalaze se vojne utvrde, manji gradovi s bijelcima, traperska naselja i velika neistražena područja. Glavni smjer ovog stripa je neprestana pustolovina i akcija. Međutim, gotovo da nema žanra kojim se strip Zagor nije bavio. Tako su brojne epizode u žanru znanstvene fantastike, horrora, komedije, kriminalistike itd.

Zagorovo pravo ime je Patrick Wilding. Kao dječaku roditelje su mu ubili indijanci. Zagoru život spašava lutalica Wandering Fitzy. Zagor djetinjstvo provodi odrastajući u prirodi s Fitzyjem koji ga nauči i kako rukovati sa sjekirom. Kao mladić Zagor pronalazi pleme koje mu je ubilo roditelje i njihovog vođu, Salomona Kinskoga. Nakon pravog krvoprolića gdje je Zagor ubio većinu članova iz tog plemena Zagor ubije i Kinskoga. Međutim, prije smrti Kinsky mu otkriva motive zašto je napao i ubio njegovog oca. Zagorov otac je, kao vojni časnik, izvršio masakr nad ženama i djecom iz jednog indijanskog plemena i zbog toga nečasno otpušten iz vojske. Nakon toga Zagor se zaklinje da će se do kraja života boriti protiv nepravde.

Nakon toga Zagor uz pomoć prijatelja, glumačke obitelji Sullivan, osmišljava kostim s likom orla (koji poručuje indijancima da ga šalje Manitu) te se na skupu indijanskih poglavica spektakularno pojavljuje uz vatromet.

Zagorov najbolji prijatelj koji živi s njim je Meksikanac "Don" Chico Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales ili kraće Chico. To je komični lik i potpuna je suprotnost Zagoru. Nizak je, debel, izuzetno nespretan i proždrljiv, potkupljiv, hvalisav ali i simpatičan. Zbog svoje lakomosti za jelom često upada u najrazličitije i najnevjerojatnije situacije i neprilike. Tada ga, naravno, Zagor mora spašavati. Ipak, Chico je i glavni Zagorov oslonac i prati ga redovito u svim pustolovinama. Chico nerijetko od Zagora preuzima i glavnu ulogu. Chicovo indijansko ime je Mali čovjek s velikim trbuhom.

Postoje još brojni, često ekcentrični likovi koji se u stripu često pojavljuju. Digging Bill vječno traži nestala i zakopana blaga i time uvlači i Zagora i Chica u neplanirane pustolovine. Kitolovac kapetan Fishleg sa svojim brodom Golden Baby i posadom odvodi Zagora u razne krajeve i neistražena područja. Tonka-poglavica plemena Mohawk, Bat Batterton je privatni istražitelj koji se oblači poput Sherlocka Holmesa. Međutim, poprilično je nespretan pa mu Zagor uglavnom rješava slučajeve. Traperi "Doc" Lester i Pablo Rochas su jedni od najboljih prijatelja Duha sa sjekirom. Barun Ikar la Plume poznatiji kao Ikarovo Pero je komični lik. On je izumitelj kojemu je cilj biti prvi čovjek koji će poletjeti, Cain "Osvetnik" je lovac na čudovišta i vještice, bivši rob "Liberty" Sam, teksaški ranger Adam, malo ekscentrični znanstvenik profesor Adolf Verybad, Gutrum-vikinški kralj, mladi gitarist Jim "Gitara", simpatični skitnica Trumpy, Darkwoodski poštar "Druncky Duck" (Pijani patak), vojni liječnik pukovnik Perry, moreplovac "Honest" Joe...

Zagor ima i brojne neprijatelje koji se više puta pojavljuju. Profesor Hellingen je poludjeli ali genijalni izumitelj i znanstvenik koji želi vladati svijetom. Priče s njim su po mnogima najbolje Zagorove priče uopće. Kandrax je keltski druid i čarobnjak koji ima magične moći. Barun Rakosi je 700 godina star vampir koji je došao iz Mađarske. Tu su još i pokvareni drvosječa Timber Bill, Ben Stevens poznat kao Kralj orlova, Jednooki Jack-čuveni razbojnik, Nat Murdo-isprva Zagorov neprijatelj a kasnije saveznik, Mortimer-američka verzija profesora Moriartyja, neprijatelja Sherlocka Holmesa, Butcher (Mesar)-zapovjednik britanske oklopnjače Destroyer...


Post je objavljen 08.09.2007. u 13:00 sati.