Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pid

Marketing

Pokrenuo se i Bjelovar!

Press konferencija održana 4.9.2007. u 9h u uredu gradonačelnice nam Đurđe Adlešić dala je legitimnost višemjesečnim nastojanjima nas grupice entuzijasta (ili utopista) da organiziramo po prvi put Europski tjedan kretanja u Bjelovaru.

Velika je to stvar za grad u kojem postoji samo 3,2km biciklističkih staza, grad u kojem u strogi centar grada ulaze automobili s prosječno 1,25 čovjekom, a 70% građana živi na udaljenosti 3km od gradskog centra, jedini grad u županiji koji ima gradski prijevoz i to besplatan, grad strogo orijentiran na korištenje osobnog automobila pri odlasku na gotovo sva mjesta pa skoro i tamo gdje i car ide pješice. Šala je ovo, ali prije navedeni podaci rezultat su naših vlastitih istraživanja kojima želimo ljudima pokazati koliko su postali ovisni o automobilu.
Uključivanje Grada Bjelovara u kampanju Europskog tjedna kretanja koordiniranu s europske razine, pokazuje ipak da nismo toliko usamljeni koliko smo mislili. Želja Grada da se nešto učini po pitanju prometa u gradskom centru te da se on kompletno zatvori za vozila na motorni pogon u potpunosti je istovjetna našoj i to nas neizmjerno raduje.
Europski tjedan kretanja pokazat će široj javnosti, kako Bjelovarčanima tako i ostatku Hrvatske, da Bjelovar ide u korak s europskim trendovima okretanja održivom prometu.
Prilika je to građanima da budu aktivni kreatori i kritičari nove prometne politike i tako se uključe u najaktualnija zbivanja u Gradu. Možda će se tako izbjeći zloglasni komentari na račun gradske uprave da je po tko zna koji put napravila nešto što ne ide na korist tako velikom broju građana kako su oni mislili. Možda je to prilika da građani bolje shvate kompleksnost određenih strateških odluka.

U svakom slučaju, pomaci su i više nego vidljivi, a što se tiče samog Europskog tjedna kretanja do potpunog uspjeha ga sada samo vrijeme dijeli, a s njim nema pregovora stoga držimo fige da nas kroz čitav Tjedan prati Sunce i plavo Nebo.
Dođite i družite se s nama od 16.-22.9.2007. u Bjelovaru!

Urša

Post je objavljen 05.09.2007. u 16:36 sati.